Κορονοϊός: Έρχεται νέο «άλμα» στον αριθμό των κρουσμάτων - Δραματικές οι προβλέψεις για τους θανάτους

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Έρχεται νέο «άλμα» στον αριθμό των κρουσμάτων - Δραματικές οι προβλέψεις για τους θανάτους
Δεν αποκλείεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων ημερήσιων κρουσμάτων να φτάσει και τις 10.000, επαληθεύοντας τις προβλέψεις ορισμένων ειδικών αλλά και δίνοντας πιο σαφή εικόνα για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Με αρνητική πρόγνωση ξεκινάει η εβδομάδα, καθώς προβλέπεται νέα εκτόξευση των κρουσμάτων Covid -19 στη χώρα. Με την εφαρμογή των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, το testing λαμβάνει νέες διαστάσεις, οι οποίες αναμένεται να «αποτυπωθούν» στον αριθμό των διαγνώσεων, δίνοντας πιο σαφή εικόνα για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο (6/11), για την είσοδο σε δημόσιες υπηρεσίες, σε τράπεζες, σε ανοιχτούς χώρους εστίασης, σε εμπορικά καταστήματα και σε κομμωτήρια απαιτείται:

• Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
• Πιστοποιητικό νόσησης ή
• Αρνητικός διαγνωστικός έλεγχος Covid-19 (PCR ή rapid test).

Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν εναλλακτικά δήλωση αρνητικού self test.

Από την υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού τεστ εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Με την επέκταση των υποχρεωτικών διαγνωστικών ελέγχων σε επιπλέον δραστηριότητες δεν αποκλείεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων ημερήσιων κρουσμάτων να φτάσει και σε πενταψήφιο νούμερο τις επόμενες ημέρες, επαληθεύοντας τις προβλέψεις ορισμένων ειδικών.

Οι επιδημιολογικοί δείκτες, ωστόσο, παρουσιάζουν ήδη σημαντική επιδείνωση κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, με την τελευταία εβδομάδα να καταγράφει αρνητικά ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Ο κυλιόμενος 7ήμερος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων παρουσίασε αύξηση κατά 66%, καταδεικνύοντας με εμφατικό τρόπο την επικίνδυνη τροπή που έχει πάρει η επιδημία κι ενώ ακόμα βρισκόμαστε εν όψει της χειμερινής περιόδου.

Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερο αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας, με τις εισαγωγές σε νοσοκομεία ασθενών με Covid-19 να έχουν αυξηθεί κατά 23%, ενώ ανοδική είναι η πορεία και των λεγόμενων «σκληρών» δεικτών. Ειδικότερα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό έχουν αυξηθεί κατά 15% και οι θάνατοι από επιπλοκές της Covid-19 κατά περίπου 10%, με την εβδομάδα να κλείνει με 345 νεκρούς, έναντι των 310 την προηγούμενη.

«Στέρεψαν» οι ΜΕΘ Covid σε Μακεδονία και Θεσσαλία

Σε επίπεδο επικράτειας το σύστημα υγείας πλησιάζει τα όριά του, ειδικά όσον αφορά στις ΜΕΘ Covid, στις οποίες η κάλυψη έχει ξεπεράσει το 86%. Εκτός ορίων βρίσκεται, όμως στη βόρεια Ελλάδα, όπου έχουν καλυφθεί πλήρως, αλλά και στη Θεσσαλία. Σύμφωνα, μάλιστα, με νοσοκομειακές πηγές, σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός Μονάδας.

Βάσει των στοιχείων της 3ης και 4ης Υ.Πε. στη Μακεδονία και τη Θράκη νοσηλεύονται συνολικά 1.128 ασθενείς με Covid, από τους οποίους οι 157 σε ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα, στα νοσοκομεία της 3ης Υ.Πε. νοσηλεύονται 613 ασθενείς με Covid, εκ των οποίων 491 σε απλές κλίνες (363 ανεμβολίαστοι), 31 απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου (28 ανεμβολίαστοι) και 91 σε ΜΕΘ (85 ανεμβολίαστοι).

Αντίστοιχα, στα νοσοκομεία της 4ης Υ.Πε. νοσηλεύονται 515 ασθενείς με Covid, εκ των οποίων 392 σε απλές κλίνες (279 ανεμβολίαστοι), 57 σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου (49 ανεβολίαστοι) και 66 σε ΜΕΘ (58 ανεμβολίαστοι).

Στο πλαίσιο αυτό, παρότι η πρόθεση του υπουργείου Υγείας ήταν να μην υπάρξουν «μονοθεματικα» νοσοκομεία, υπάρχουν πλέον σκέψεις για μετατροπή ενός από τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό.

Παράλληλα, ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το κάλεσμα του υπουργείου Υγείας για συνδρομή των ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία με την παροχή οικονομικών κινήτρων, εκ πρώτης όψεως, δεν έχει ανταπόκριση. Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο και οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν προς το τέλος της εβδομάδας, ανάλογα με τις εξελίξεις.

«Χαραμάδα» ελπίδας τα ραντεβού για εμβολιασμό

Οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το τι μέλλει γενέσθαι, με ορισμένους εξ αυτών να κάνουν λόγο για «εκατόμβη νεκρών» μέχρι τα Χριστούγεννα, εάν δεν ελεγχθεί η επιδημία. Ήδη οι θάνατοι ανέρχονται σε 1000 μηνιαίως κατά τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τους 1200, το Νοέμβριο, εάν συνεχιστούν οι απώλειες με τον ίδιο ρυθμό.

Ενθαρρυντικό είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι κατά την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό, δημιουργώντας ελπίδες για εκτόνωση της κατάστασης. Η δραματική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, οι εφιαλτικές προβλέψεις για το επόμενο διάστημα αλλά και οι επιπλέον περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους φαίνεται ότι οδηγούν αρκετούς πολίτες στα εμβολιαστικά κέντρα, τόσο για την χορήγηση της πρώτης δόσης όσο και για την ενισχυτική.

Από την περασμένη Δευτέρα έως και το Σάββατο, 130.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση, έναντι των περίπου 45.000 ραντεβού εβδομαδιαίως κατά το μήνα Οκτώβριο. Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα περισσότεροι από 200.000 προγραμμάτισαν τη χορήγηση της επαναληπτικής δόσης του εμβολίου, ενώ σήμερα Δευτέρα, οι πολίτες που έχουν κάνει την ενισχυτική δόση αναμένεται να φτάσουν το μισό εκατομμύριο.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider