Κορονοϊός: Σε επιφυλακή η Βόρεια Ελλάδα – Τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Σε επιφυλακή η Βόρεια Ελλάδα – Τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι ικανοποιητικά στις 17 περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας και Θράκης, καθώς σε μόνο τρεις εξ αυτών η εμβολιαστική κάλυψη είναι άνω του 50%.

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας, υπό το φόβο ενός επερχόμενου νέου κύματος της επιδημίας κορονοϊού. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη βόρεια Ελλάδα, καθώς αφενός τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν ανησυχητικές τάσεις, αφετέρου οι μνήμες από το «σαρωτικό» κύμα του 2020 δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό και ολιγωρία.

Βάσει της εμπειρίας από το προηγούμενό έτος, οι ειδικοί είχαν εκτιμήσει ότι η φθινοπωρινή έξαρση θα ξεκινούσε από το βορρά, σενάριο που φαίνεται να ενισχύεται από τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.

Χθες, Τρίτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 449 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, με τον 7ημερο μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 274 και τα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού στα 40,44.

Το ιικό φορτίο στη συμπρωτεύουσα παραμένει υψηλό, τη στιγμή που σε άλλες περιοχές της χώρας μειώνεται, εντούτοις οι πληροφορίες που έρχονται από τους ειδικούς δεν φαίνεται για την ώρα να υποστηρίζουν το σενάριο για mini lockdown στη συμπρωτεύουσα.

Προβληματισμός επικρατεί, όμως και για τη δυτική Μακεδονία, όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας. Ειδικότερα, ανησυχητικές τάσεις παρουσιάζουν νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), όπως της Βέροιας, της Πτολεμαΐδας, της Φλώρινας, της Κοζάνης και ορισμένα της Θεσσαλονίκης, στα οποία την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε αύξηση των νοσηλειών, της τάξεως άνω του 25%.

Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων εκτιμούν ότι ο εμβολιασμός και η εφαρμογή των μέτρων για τους ανεμβολίαστους δεν θα επιτρέψουν στην επιδημία να πάρει αντίστοιχες διαστάσεις με τις περσινές, υπογραμμίζοντας όμως, σε όλους τους τόνους, ότι σε κάθε περίπτωση οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι ικανοποιητικά στις 17 περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας και Θράκης, καθώς σε μόνο τρεις εξ αυτών η εμβολιαστική κάλυψη είναι άνω του 50% (Θάσου, Κοζάνης και Καστοριάς).

Το αποτύπωμα του εμβολιασμού είναι, ωστόσο, εμφανές στα στοιχεία από τα νοσοκομεία. Χθες, στα 14 νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ, 248 ασθενείς νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες, εκ των οποίων οι 202 (ποσοστό 81,5%) ανεμβολίαστοι και οι 46 εμβολιασμένοι. Την ίδια στιγμή, 22 ασθενείς νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες με μάσκα ροής οξυγόνου, όλοι τους ανεμβολίαστοι, ενώ 53 ασθενείς νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 51 (96,2%) ανεμβολίαστοι και μόλις οι δυο εμβολιασμένοι.

Εκτάκτως στα βόρεια Πλεύρης και Γκάγκα

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα, συνοδευόμενοι από τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο, βρίσκονται σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων καθώς και με τους Περιφερειάρχες και τους δημάρχους της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι οι πανδημικοί δείκτες που καταγράφονται στη Β. Ελλάδα, το ποσοστό των εμβολιασμών και οι ενέργειες που γίνονται για περαιτέρω αύξησή του καθώς και η ετοιμότητα των υγειονομικών δομών.

Στις 9.30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο ΕΚΑΒ Β. Ελλάδος με τους διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ και με τους διοικητές των Νοσοκομείων

Στις 11:00 συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις 12:30 συνάντηση με τον Πρωτοσύγκελο Ιάκωβο Αθανασίου στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και στις 15:00 με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιο Κασαπίδη, τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους της περιοχής.

Επιπροσθέτως, στις 14:00 η κ. Γκάγκα θα πραγματοποιήσει συνάντηση με την Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος στα γραφεία της Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Yπό την απειλή νέου lockdown η Θεσσαλονίκη - Μεταβαίνουν εκτάκτως Πλεύρης και Γκάγκα

gazzetta
gazzetta reader insider insider