Θ. Ζαούτης στο Insider: Το εμβόλιο είναι η σωτηρία μας - Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θ. Ζαούτης στο Insider: Το εμβόλιο είναι η σωτηρία μας - Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων
Θεοκλής Ζαούτης
Στον Νότιο Τομέα Αττικής η θετικότητα αυξήθηκε σημαντικά, φτάνοντας στο 6,1% και στο 8% στους δήμους Αλίμου και Γλυφάδας, αντίστοιχα.

Με… γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται τα κρούσματα στη χώρα τις τελευταίες ημέρες, φέρνοντας ανατροπές στις προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι.

Χθες, Τρίτη, ο αριθμός των διαγνώσεων ανήλθε σε 1.797 έναντι των 605 μία εβδομάδα πριν, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 197%, ενώ την τελευταία εβδομάδα τα νέα κρούσματα έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί.

Τα νούμερα αυτά παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις από τις προβλέψεις των μοντέλων για την περίοδο που διανύουμε, σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός των διαγνώσεων θα κινούταν σε επίπεδα κάτω των 500.

Η κρισιμότητα της κατάστασης αναδεικνύεται και από την ανάλυση των λυμάτων, καθώς από την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε μια αύξηση της τάξεως του 60% στο ιικό φορτίο.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για έναρξη ή άμεση έλευση του τέταρτου κύματος της επιδημίας κορονοϊού, κρούοντας παράλληλα το καμπανάκι του κινδύνου για την υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα (ινδικό), η οποία ανέρχεται στο 100%, σε σχέση με αυτήν του αρχικού στελέχους της Γουχάν.

Η αύξηση των κρουσμάτων που σημειώνεται στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες δεν είναι σαφές κατά πόσο συνδέεται με την παρουσία του στελέχους Δέλτα, δεδομένου ότι ο αριθμός των εντοπισμένων περιπτώσεων είναι επί του παρόντος μικρός (σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία έχουν εντοπιστεί 54 στην επικράτεια).

Εντούτοις, οι περιπτώσεις που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη, αφορούν σε δείγματα που ελήφθησαν 20 ημέρες πριν, δεδομένο που ενισχύει την υπόθεση για ύπαρξη πολλών περισσότερων μολύνσεων με το «επίμαχο» στέλεχος στην κοινότητα.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα «κοκτέιλ» κρουσμάτων που περιλαμβάνει όλα τα στελέχη που εντοπίζονται στη χώρα και κυρίως το βρετανικό (Άλφα), το νιγηριανό (B.1.1.318) και το ινδικό (Δέλτα).

«Το θέμα είναι πολυπαραγοντικό. Πρώτον επιστρέψαμε σε μία κανονικότητα. Πλέον, υπάρχει φυσική επαφή μεταξύ των πολιτών, κάτι που βεβαίως είναι κατανοητό. Ωστόσο, είναι φυσικό επακόλουθο υπό αυτές τις συνθήκες να υπάρχει και ευρύτερη μετάδοση, ιδιαίτερα όταν δεν τηρούνται τα μέτρα.

Δεύτερον έχουμε ένα νέο στέλεχος, το Δέλτα, το οποίο είναι το πιο μεταδοτικό απ’ όλα. Θεωρώ ότι έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτήν την αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό καταδεικνύουν τα παραδείγματα από τα άλλα κράτη, όπου ο μεταλλαγμένος ιός εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα.

Τρίτον υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του ενήλικου πληθυσμού, το 50%, το οποίο αρνείται να εμβολιαστεί.

Όταν πέφτουν τα κρούσματα θεωρείται ότι θα μείνουν εκεί. Αυτό φυσικά δεν ισχύει, καθώς ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί. Προσωπικά, δεν με εκπλήσσει καθόλου αυτή η αύξηση και όσο δεν εμβολιάζεται ο πληθυσμός θα βλέπουμε τέτοιες τάσεις», αναφέρει στο Insider ο καθηγητής Παιδιατρικής & Επιδημιολογίας, στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το ΕΚΠΑ, Θεοκλής Ζαούτης, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Κρούσματα χωρίς νοσηλείες και θανάτους

Καθησυχαστικό είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η "έκρηξη" των κρουσμάτων δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας έχει πέσει στα 27 έτη, γεγονότα που οι ειδικοί αποδίδουν στον εμβολιασμό.

Παρότι η αύξηση των κρουσμάτων αποτυπώνεται στο σύστημα Υγείας σε δεύτερο χρόνο, τα δεδομένα από άλλες χώρες, με εκτεταμένη εμβολιαστική κάλυψη, είναι μέχρι στιγμής ενθαρρυντικά, καθώς φαίνεται ότι η αύξηση των μολύνσεων δεν ακολουθείται από αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων.

«Η λοιμοτοξικότητα του στελέχους Δέλτα, επί του παρόντος, είναι υπό διερεύνηση. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό The Lancet, σύμφωνα με τα οποία αυτοί που έχουν μολυνθεί με το μεταλλαγμένο ιό νοσούν πιο σοβαρά. Προκειμένου να έχουμε σαφή εικόνα, τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν.

Πάντως, στα κράτη που έχει σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων με το στέλεχος Δέλτα, δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση σε νοσηλείες και θανάτους. Το εμβόλιο προστατεύει από σοβαρή νόσο και θάνατο. Αυτό το εμβόλιο είναι η σωτηρία μας», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Οι διεθνείς υγειονομικοί φορείς εκτιμούν ότι το στέλεχος Δέλτα θα επικρατήσει παγκοσμίως, μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μελετούν οι ερευνητές στο ΕΚΠΑ, στη χώρα μας, θα φτάσει στο 50% των κρουσμάτων εντός του του επόμενου μήνα και θα επικρατήσει το Σεπτέμβριο.

«Τρύπα» στο τείχος ανοσίας

Εκτεταμένος εμβολιασμός και τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας παραμένουν το "gold standard" στη διαχείριση και του τέταρτου κύματος της επιδημίας, εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Πόσο μάλλον, όταν οι διεθνείς φορείς προειδοποιούν ότι το στέλεχος Δέλτα θα «χτυπήσει» ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους και παιδιά, που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα αυτή τη στιγμή στη χώρα αντιστοιχούν σε ποσοστό 38,2% επί του γενικού πληθυσμού και 45% επί του ενήλικου πληθυσμού, ενώ ο στόχος είναι 70-80%. Διευκρινίζεται, ότι το ποσοστό αυτό αναφέρεται στο γενικό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή των ανηλίκων.

«Το ποσοστό – στόχος αναφέρεται επί του γενικού πληθυσμού, που περιλαμβάνει 2 εκατομμύρια παιδιά. Από τα συνολικά 11 εκατ. πληθυσμού τα 2 εκατ. είναι άτομα ηλικίας 0-18 ετών. Ένας από τους λόγους που τέθηκε στο τραπέζι ο εμβολιασμός των παιδιών, παρότι σε γενικές γραμμές δε νοσούν βαριά, είναι και το γεγονός ότι διαφορετικά το τείχος ανοσίας θα έχει μία μεγάλη τρύπα», εξηγεί ο κ. Ζαούτης.

Σημειώνεται ότι όταν υπάρχει «τρύπα» στο τείχος ανοσίας, ο ιός βρίσκει διόδους να κυκλοφορεί στην κοινότητα και να μολύνει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν αποκτήσει την απαιτούμενη ανοσία, μεταξύ αυτών και άτομα τα οποία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Υγειονομική βόμβα τα κέντρα διασκέδασης

Σημαντικά φαίνεται ότι έχουν συμβάλλει στη νέα τροπή της επιδημίας οι περιπτώσεις των κέντρων διασκέδασης στα οποία δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, πάνω από 50% των κρουσμάτων σε νέους κάτω των 30 ετών προέρχεται από νυχτερινή διασκέδαση.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί εκατοντάδες κρούσματα από χώρους διασκέδασης. Στον Νότιο Τομέα Αττικής η θετικότητα αυξήθηκε σημαντικά, φτάνοντας στο 6,1% και στο 8% στους δήμους Αλίμου και Γλυφάδας, αντίστοιχα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν δύο κέντρα στην παραλιακή της Αθήνας, τα οποία μετατράπηκαν σε εστίες μολύνσεων, που «έδωσαν» περίπου 200 κρούσματα.

Τα παραπάνω στοιχεία και οι δυσοίωνες προβλέψεις που "θέλουν" τις διαγνώσεις να ξεπερνούν τις 2.500 στο τέλος του μήνα, οδήγησαν στην αυσηροποίηση των μέτρων αλλά και των ελέγχων, προκειμένου να μην λάβει η επιδημία ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κυρίως αναφορικά με την πίεση στο σύστημα Υγείας.

Είναι προφανές ότι για μια ακόμα φορά η χώρα βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή και μάλιστα εν μέσω μίας καθοριστικής για την οικονομία περιόδου. Ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων -σε κάθε επίπεδο- είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τον έλεγχο της επιδημίας.

Ωστόσο, δεδομένου ότι -όπως τονίζουν ειδικοί- το στέλεχος Δέλτα μεταδίδεται ταχέως ακόμα και από απόσταση, ο εμβολιασμός φαίνεται ότι είναι αυτός που θα κρίνει τελικά τις εξελίξεις.

«Εμβόλιο, εμβόλιο, εμβόλιο», καταλήγει ο κ. Ζαούτης, στέλνοντας εμφατικά το μήνυμά του προς τους πολίτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο ΠΟΥ συστήνει τη χρήση δύο φαρμάκων για την αρθρίτιδα, σε ασθενείς με κορονοϊό

Κορονοϊός: Αύξηση έως 171% στα λύματα - Οι περιοχές με το υψηλότερο ιικό φορτίο

Ξεκινά ο εθελοντικός εμβολιασμός ηλικιών 15-17 ετών με mRNA στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider