Μείωση 75% των ημερήσιων κρουσμάτων και 79% των νέων εισαγωγών με την εφαρμογή των Self tests

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μείωση 75% των ημερήσιων κρουσμάτων και 79% των νέων εισαγωγών με την εφαρμογή των Self tests
Στη μεγάλη συμβολή των self tests στη διαχείριση της πανδημίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό κ. Άκης Σκέρτσος  παρουσιάζοντας τον απολογισμό και προγραμματισμό  του κυβερνητικού έργου στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στη μεγάλη συμβολή των self tests στη διαχείριση της πανδημίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό κ. Άκης Σκέρτσος παρουσιάζοντας τον απολογισμό και προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, με την εφαρμογή του μέτρου επιτεύχθη 75% μείωση στον μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων, 64,5% μείωση στο ποσοστό θετικότητας εβδομάδας, 79% μείωση στο μέσο όρο νέων εισαγωγών και 69% μείωση στο μέσο όρο ενεργών νοσηλειών.

Ήδη έχουν διατεθεί συνολικά 33,5 εκατομμύρια self tests, σε 4,4 εκατομμύρια πολίτες, από τα 10.349 φαρμακεία συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Πάνω από 35.000 θετικά κρούσματα Covid-19 καταγράφηκαν μέσω των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, εκ των οποίων το 37% οφείλονταν στα δωρεάν self tests τον Μάιο και 57% τον Ιούνιο.

-Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση προγράμματος εμβολιασμών «Ελευθερία»: 8,4 εκ εμβολιασμοί, (4,8 εκ με 1η δόση και 3,7 εκ με ολοκληρωμένο εμβολιασμό), 1.526 εμβολιαστικά κέντρα, περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι.

-Το emvolio.gov.gr παρέχει: Τεχνική υλοποίηση αποφάσεων Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και αναλυτική ενημέρωση των πολιτών. Προγραμματισμό και διαχείριση ραντεβού μέσω online πλατφορμών και με τη χρήση αλγορίθμων. Έκδοση Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού. Η χώρας μας υλοποιεί ήδη το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό εμβολιασμού στη βάση της ελληνικής Πρωτοβουλίας.

-Εμβολιασμοί σε νησιά: «Γαλάζια Ελευθερία» Επιτυχής διευθέτηση ειδικών θεμάτων εφοδιαστικής αλυσίδας (συνθήκες μεταφοράς). Σε 69 νησιά έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί και με τις 2 δόσεις. Σε 19 νησιά εντατικοποιείται το πρόγραμμα με πρόσθετες γραμμές εμβολιασμών.

- Εμβολιασμοί σε δομές κοινωνικής φροντίδας και σε ειδικές ομάδες (φυλακές, δομές αιτούντων άσυλο, Ρομά).

-Mega Centers σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Πάτρα.

Επιχείρηση «Ελευθερία»-Συγκριτικά στοιχεία

-Ρυθμός εμβολιασμού δόσεις/ 100 κατοίκους: 7η καλύτερη θέση στην Ε.E..

-Ποσοστό πληθυσμού με ολοκληρωμένο εμβολιασμό: 7η καλύτερη θέση στην Ε.E. (37,0%).

Διαχείριση πανδημίας: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων:

-18% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

-10η καλύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

-28% κάτω από το μέσο όρο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

--Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, μπήκαν σε εφαρμογή τα εξής μέτρα:

1.Σημαντική αύξηση δαπανών για την υγεία (% Α.Ε.Π.) και το πρώτο εξάμηνο 2021.

2.Διασφάλιση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας (υγειονομική περίθαλψη, φαρμακευτική κάλυψη) για τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ και τα μέλη των οικογενειών τους για ένα έτος, ανεξαρτήτως προϋποθέσεων ασφαλιστικής ικανότητας.

3.Περίπου 1.000 κλίνες Μ.Ε.Θ. COVID-19 διαθέσιμες (σε σύνολο 1.542).

4.Πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς για την προσωρινή στελέχωση του Ε.Σ.Υ. στις ειδικότητες αιχμής και επιστράτευση όπου απαιτήθηκε για την κάλυψη όλων των κενών.

5.Ε ιδικά πρωτόκολλα για τη σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς και των περισσοτέρων οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκκίνηση της τουριστικής περιόδου.

6.Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης (self test) σε εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εκπαιδευτικούς, μαθητές.

7.Λειτουργίες πλατφορμών δήλωσης self test και έκδοσης βεβαιώσεων εμβολιασμού.

8.Θέσπιση προσωρινού ΑΜΚΑ για αλλοδαπούς που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ προκειμένου να εμβολιαστούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider