Συλλογική ανοσία: Ανεβάζει τον «πήχη» το στέλεχος Δέλτα - Οι δυνατότητες της Ελλάδας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συλλογική ανοσία: Ανεβάζει τον «πήχη» το στέλεχος Δέλτα - Οι δυνατότητες της Ελλάδας
Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανακοίνωσε ότι η νέα μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού είναι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη από όλες. 

Σε πάνω από 80% έναντι του 60 - 70% αυξάνεται το ποσοστό της απαιτούμενης ανοσίας, προκειμένου να προστατευτεί η κοινότητα από το νέο κορονοϊό, μετά την εκτεταμένη διασπορά του στελέχους Δέλτα.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι επιστήμονες, μετά την εμφάνιση μικρής επιδημικής έξαρσης σε ανεμβολίαστους ενήλικες στο Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ανοσίας βρίσκεται ήδη στο 60%. Σημειώνεται ότι το Ισραήλ μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι δύο κράτη τα οποία εφάρμοσαν ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα -πρότυπο και πέτυχαν, σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, υψηλό ποσοστό ανοσίας.

Το θετικό στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων που έχουν παρατηρηθεί, δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης, επιβεβαιώνοντας την αξία του εμβολιασμού.

Για το στέλεχος Δέλτα η προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός με δύο δόσεις έναντι της σοβαρής νόσου ανέρχεται στο 96% με το εμβόλιο της Pfizer και στο 92% με αυτό της AstraZeneca, ενώ ανάλογα ποσοστά αναμένεται να έχουν και τα εμβόλια της Moderna και της Johnson & Johnson.

Εντούτοις, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, τη Δευτέρα, η προστασία μετά από την πρώτη δόση εμβολίου, δεν ξεπερνά ή ξεπερνά σε μικρό βαθμό το 30%. Η ίδια κατέληξε ότι, με αυτά τα δεδομένα, απαιτείται εντατικοποίηση των εμβολιασμών.

«Κανείς δεν πρέπει να μένει ανεμβολίαστος και όλοι πρέπει να εμβολιαστούν με δύο δόσεις, εκτός από τις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται το μονοδοσικό εμβόλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παρόλο που η παρουσία του στελέχους Δέλτα έχει υψώσει ακόμη περισσότερο το τείχος που χρειάζεται για την ανοσία, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, διαβεβαίωσε ότι με βάση τη δυναμικότητα του συστήματος, ο στόχος για συλλογική ανοσία μέχρι το τέλος καλοκαιριού – αρχές Σεπτεμβρίου, παραμένει επιτεύξιμος, υπογραμμίζοντας ότι "αυτό που απομένει -και ως προσωπικό καθήκον του καθένα- είναι να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να εμβολιαστεί".

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανακοίνωσε ότι η νέα μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού είναι η πιο μεταδοτική από όλες. Ήδη έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες και στη χώρα μας έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 29 κρούσματα, ενώ προβλέπεται ότι θα αποτελεί το επικρατών στέλεχος μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, παγκοσμίως. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις, το 90% των νέων λοιμώξεων θα αφορούν στην παραλλαγή Δέλτα.

Το χαρακτηριστικό του ιού με την εν λόγω μετάλλαξη, είναι η υψηλή μεταδοτικότητα, η οποία υπερβαίνει κατά 50%-70% αυτή του βρετανικού στελέχους, το οποίο σημειωτέον είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν.

Η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δέλτα θα αφορά, όπως φαίνεται από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά, τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί.

Πρόσφατα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καταδεικνύουν ότι το 99% των θανάτων λόγω λοίμωξης από κορονοϊό αφορά σε ανεμβολίαστους. Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και όλοι οι διεθνείς φορείς θεωρούν "απαράδεκτο" να σημειώνονται θάνατοι, όταν είναι εφικτό να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού.

Η εμβολιαστική κάλυψη της Ελλάδας

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία θεωρείται ότι η χώρα μας διαγράφει μια ικανοποιητική πορεία, η οποία όχι μόνο δεν πρέπει να ανακοπεί, αλλά θα πρέπει να επιταχυνθεί.

Έως τη Δευτέρα το βράδυ είχαν διενεργηθεί 8.305.717 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 3.741.223 αφορούν στη 2η δόση. Το ποσοστό των πολιτών που έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση ανέρχεται σε 45%, ενώ το ποσοστό όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους σε 35%.

Με αναγωγή στον ενήλικο πληθυσμό, τα ποσοστά είναι 53,3% για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί με μια δόση και 41% για αυτούς που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Όσον αφορά στα ποσοστά ανάλογα με την ηλικία:

  • Στην ηλικιακή ομάδα 85 ετών και άνω, το 69% έχει ήδη εμβολιαστεί και το ποσοστό ανέρχεται στο 70% μαζί με τα ραντεβού.
  • Τα αντίστοιχα ποσοστά την ηλικιακή ομάδα 80-84, είναι 70% και 71%
  • Στην ηλικιακή ομάδα 75-79, 81% και 83%
  • Στην ηλικιακή ομάδα 70-74, 76% και 77%
  • Στην ηλικιακή ομάδα 65-69, 76% και 77%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 60-64, 70% και 72%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 55-59, 65% και 68%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 50-54, 61% και 64%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 45-49, 54% και 60%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 40-44, 47% και 53%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 35-39, 39% και 43%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 30-34, 34% και 40%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 25-29, 22% και 33%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 18-24, η οποία είναι η τελευταία που «άνοιξε», το 11% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού, το ποσοστό ανέρχεται στο 20%.

Από τις18 Μαΐου που ενεργοποιήθηκε η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» στα 19 μεγάλα νησιά, ο μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης με μια δόση, από 22% που ήταν μέχρι 17 Μαΐου, σήμερα έχει διαμορφωθεί σε 54%, έχει, δηλαδή, σημειωθεί μια αύξηση 32%.

Ο μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης σε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς πριν την έναρξη της «Γαλάζιας Ελευθερίας» ήταν 13%, ενώ σήμερα έχει διαμορφωθεί στο 45%, σημειώνοντας επίσης αύξηση 32%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αθ. Λινού για «Δέλτα»: Πρόκειται για μια μετάλλαξη πολύ μεταδοτική

Ν. Τζανάκης για μετάλλαξη Δέλτα: Μεταδίδεται ακαριαία

Κορονοϊός: Προειδοποιήσεις Θεοδωρίδου για τη μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider