Ανεμβολίαστοι το 99% των νέων νοσηλειών και θανάτων από Covid στις ΗΠΑ

Newsroom
Μοιράσου το
Ανεμβολίαστοι το 99% των νέων νοσηλειών και θανάτων από Covid στις ΗΠΑ
Εμβόλια κορονοϊού
Οι λοιμώξεις σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα αντιστοιχούν σε λιγότερες από 1.200 (0,1%) από τις περισσότερες από 853.000 νοσηλείες και σε μόνο περίπου 150 (0,8%) από τους περισσότερους από 18.000 θανάτους από COVID-19

Σχεδόν όλες τις νοσηλείες και τους θανάτους από COVID-19 αντιπροσωπεύουν πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες τα μη εμβολιασμένα άτομα.

Μια ανάλυση του Associated Press (AP) στα δεδομένα από το μήνα Μάιο των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) , διαπίστωσε ότι οι λοιμώξεις σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα αντιστοιχούν σε λιγότερες από 1.200 (0,1%) από τις περισσότερες από 853.000 νοσηλείες και σε μόνο περίπου 150 (0,8%) από τους περισσότερους από 18.000 θανάτους από COVID-19.

Σύμφωνα με το AP, το CDC δεν έχει εκτιμήσει τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα, αλλά τα ευρήματα της ανάλυσης δεδομένων επιβεβαιώνουν αυτά που υποστηρίζουν πολλοί αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες υγείας.

Οι ανεμβολίαστοι αντιστοιχούν στο 98% έως 99% των θανάτων από COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Andy Slavitt, πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη διαχείριση της COVID-19, στις αρχές του μήνα.

Την περασμένη Τρίτη, η διευθύντρια του CDC Dr. Rochelle Walensky δήλωσε ότι ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 είναι τόσο αποτελεσματικός που "σχεδόν κάθε θάνατος λόγω της COVID-19, ειδικά μεταξύ των ενηλίκων, είναι σε αυτό το σημείο, απολύτως αποτρέψιμος" και χαρακτήρισε αυτούς τους θανάτους "ιδιαίτερα τραγικούς", ανέφερε το AP.

Οι θάνατοι από COVID-19 στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί δραστικά από το σημείο κορύφωσης των 3.400 την ημέρα, στα μέσα Ιανουαρίου.
Ωστόσο, ενώ τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγάλη διαθεσιμότητα, υπήρξε μια απότομη πτώση της ζήτησης, με ένα σημαντικό ποσοστό των Αμερικανών να παραμένουν απρόθυμοι να εμβολιαστούν.
Σύμφωνα με το CDC, περίπου το 63% όλων των Αμερικανών που πληρούν τις προϋποθέσεις για εμβόλιο (άτομα 12 ετών και άνω) έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση και το 53% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ειδικοί προβλέπουν ότι είναι πιθανό να υπάρξουν εστίες αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα σε περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, οδηγώντας σε περισσότερους θανάτους που θα μπορούσαν να προληφθούν.

Mοντέλα προβλέπουν ότι τα ποσοστά θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξηθούν και πάλι στα 1.000 την ημέρα τον επόμενο χρόνο, δήλωσε ο Ali Mokdad, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Ορισμένες πολιτείες θα είναι πιο ευάλωτες από άλλες. Για παράδειγμα, μόνο περίπου το 33% του πληθυσμού του Αρκάνσας είναι πλήρως εμβολιασμένο - ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στη χώρα - και τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι έχουν ήδη αυξηθεί.

"Είναι λυπηρό να βλέπουμε κάποιον να πηγαίνει στο νοσοκομείο ή να πεθάνει όταν μπορεί αυτό να αποφευχθεί", ανέφερε ο κυβερνήτης Asa Hutchinson στο Twitter καθώς ενθάρρυνε τους πολίτες να εμβολιαστούν, ανέφερε το AP.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θα χρειαστεί ενισχυτική δόση για το Johnson & Johnson στο μέλλον λένε ειδικοί στις ΗΠΑ

Covid-19: Οι ΗΠΑ ενέκριναν τη χρήση αντισώματος για ήπιας έως μέτριας βαρύτητας νόσο

Φάουτσι: Η μετάλλαξη Δέλτα η μεγαλύτερη απειλή του κορονοϊού στις ΗΠΑ