Την Πέμπτη οι αποφάσεις για την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την Πέμπτη οι αποφάσεις για την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάργηση της χρήσης της μάσκας θα αφορά όλους τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους ανεξάρτητα απ’ το αν θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι. 

Συνεδριάζει την προσεχή Πέμπτη η Ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με αντικείμενο την απαλλαγή από τη χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση των ειδικών είναι να δώσουν το πράσινο φως για άρση του μέτρου, καθώς όπως κρίνουν το επιτρέπουν πλέον τόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα, όσο και η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα.

Η κατάργηση της μάσκας φαίνεται ότι θα αφορά όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα απ’ το αν θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι, αν και ως προς αυτό υπάρχει ακόμη έντονος προβληματισμός.

Υποχρεωτικότητα ή αυστηρή σύσταση για χρήση της θα ισχύει μόνο σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως τα γήπεδα, τα θέατρα, οι συναυλιακοί χώροι, τα μέσα μεταφοράς κ.ά. και όχι στους πολίτες που κυκλοφορούν στους δρόμους ή κινούνται σε χώρους όπου δεν υπάρχει συνωστισμός.

Παρότι οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα και η εμβολιαστική κάλυψη ενδεχομένως να επιτρέπουν την κατάργηση της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους για τους εμβολιασμένους, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, με τα προσκόμματα να εντοπίζονται στο τεχνικό κομμάτι.

Για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο απαιτείται ειδική μέριμνα από την Πολιτεία, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η επιτήρησή του, σκανάροντας τα barcodes των πιστοποιητικών εμβολιασμού, προκειμένου να διαπιστώνεται η γνησιότητά τους. Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί αμέσως μόλις επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι οδηγίες των ειδικών για τη χρήση της μάσκας μετά τον εμβολιασμό

Βασιλακόπουλος: «Ναι» στα προνόμια των εμβολιασμένων

Πελώνη: Μόλις 1% το ποσοστό των ψευδώς θετικών self test- Προνόμια εμβολιασμένων όταν ανοίξει για όλους ο εμβολιασμός

gazzetta
gazzetta reader insider insider