Καρκίνος του πνεύμονα: 10.000 περιστατικά στην Ελλάδα το 2020 - Η εξέταση που τον εντοπίζει σε πρώιμο στάδιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καρκίνος του πνεύμονα: 10.000 περιστατικά στην Ελλάδα το 2020 - Η εξέταση που τον εντοπίζει σε πρώιμο στάδιο
Ανάσα Ζωής
Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, όταν γίνει έγκαιρη διάγνωση, το ποσοστό επιβίωσης του ασθενούς αυξάνει έως και 20 φορές.

Δέκα χιλιάδες νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα καταγράφηκαν το στην Ελλάδα το 2020, εκ των οποίων το 60% ήταν άντρες και το 40% γυναίκες.

Ο καρκίνος του Πνεύμονα είναι η πρώτη σε αριθμό αιτία θανάτου από καρκίνο και οι 8 στις 10 περιπτώσεις οφείλονται στο κάπνισμα, ενώ μόνον το 19% ανιχνεύεται έγκαιρα.

Επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύου ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας το κάπνισμα έχει αυξηθεί, το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι λόγω του lockdown οι άνθρωποι που εμφάνιζαν συμπτώματα καθυστέρησαν να αναζητήσουν ιατρικές υπηρεσίες και διαγνώστηκαν σε τελικό στάδιο της νόσου, όταν δηλαδή ήταν αρκετά αργά για να υπάρξει ριζική θεραπεία.
Επίσης, λόγω των τροποποιήσεων στις υπηρεσίες υγείας, στο πλαίσιο της προστασίας του γενικότερου πληθυσμού, μειώθηκαν τα προγραμματισμένα ραντεβού με αποτέλεσμα επίσης την καθυστερημένη διάγνωση, κάτι που ισχύει για όλους τους καρκίνους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με μεγάλη επίπτωση στην έκβαση της νόσου. Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, όταν γίνει έγκαιρη διάγνωση, το ποσοστό επιβίωσης του ασθενούς αυξάνει έως και 20 φορές.

Με στόχο την ανατροπή των προαναφερθέντων αρνητικών δεδομένων ξεκινά η νέα κοινωνική πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, που αφορά στην ενημέρωση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα και στη διακοπή καπνίσματος και η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου από τον πρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα και ομάδα κορυφαίων επιστημόνων της Πνευμονολογικής Εταιρείας καθώς επίσης και από υψηλόβαθμα στελέχη της Johnson & Johnson, η οποία στηρίζει την πρωτοβουλία.

Σωτήριος ο προσυμπτωματικός έλεγχος

Υπάρχουν διεθνείς επιστημονικές προτάσεις για εξετάσεις που μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο. Εντούτοις, οι όπως τόνισαν οι ειδικοί η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης και το πώς αυτή βελτιώνει την πρόγνωση είναι μεγάλη.

Αμερικανική μελέτη κατέδειξε ότι εάν υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας, ετησίως, σε άτομα υψηλού κινδύνου (ηλικίας 55 έως 80 ετών που ήταν ή είναι καπνιστές), ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο, αυξάνοντας τις πιθανότητες για ριζική θεραπεία.

Η κοινωνική πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής» στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού για την αξία αυτής της εξέτασης και περιλαμβάνει δράσεις προκειμένου να αρχίσει να υλοποιείται και στη χώρα μας ένα τέτοιο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου.

Το θέμα έχει ήδη συζητηθεί με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, ενώ στο πρόγραμμα αναμένεται να συμμετάσχουν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών για το κάπνισμα

Μελέτη: Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου στο στόμα από το παθητικό κάπνισμα

Πανελλαδική έρευνα: «Πανδημία, Lockdown και Κάπνισμα- Συνήθειες και Κοινωνικές Τάσεις»

gazzetta
gazzetta reader insider insider