Covid-19: Ξεκάθαρο μέχρι το τέλος Μαΐου το «αποτύπωμα» του εμβολιασμού στη χώρα

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Covid-19: Ξεκάθαρο μέχρι το τέλος Μαΐου το «αποτύπωμα» του εμβολιασμού στη χώρα
Εμβόλια κορονοϊού
Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να είναι ορατή η επίδραση του εμβολιασμού στους επιδημικούς δείκτες της χώρας, με δραστική μείωση των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων, των διασωληνωμένων και τελικά των θανάτων.

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να είναι ορατή η επίδραση του εμβολιασμού στους επιδημικούς δείκτες της χώρας, με δραστική μείωση των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων, των διασωληνωμένων και τελικά των θανάτων.

Η επιτάχυνση του ρυθμού εμβολιασμών, φαίνεται ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στην τάση αποκλιμάκωσης της επιδημίας που ήδη παρατηρείται, με τελευταία και καθυστερημένη να αναμένεται η επίδραση στους θανάτους.

Όπως καταδεικνύουν τα μοντέλα που αναπτύσσει η ομάδα του καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκου Τζανάκη, εάν εμβολιαστεί πλήρως το 30% του πληθυσμού θα επέλθει μία εκθετικού τύπου κατασταλτική επίδραση στους επιδημικούς δείκτες, η οποία θα είναι ανάλογη με το ρυθμό των εμβολιασμών. Κατά συνέπεια, όσο περισσότεροι εμβολιασμοί διενεργούνται, τόσο περισσότερο θα μειώνονται οι δείκτες και θα καταστέλλεται η επιδημία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, επί του παρόντος, το ποσοστό των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις αντιστοιχεί στο 10%, εντούτοις, μέχρι το τέλος Μαΐου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 18%. Εάν συνυπολογιστεί και το ποσοστό των πολιτών που έχουν φυσική ανοσία, γιατί έχουν μολυνθεί από τον ιό (10%), μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένεται να έχει αφήσει ο εμβολιασμός το στίγμα του στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας,

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η μεγάλη πτώση να ξεκινήσει και νωρίτερα, καθώς τα παραπάνω ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης αναφέρονται στο γενικό πληθυσμό. Δεδομένου ότι πληθυσμό-στόχο αποτελούν οι πολίτες από 18 και άνω (από 16 και άνω για το εμβόλιο της Pfizer), εάν γίνει αναγωγή στον ενήλικο πληθυσμό, τα ποσοστά αυτά διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα.

Παρότι η επιδημία αυτήν την περίοδο κατευθύνεται περισσότερο παρά ποτέ από αντίρροπες δυνάμεις, φαίνεται ότι η δράση των κατασταλτικών δυνάμεων τελικά θα επικρατήσει.

Τα μοντέλα προβλέπουν ότι η αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού, ο καλός καιρός και η βελτίωση της επιδημιολογικής επιτήρησης μέσω των self tests σε μαθητές και εργαζομένους θα ακολουθήσουν μία πορεία αλληλοεξουδετέρωσης με την αύξηση της μεταδοτικότητας που ενδεχομένως θα επιφέρει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, με το θετικό πρόσημο να τοποθετείται τελικά στους κατασταλτικούς για τους επιδημικούς δείκτες παράγοντες

Όπως ανέφερε ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας την Τετάρτη (5/5), τα στοιχεία είναι ήδη ενθαρρυντικά. Είναι ενδεικτικό ότι ο κυλιόμενος επταήμερος μέσος όρος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων διαμορφώθηκε την Τρίτη (4/5) στα 1.756, έναντι των 2.417 κρουσμάτων μία εβδομάδα πριν. Ο δείκτης θετικότητας εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το 5% την τελευταία εβδομάδα (4,6%,) ενώ σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων είναι μικρότερος των 20.000 (19.166) και βαίνει μειούμενος.

«Είναι εμφανές πως, παρόλο που υπάρχει βελτίωση στα στοιχεία και τους επιδημιολογικούς δείκτες, η νόσος, η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Για αυτό και είμαι υποχρεωμένος, ως Υπουργός Υγείας, να συστήσω μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε το ένα πίσω από το άλλο τα βήματα ελευθερίας, τα οποία μας παρέχονται από την ελληνική Πολιτεία, σε οικονομικό επίπεδο, σε κοινωνικό επίπεδο, αύριο σε τουριστικό επίπεδο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περιφρουρήσουμε τη Δημόσια Υγεία και να κάνουμε μόνιμα βήματα ελευθερίας και προς την σωστή κατεύθυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Κικίλιας, υπογραμμίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού αλλά και της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας.

Οι προϋποθέσεις

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος είναι να τηρηθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα το οποίο, μετά την δραστική αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων (λειτουργούν 1500 σε όλη τη χώρα), φαίνεται να εξαρτάται κυρίως από την τήρηση του χρονοδιαγράμματος των παραδόσεων αλλά και από την ανταπόκριση των πολιτών.

Όσον αφορά στην ανταπόκριση των πολιτών, εντυπωσιακή είναι αυτή των νεαρότερων ηλικιακών ομάδων που «άνοιξαν» πρόσφατα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Μάριος Θεμιστοκλέους.
Ειδικότερα, από την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών έχουν κλειστεί 354.000 ραντεβού που αφορούν 177.000 πολίτες, ενώ 65.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Από την ηλικιακή ομάδα 40-44 έχουν προγραμματιστεί 235.000 ραντεβού που αντιστοιχούν σε 117.750 πολίτες. Οι 31.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί, ενώ η πλειονότητα των προγραμματισμένων εμβολιασμών αναμένεται να έχει διενεργηθεί μέσα στις επόμενες 10 με 15 μέρες.

Από την ηλικιακή ομάδα 45-49, 250.000 πολίτες έχουν ήδη κλείσει το ραντεβού τους και 3.112 έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Χαμηλά παραμένουν, ωστόσο, σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης, τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στους πολίτες 80 ετών και άνω, οι οποίοι διατρέχουν και το μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και θάνατο από Covid-19.

Ειδικότερα, στις ηλικίες άνω των 85 ετών το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 68% εάν προστεθούν και τα προγραμματισμένα ραντεβού. Τα ίδια ποσοστά καταγράφονται και στην ηλικιακή ομάδα 80-84.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στην ηλικιακή ομάδα 75-79, από την οποία έχει εμβολιαστεί ήδη το 73% και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 80% μαζί με τα ραντεβού. Όπως δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι και η «καλύτερη» αυτή τη στιγμή από πλευράς συμμετοχής.

Στην ομάδα 70-74 ετών έχει εμβολιαστεί το 58%, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 74%, συμπεριλαμβανομένων των ραντεβού.

Τέλος, στην ομάδα 65-69 έχει εμβολιαστεί το 40% (74% μαζί με τα ραντεβού), ενώ στους πολίτες 60-64 ετών, το 53% έχει εμβολιαστεί με μια δόση, ποσοστό που ανέρχεται στο 67% μαζί με τα προγραμματισμένα ραντεβού.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, συνεχάρη τους νεαρούς πολίτες για την ωριμότητα που επιδεικνύουν και τους κάλεσε σε μια προσπάθεια να συμπαρασύρουν τους γηραιότερους στα εμβολιαστικά κέντρα.

«Θα ήθελα να τελειώσω με συγχαρητήρια για τη νέα γενιά που λειτούργησε με λιγότερο σκεπτικισμό και περισσότερη ωριμότητα από την παλαιότερη γενιά.

Και να εκφράσω την παράκληση, ο καθένας από τους νέους αυτούς, τους λαμπρούς νέους, να πάρει από το χέρι έναν διστακτικό ηλικιωμένο και να του δείξει τον δρόμο προς το εμβολιαστικό κέντρο.

Θα είναι σημαντική η προσφορά για τον κοινό στόχο, που είναι η ελευθερία όλων μας», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου υγείας, την Τετάρτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider