Έρχεται τον Μάιο η πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται τον Μάιο η πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία
Το ηλεκτρονικό σύστημα εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών θα «χτιστεί» πάνω στο TaxisNet και θα είναι απόλυτα ασφαλές, τόσο ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων όσο και ως προς τη λειτουργική του ισχύ.

Τις πρώτες μέρες του Μαΐου θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω στης οποίας οι «κόκκινοι» οφειλέτες θα υποβάλουν τις αιτήσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το σύστημα εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών θα «χτιστεί» πάνω στο TaxisNet και θα είναι απόλυτα ασφαλές, τόσο ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων όσο και ως προς τη λειτουργική του ισχύ –ώστε να μπορεί να «σηκώσει» εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις χωρίς πρόβλημα.

Ήδη, οι αρμόδιες γραμματείες αλλά και οι τράπεζες βρίσκονται σε πυρετό προετοιμασίας προκειμένου οι πρώτες αιτήσεις να υποβληθούν στις αρχές Μαΐου και οι πρώτες προτάσεις ρύθμισης να σταλούν στους δανειολήπτες έναν μήνα αργότερα, τον Ιούνιο.

Η εκτέλεση του νέου Νόμου Κατσέλη θα βασίζεται σε δύο πλατφόρμες:

• Η πρώτη -εμφανής– πλατφόρμα είναι αυτή την οποία θα χρησιμοποιούν οι δανειολήπτες για να υποβάλουν αίτημα προστασίας. Θα ενταχθεί στον ιστότοπο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, όπως και ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, πριν την οριστική υποβολή της αίτησης, η πλατφόρμα θα ενημερώνει τον αιτούντα για την επιλεξιμότητά του ή μη, με ειδική ένδειξη. Την κατασκευή της εν λόγω πλατφόρμας έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε συνδυασμό με την ΕΓΔΙΧ.

• Η δεύτερη -αφανής– πλατφόρμα λειτουργεί υποστηρικτικά και τη δημιουργία της έχουν αναλάβει οι τράπεζες. Ουσιαστικά, πρόκειται για το «βαρύ» σύστημα που θα τρέχει τις αιτήσεις και θα προσφέρει τις ρυθμίσεις στους δανειολήπτες μέσω αλγορίθμων. Στην εν λόγω πλατφόρμα θα συνδεθούν οι πληροφοριακές βάσεις του TaxisNet και όλων των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι από τη στιγμή που ένας οφειλέτης με ληξιπρόθεσμες οφειλές αιτείται ευνοϊκής ρύθμισης, παύει να ισχύει το τραπεζικό του απόρρητο, κατόπιν της νομοθετικής ρύθμισης του περασμένου καλοκαιριού. Μετά την επεξεργασία των στοιχείων κινητής και ακίνητης περιουσίας, οικογενειακής κατάστασης και εισοδημάτων, θα διαμορφώνεται η τελική πρόταση ρύθμισης των οφειλών που θα κατατεθεί στον οφειλέτη.

Όπως αναφέρεται ρητά στον νέο Νόμο, η πρόταση ρύθμισης θα πρέπει να κατατίθεται από τις τράπεζες έναν μήνα μετά την υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει η πλατφόρμα των τραπεζών να είναι έτοιμη στις αρχές Ιουνίου -κάτι που έχουν, εξάλλου, επιβεβαιώσει στο insider.gr και τραπεζικές πηγές.

Ποια στοιχεία θα περιλαμβάνει η ηλεκτρονική αίτηση

  • Πλήρη στοιχεία του αιτούντα (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση οικίας και εργασίας, Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας, αν είναι επιτηδευματίας, τηλέφωνο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου).
  • Στοιχεία του συζύγου και των εξαρτώμενων μελών του.
  • Εισοδήματα του αιτούντα, του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών του.
  • Κατάλογο των τραπεζών, με ληξιπρόθεσμες ή μη απαιτήσεις, για τις οποίες έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία. Θα αναφέρεται το οφειλόμενο ποσό ανά πιστωτή, την ημερομηνία, αναφορικά με την οποία προσδιορίζεται το ύψος της κάθε οφειλής, και τους συνοφειλέτες που ευθύνονται έναντι κάθε πιστωτή.
  • Κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα και στην αλλοδαπή.
  • Πλήρη περιγραφή των βαρών και λοιπών εξασφαλίσεων (είδος βάρους ή εξασφάλισης, πιστωτής, ασφαλιζόμενο ποσό, σειρά, δημόσιο βιβλίο), που είναι εγγεγραμμένα στην κύρια κατοικία.
  • Κατάλογο των τραπεζών με οφειλές ανεπίδεκτες ρύθμισης οι οποίες υπερβαίνουν τις 2.000 ευρώ.
  • Δήλωση του αιτούντος, ότι: αα) δεν εκδόθηκε οριστική απόφαση, που απέρριψε αίτησή του κατά το άρθρο 4 του ν. 3869/2010 λόγω δόλιας περιέλευσής του σε αδυναμία πληρωμής ή λόγω ύπαρξης επαρκούς περιουσίας ή που εξαίρεσε την κύρια κατοικία του από τη ρευστοποίηση κατά την παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 3869/2010, ββ) οι οφειλές, των οποίων ζητεί τη ρύθμιση, δεν έχουν ρυθμιστεί σύμφωνα με τα άρθρα 99 επ. του ν. 3588/2007, τα άρθρα 61 έως 67 του ν. 4307/2014 ή το ν. 4469/2017 ούτε υπάρχει εκκρεμής αίτηση ρύθμισής τους κατά τις διατάξεις αυτές.
  • Η αίτηση συνυπογράφεται από το σύζυγο και τα εξαρτώμενα μέλη του αιτούντος ή τους νόμιμους αντιπροσώπους τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider