Κεντρικός ομιλητής στο 1ο Blue Hetirage Forum West Macedonia στη Φλώρινα, με επίκεντρο τον τουρισμό, ήταν ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «ο τουρισμός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι εργάζονται στην Ελλάδα σε περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις του τουριστικού και των συναφών κλάδων. Περισσότερα από 26 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η προστιθέμενη αξία του τουρισμού στη χώρας μας σε ετήσια βάση, τα τελευταία δύο χρόνια. Αντιστοίχως στην Ευρώπη απασχολούνται 20 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε 3 εκατομμύρια τουριστικές επιχειρήσεις».
Ο Επίτροπος επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει όλες τις μορφές τουρισμού σε όλες τις εποχές του έτους, δίνοντας έμφαση στην πολιτιστική κληρονομιά και την Ιστορία: «Η ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού μας πλούτου είναι και πρέπει να είναι κορυφαία μας προτεραιότητα. Άλλωστε το βιώνουμε ήδη. Η επένδυση στην πολιτιστική μας κληρονομιά, στα μνημεία και τα μουσεία μας, στα φεστιβάλ και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις μας, στην τέχνη και τα δημιουργικά δρώμενα, προσελκύει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες, ολοένα και περισσότερα έσοδα στον τομέα της φιλοξενίας, στο λιανικό εμπόριο, στις υπηρεσίες. Όμως εξίσου σημαντικό είναι ότι αυτές οι επενδύσεις στον πολιτισμό μας, πέρα από τα τουριστικά και τα οικονομικά οφέλη, ωφελούν και φέρνουν πιο κοντά τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες».
Ο Επίτροπος αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικά παραδείγματα, που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους, όπως το Φεστιβάλ Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, η αποκατάσταση του μνημείου της Επισκοπής στη Σίκινο, το έργο «Culture Underwater – Χρονοκάψουλες στον βυθό της θάλασσας», το προϊόν MaR-eBoX, που παρουσιάζει τα πάνω από 5.000 χρόνια ευρωπαϊκής ιστορίας, αλλά και το νέο παραλιακό πάρκο 540 στρεμμάτων στον Φαληρικό Όρμο που δημιουργείται με την υποστήριξη του Ταμείου Συνοχής της ΕΕ, όπως και το έργο GReco Islands. Όπως τόνισε: «Όλα αυτά τα παραδείγματα αποδεικνύουν πόσοι πολλοί και διαφορετικοί δρόμοι υπάρχουν για να πετύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα με πιο βιώσιμο τρόπο για την οικονομία αλλά κυρίως και για τις τοπικές κοινωνίες».
Αναφερόμενος στην ανάγκη η τουριστική ανάπτυξη να γίνει με όρους βιωσιμότητας, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «ειδικά στην Ελλάδα, η βιωσιμότητα είναι κάτι που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, γιατί καθώς τα καλοκαίρια θα γίνονται θερμότερα, οι προορισμοί σε περιοχές πιο βόρειες θα γίνονται πιο ελκυστικοί και πρέπει να βρούμε τους τρόπους να συνεχίσει η Ελλάδα να είναι στην πρώτη δεκάδα των τουριστικών προορισμών παγκοσμίως και βέβαια η Ευρώπη να παραμείνει ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τουρισμός αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Αυτό σημαίνει ότι οι ευκαιρίες θα αυξάνονται, όμως θα αυξάνονται και οι προκλήσεις για τους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, χωρίς όμως συμβιβασμούς στη βιωσιμότητα και την ποιότητα. Γιατί η μη ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη μπορεί να ασκήσει πολύ έντονη πίεση στο περιβάλλον, στην πολιτιστική κληρονομιά και στην καθημερινή ζωή των κατοίκων. Και για εμένα προσωπικά είναι πάρα πολύ σημαντικό τα οφέλη του τουρισμού να μοιράζονται πάντα με τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές επιχειρήσεις, να ωφελούνται από τον τουρισμό πάντα όλοι οι πολίτες και οι τοπικές επιχειρήσεις κάθε προορισμού. Και τα οφέλη να αποτελούν μοχλό ανάπτυξης νέων έργων, για σύγχρονες υποδομές, περισσότερες υπηρεσίες, καλύτερη συνδεσιμότητα. Γι’ αυτό πρέπει οι τοπικές κοινωνίες, οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, να συμμετέχουν και να διατυπώνουν τη γνώμη τους στα τουριστικά ζητήματα. Όπως επίσης πολύ σημαντικός θα είναι ο ρόλος τους στους οργανισμούς διαχείρισης προορισμών, ώστε μαζί να μπορούμε να κατευθύνουμε τη ροή των τουριστών από υπερφορτωμένες περιοχές σε εξίσου μοναδικούς αλλά λιγότερο γνωστούς προορισμούς».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στη νέα στρατηγική της ΕΕ για τον τουρισμό, απευθύνοντας κάλεσμα ενεργού συμμετοχής σε όλους τους εμπλεκομένους: «Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε και προετοιμάζουμε την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Τουρισμό, που ουσιαστικά θα είναι ή πρώτη πραγματικά κοινή, ευρωπαϊκή στρατηγική, στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε να παραμείνει η Ευρώπη πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο. Θέλουμε τα οφέλη να μοιράζονται στις τοπικές κοινωνίες και επιχειρήσεις. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις μεταξύ των οποίων οι ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό, η κλιματική αλλαγή και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η απλοποίηση των χρηματοδοτήσεων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες και οι συνέπειες του μη ισορροπημένου τουρισμού σε δημοφιλείς προορισμούς. Και στοχεύουμε σε μια ισορροπία μεταξύ ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας, για να προστατέψουμε τη φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουμε την εκτενή διαβούλευση με τους φορείς του τουρισμού και θέλω να σας καλέσω να συμμετέχετε στο διάλογο. Η φωνή σας είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση του μέλλοντος του ευρωπαϊκού τουρισμού. Θέλω να ακούσω τις προτάσεις σας, τους προβληματισμούς σας και φυσικά τις φιλοδοξίες σας για τον τόπο σας. Πιστεύω βαθιά στη συνεργασία. Πιστεύω βαθιά ότι μόνο όλοι μαζί θα πετύχουμε τους στόχους μας και θα κάνουμε μεγάλα βήματα μπροστά».
Ο Επίτροπος κατά την παραμονή του στη Φλώρινα πραγματοποίησε επίσκεψη στον Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Ειρηναίο και συναντήθηκε με τον Βουλευτή ΝΔ Φλώρινας Σταύρο Παπασωτηρίου, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Αμανατίδη και τους τρεις Δημάρχους του νομού: Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη, Αμυνταίου Γιάννη Λιάση και Πρεσπών Γιώργο Στεργίου. Επίσης, επισκέφτηκε το κέντρο της Φλώρινας και συνομίλησε με πολίτες.