Το ριμπάουντ κέρδισε ο ευρωπαϊκός τουρισμός το 2023 - Οι επιδόσεις της Ελλάδας και των ανταγωνιστών

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το ριμπάουντ κέρδισε ο ευρωπαϊκός τουρισμός το 2023 - Οι επιδόσεις της Ελλάδας και των ανταγωνιστών
Νέο ρεκόρ για την ευρωπαϊκή αγορά της φιλοξενίας. Οι κερδισμένοι και οι ελληνικές επιδόσεις. Ανακάμπτουν τα ταξίδια εκτός συνόρων.

Επιστροφή στα προ πανδημίας μεγέθη σηματοδότησε το 2023 για τον τουρισμό στην Ευρώπη, με το σύνολο των χωρών - πλην του Λουξεμβούργου - να καταγράφουν θετικό πρόσημο στη σύγκριση με την προπανδημική χρονιά του 2019. Η χώρα μας μάλιστα με τις ανοδικές της επιδόσεις κατάφερε να συμπεριληφθεί στο μπλοκ των χωρών που παρουσίασαν διψήφια άνοδο έναντι της προπανδημικής χρονιάς, αλλά και να καταγράψει, για τα δικά της δεδομένα, ένα νέο ρεκόρ στην τουριστική ιστορία της.

Νέο ρεκόρ για την ευρωπαϊκή αγορά της φιλοξενίας

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, το 2023 ο ευρωπαϊκός τουρισμός αναπλήρωσε το χαμένο, από την πανδημία, έδαφος, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 1,6% στις διανυκτερεύσεις σε σχέση με το προπανδημικό έτος. Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων το 2023 εκτιμάται ότι έφτασε τα 2,92 δισ. από 2,87 δισ. διανυκτερεύσεις που ήταν την προπανδημική χρονιά. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η ευρωπαϊκή αγορά της φιλοξενίας να σημειώσει νέο ρεκόρ.

Εν συγκρίσει με την αμέσως προηγούμενη χρονιά (2022) καταγράφηκαν 171 εκατ. περισσότερες διανυκτερεύσεις, αριθμός που σηματοδοτεί μια άνοδο της τάξης του 6,3%. Αρωγός σε αυτό ήταν οι διεθνείς επισκέπτες (+146 εκατ.), ενώ μικρότερη ήταν η συνεισφορά των εγχώριων επισκεπτών, οι διανυκτερεύσεις των οποίων αυξήθηκαν μόλις κατά 25 εκατ.

Παρά την ανάπαυλα που έφερε στην ανοδική πορεία του κλάδου η πανδημία μάλιστα, τα τουριστικά μεγέθη, τουλάχιστον από άποψη διανυκτερεύσεων, έχουν καταγράψει αύξηση της τάξης του 25% την τελευταία δεκαετία (το 2013 οι διανυκτερεύσεις στην Ευρώπη έφταναν τα τα 2.33 δισ).

Οι κερδισμένοι και οι ελληνικές επιδόσεις

Οι θετικές αυτές επιδόσεις διαμοιράστηκαν στο σύνολο των χωρών της Ευρώπης - σε άλλες με μικρότερα και σε άλλες με μεγαλύτερα ποσοστά - πλην του Λουξεμβούργου, το οποίο παρουσίασε οριακή μείωση (0,1%) σε σχέση με το 2022.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανόδου - πάνω από 20% παρουσίασαν η Μάλτα και Κύπρος. Σε απόλυτους αριθμούς ωστόσο την μεγαλύτερη αύξηση, από άποψη αριθμού διανυκτερεύσεων, σημείωσαν η Γερμανία και η Ισπανία με επιπλέον 32,8 εκατ. και +32,3 εκατ. διανυκτερεύσεις αντίστοιχα.

Εξαιρετικές επιδόσεις βέβαια και διψήφια άνοδο κατέγραψαν και ακόμα οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Για την ακρίβεια άνοδο πάνω από 10% στις διανυκτερεύσεις το 2023 σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά παρουσίασαν οι Σλοβακία, Λετονία, Βουλγαρία, Αυστρία, Τσεχία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ελλάδα.

Στην περίπτωση της χώρας μας δε, η χρονιά αναμένεται να κλείσει και με ένα «ατομικό» ρεκόρ, δεδομένων των διαθέσιμων στοιχείων για τα έσοδα των πρώτων δέκα μηνών του έτους. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της ΤτΕ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν σε 19,6 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου όταν στο σύνολο του 2019 είχαν φτάσει τα 18,2 δισ. ευρώ. Ο ελληνικός τουρισμός δηλαδή χρειάστηκε μόνο 10 μήνες για να μπορέσει να ξεπεράσει τις επιδόσεις του 2019 και πλέον τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα ξεκίνησε υποτονικά το 2023 με τον Φεβρουάριο να καταγράφονται 1.645.245 διανυκτερεύσεις, οι οποίες έφτασαν στα υψηλά του έτους τον Αύγουστο (31.536.904 διανυκτερεύσεις) και περιορίστηκαν βαθμιαία σε 10.675.468 διανυκτερεύσεις τον Οκτώβριο, μήνα για τον οποίο υπάρχουν και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Τον καλύτερο μήνα του έτους, τον Αύγουστο, οι χώρες που παρουσίασαν υψηλότερο αριθμό διανυκτερεύσεων έναντι της χώρας μας ήταν η Γερμανία (χώρα με πληθυσμό 83,2 εκατ. και έκταση σχεδόν τριπλάσια από την Ελλάδα) με 52 εκατ. διανυκτερεύσεις, η Ισπανία (με πληθυσμό 47,42 εκατ. και έκταση 2,6 φορές μεγαλύτερη από τη χώρα μας) η οποία κατέγραψε 72 εκατ. διανυκτερεύσεις, η Γαλλία (πληθυσμός 67,75 εκατ. και έκταση πενταπλάσια σχεδόν από τη χώρα μας) με κοντά 89 εκατ. διανυκτερεύσεις και η Ιταλία (πληθυσμός 59,11 εκατ. και έκταση διπλάσια από τη χώρα μας) με 84 εκατ. διανυκτερεύσεις.

Ανακάμπτουν τα ταξίδια εκτός συνόρων

Αισιοδοξία για την συνέχεια προκαλεί και το γεγονός ότι μετά από τρεις χρονιές ασθενικής πορείας των αφίξεων και διανυκτερεύσεων διεθνών τουριστών, το μερίδιο του εξερχόμενου τουρισμού αρχίζει να ανακάμπτει. Από το 29%, 32% και 44% των συνολικών διανυκτερεύσεων που αντιπροσώπευε ο εξερχόμενος τουρισμός το 2022, 2021 και 2022, οι διεθνείς επισκέπτες έφτασαν το 2023 να αποτελούν το 46% των 2,87 δισ. διανυκτερεύσεων.

Η αύξηση του ποσοστού είναι μια ακόμα ένδειξη επιστροφής στις προ πανδημικές συνθήκες όπου η συνεισφορά των διεθνών επισκεπτών έφτανε στο 47% των συνολικών αφίξεων. Παρόλα αυτά βέβαια, από άποψη όγκου, ο αριθμός των διεθνών ταξιδιωτών συνέχισε να υπολείπεται οριακά των προπανηδμικών επιδόσεων κατά 0,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fast track η 5άστερη τουριστική επένδυση στη Σκιάθο - Η σχέση με τις... κατασκευές

Ευνοϊκές οι προοπτικές για την τουριστική κίνηση και το 2024 στην Πάρο

Τουρισμός: Η κίνηση του 2023 σε αεροδρόμια, μεθοριακούς σταθμούς, λιμάνια με αριθμούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider