Τουρισμός: Υψηλές προσδοκίες και για το Φθινόπωρο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Υψηλές προσδοκίες και για το Φθινόπωρο
Πάνω από τα επίπεδα του 2019 αναμένεται η επιβατική κίνηση στον ΔΑΑ τον Σεπτέμβριο - Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι κρατήσεις από βασικές αγορές

Με ούριο άνεμο συνεχίζει να πλέει ο τουρισμός και το Φθινόπωρο, με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας να αναμένεται να σπάσει τα ρεκόρ του 2019 και τον Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή μάλιστα, αυξημένες καταγράφονται οι κρατήσεις από βασικές αγορές και για τον Οκτώβριο, μαρτυρώντας ότι το στοίχημα της επέκτασης της σεζόν έχει, εν μέρει, κερδηθεί.

Πάνω από το 2019 ο Σεπτέμβριος στο ΔΑΑ

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σεπτέμβριος στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών θα κλείσει κοντά 10% πάνω από τον αντίστοιχο μήνα του 2019, όπου το αεροδρόμιο είχε υποδεχτεί 2.689.401 επιβάτες. Αν οι προβλέψεις αποδειχτούν αληθείς το ποσοστό της αύξησης θα είναι ακόμα υψηλότερο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά όπου οι επιβάτες του ΔΑΑ είχαν φτάσει τους 2.584.631. Εφόσον μάλιστα η ανοδική τάση συνεχιστεί - κάτι που θεωρείται ως το πιθανότερο σενάριο βάσει των προκρατήσεων - τότε και ο Οκτώβριο θα κλείσει στα ίδια ή σε υψηλότερα επίπεδα από τους 2.301.556 επιβάτες του 2019 και τους 2.290.926 του 2022, διατηρώντας το θετικό πρόσημο που παρατηρείται όλους τους προηγούμενους μήνες.

Να υπενθυμίσουμε ότι βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, κατά τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 18,67 εκατ., αυξημένη κατά 27,3% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και κατά 8% σε σύγκριση με το 2019. Αναλυτικά, τόσο η εγχώρια, όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση, ξεπέρασαν τα περσινά επίπεδα κατά 21,2% και 30,3%, ενώ παρουσίασαν άνοδο και σε σύγκριση με το 2019, κατά 10,6% και 6,9% αντίστοιχα.

Με αμείωτο ρυθμό οι κρατήσεις από βασικές αγορές

Τις ευοίωνες προβλέψεις ενισχύουν και τα στοιχεία των προκρατήσεων από βασικές αγορές - τροφοδότες του τουρισμού. Για παράδειγμα, η κίνηση από τη βρετανική αγορά αναμένεται αυξημένη το Φθινόπωρο, ακολουθώντας τη νέα τάση για late summer bookings.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα σύγκρισης ταξιδιωτικών τιμών TravelSupermarket οι κρατήσεις των Βρετανών που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του καλοκαιριού και αφορούν την ταξιδιωτική περίοδο του Φθινοπώρου παρουσιάζουν άνοδο της τάξης του 50% ενώ οι κρατήσεις για ταξίδια κατά τις σχολικές διακοπές του Οκτωβρίου (21-23 Οκτωβρίου) παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 21%. Μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών για τους εν λόγω τουρίστες, συμπεριλαμβάνονται και ελληνικοί, ακόμα και νησιωτικοί όπως η Ρόδος.

Την ανοδική τάση επισφραγίζει και πρόσφατη έρευνα της Forward Keys, η οποία επισημαίνει ότι τα εξερχόμενα ταξίδια του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ελλάδα αυξάνονται κατακόρυφα για την επερχόμενη φθινοπωρινή περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, τα εισιτήρια που έχουν εκδοθεί από την αρχή του έτους για ταξίδια στην Ελλάδα είναι σήμερα 62% περισσότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και 37% περισσότερα από πέρυσι. Αυτό καθιστά την Ελλάδα τον προορισμό με τις καλύτερες επιδόσεις για τους Βρετανούς με τη Ισπανία (+43%), την Ιταλία (+15%) και την Πορτογαλία (+41%) να ακολουθούν.

Αντίστοιχα η TUI, ένας από τους μεγαλύτερους tour operators, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ζήτηση επεκτείνεται πέραν της υψηλής σεζόν, έχει διευρύνει τα πακέτα διακοπών της και μετά τον Αύγουστο. Ενδεικτικά η TUI Suisse, έχει αυξήσει την προσφορά για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο για δημοφιλείς προορισμούς όπως η Κως και η Κρήτη. Χάρη στην αυξημένη ζήτηση δε, η TUI UK έχει προσθέσει 250.000 θέσεις από τα βρετανικά αεροδρόμια προς ελληνικούς προορισμούς και για την επόμενη χρονιά (2024).

Την αυξημένη κινητικότητα του Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνουν τέλος και τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ Intelligence για τις προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις. Αν κοιτάξει κανείς την τρέχουσα εβδομάδα (25/09-01/10) θα δει ότι οι εβδομαδιαίες προγραμματισμένες θέσεις από την Μεγάλη Βρετανία είναι μειωμένες κατά περίπου 27 χιλ. θέσεις. Αντίστοιχα από Γερμανία, την βασικότερη αγοράς της Ελλάδας, οι προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις την εβδομάδα που διανύουμε παραμένουν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα (163.000) και μειώνονται μόλις κατά 6.000 θέσεις δύο εβδομάδες μετά. Πολύ μικρή πτώση της τάξης των 3.000 προγραμματισμένων θέσεων μεταξύ της εβδομάδας 18/09-24/09 και 02/10 -8/10 παρατηρείται και στις προγραμματισμένες θέσεις από την Γαλλία, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα παραμένουν οι προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις από την Ελβετία, την Τουρκία, το Κατάρ, την Πορτογαλία και τις ΗΠΑ. Στην περίπτωση δε της Αλβανίας και της Σαουδικής Αραβίας, καταγράφεται αυξημένος αριθμός προγραμματισμένων θέσεων, καθώς προχωράμε στον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, πεδίο γόνιμων συνεργειών Ελλάδας και Κίνας

Τουρισμός: Πρωταγωνιστούν τα πεντάστερα στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών

Τουρισμός: Το μεγάλο στοίχημα για τη Β. Ελλάδα, η ανάπτυξη της κρουαζιέρας και η πληγή της κλιματικής αλλαγής

gazzetta
gazzetta reader insider insider