Τουρισμός: 12% πάνω από το 2019 η πτητική δραστηριότητα τον Ιούλιο - Στην κορυφή των χωρών η Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: 12% πάνω από το 2019 η πτητική δραστηριότητα τον Ιούλιο - Στην κορυφή των χωρών η Ελλάδα
Πώς ανακάμπτει η ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία τον Ιούλιο σύμφωνα με νέο report του Εurocontrol - Η Ελλάδα και οι ανταγωνιστές.

Στη χρυσή δεκάδα των ευρωπαϊκών κρατών με την υψηλότερη αεροπορική κίνηση συμπεριλαμβάνεται η χώρα μας τον Ιούλιο, σύμφωνα με το πρόσφατο report του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, Eurocontrol. Την ίδια στιγμή μάλιστα, ειδικά την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, η χώρα μας φαίνεται να παρουσιάζει την μεγαλύτερη αύξηση πτήσεων σε σχέση με το 2019, ξεπερνώντας ακόμα και την γειτονική Τουρκία.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol από 10-16 Ιουλίου στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν κατά μέσο όρο 2.445 πτήσεις ημερησίως, αριθμός κατά 1% υψηλότερος σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα αλλά και αυξημένος κατά 12% σε σχέση με τη χρυσή χρονιά του 2019. Τις αμέσως καλύτερες επιδόσεις σημείωσε η γειτονική Τουρκία η οποία υποδέχτηκε αριθμητικά περισσότερες πτήσεις ημερησίως (3.914), αυξημένες όμως κατά 10% σε σχέση με την προ πανδημική χρονιά 2019. Στην τρίτη θέση των χωρών με θετικό πρόσημο σε σχέση με το 2019, βρέθηκε η Πορτογαλία, με τις ημερήσιες πτήσεις να αποδεικνύονται κατά 8% περισσότερες από αυτές που πραγματοποιήθηκαν το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Όλες οι υπόλοιπες χώρες, ακόμα και αυτές με τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων πτήσεων, όπως η Μεγάλη Βρετανία (6.160), η Ισπανία (5.586) και η Γερμανία (5.157), δεν κατάφεραν να ανακάμψουν σε σχέση με την προ πανδημική χρονιά, παρουσιάζοντας υστέρηση της τάξης του -8%, -1% και -17% αντίστοιχα.

Μάλιστα η χώρα μας βρέθηκε στις πρώτες θέσεις της ανάκαμψης σε σχέση με το 2019 και μεταξύ του συνόλου των χωρών που εντάσσονται στο δίκτυο του Eurocontrol. Συγκεκριμένα βρέθηκε στην τέταρτη θέση, με την Αλβανία, την Αρμενία και την Γεωργία να προηγούνται πραγματοποιώντας 81%, 53% και 19% περισσότερες πτήσεις κατά μέσο όρο ημερησίως την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου.

Οι επιδόσεις του Ιουλίου στο σύνολό των χωρών που εξετάζει το Eurocontrol έφτασαν τις 32.882 πτήσεις ημερησίως κατά μέσο όρο, +8% περισσότερες από το αντίστοιχο διάστημα του 2022 αλλά 7% λιγότερες από τα επίπεδα του 2019.

Παρά την υστέρηση σε σχέση με το 2019 το δίκτυο παρουσίασε τον υψηλότερο αριθμό πτήσεων από την έναρξη του κορονοϊού μέχρι και σήμερα με τις πτήσεις στις αρχές Ιουλίου, να φτάνουν τις 34.637. Σε αυτό το πλαίσιο η χώρα μας συγκαταλέγεται στις 10 πιο πολυσύχναστες χώρες σημειώνοντας αύξηση των πτήσεων κατά +1% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προαναφερθείσες επιδόσεις, το Εurocontrol εκτιμά ότι θα επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο εκτιμήσεων που είχε δημοσιευτεί στις αρχές του νέου έτους, σύμφωνα με το οποίο η επιβατική κίνηση θα αγγίξει το 95% της αντίστοιχης του 2019 έως τον Αύγουστο του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Η Daily Telegraph «ψηφίζει» Ελλάδα για το 2023

Τουρισμός: Οι σκιές που απλώνονται πάνω από τη φετινή χρονιά και η νέα ρότα της εθνικής στρατηγικής

Τουρισμός: Χρονιά εξισορρόπησης το 2023 - Η πορεία και οι εκτιμήσεις για την υψηλή σεζόν

gazzetta
gazzetta reader insider insider