Τουρισμός: Πιο γαλαντόμοι φέτος οι Αμερικανοί ταξιδιώτες

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Πιο γαλαντόμοι φέτος οι Αμερικανοί ταξιδιώτες
Πρώτη θέση και σε πολλαπλούς προορισμούς ταξιδεύουν φέτος οι Αμερικανοί - Που κινήθηκε η μέση δαπάνη και οι αφίξεις αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα

Ώθηση στην τουριστική βιομηχανία αλλά και στο λιανεμπόριο δίνουν φέτος οι Αμερικανοί τουρίστες, οι οποίοι μετά από δύο χρόνια πανδημίας έχουν βάλει την Ελλάδα στις πρώτες επιλογές των ταξιδιωτικών τους αποδράσεων.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ για την μέση δαπάνη ανά ταξίδι, οι τουρίστες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι οι πιο γαλαντόμοι μετά τους Αυστραλούς, οι οποίοι όμως λόγω της απόστασης του ταξιδιού έχουν συνήθως μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής σε έναν προορισμό.

Για την ακρίβεια το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτος η μέση δαπάνη των Αμερικανών ανήλθε στα 1.063,2 ευρώ και των Καναδών στα 1.135,8 ευρώ, την ώρα που η μέση δαπάνη άλλων βασικών, για την Ελλάδα, αγορών όπως η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία έφτασε τα 762,5 ευρώ, τα 670,4 ευρώ και τα 684,4 ευρώ αντίστοιχα.

Η μόνη χώρα μάλιστα που η μέση δαπάνη των τουριστών αυξάνει κατά πολύ σε σχέση με αυτή των Αμερικανών είναι η Αυστραλία - φτάνει τα 2.088 ευρώ - χάρη όμως και στην μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής των Αυστραλών σε κάθε προορισμό. Στα ίδια περίπου επίπεδα με των Αμερικανών ανέρχεται και η μέση δαπάνη των Ρώσων τουριστών, (1.181,9 ευρώ) οι οποίοι όμως φέτος απουσίασαν από την χώρα μας καθώς κι από άλλες ευρωπαϊκές εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Το παραπάνω είναι άκρως ενθαρρυντικό αν συνδυαστεί με την άνοδο των αφίξεων που παρατηρήθηκε φέτος από την Αμερικανική αγορά. Να θυμίσουμε ότι ο αριθμός των Αμερικανών ταξιδιωτών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου είναι μειωμένος σε ποσοστό 13,6% σε σχέση με το 2019 ενώ οι εισπράξεις, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, βρίσκονται στο μείον 7% σε σύγκριση πάντα με το 2019. Τον Ιούλιο, δε, έσοδα και αφίξεις των Αμερικανών τουριστών, κινήθηκαν σε επίπεδα ανώτερα του 2019 και διαμορφώθηκαν στο +8,5% και +9,4% αντίστοιχα.

Πρώτη θέση και σε πολλαπλούς προορισμούς ταξιδεύουν φέτος οι Αμερικανοί

Η τάση των Αμερικανών να ξοδεύουν περισσότερο σε σχέση με άλλους τουρίστες δεν αφορά αποκλειστικά την χώρα μας, αλλά αποτυπώνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, ενισχύοντας όχι μόνο τα τουριστικά μεγέθη αλλά και το λιανεμπόριο.

Το γεγονός επισημαίνει πρόσφατη έρευνα της Forwardkeys, σύμφωνα με την οποία ο αυξημένος αριθμός ταξιδιωτών από μακρινές χώρες, οι οποίοι αναμένεται να προσεγγίσουν αριθμητικά τα προ πανδημίας επίπεδα, συμβάλλουν αισθητά στην τόνωση του λιανεμπορίου αλλά και του tax free shopping (των αφορολόγητων ειδών duty free) το οποίο παραδοσιακά αποτελεί βαρόμετρο για τις δαπάνες των ξένων τουριστών.

Για την ακρίβεια βάσει της έρευνας της Forwardkeys, οι Αμερικανοί τουρίστες βρίσκονται στην πρώτη θέση μεταξύ των αγορών μεγάλων αποστάσεων που συμβάλλουν στην τουριστική ανάκαμψη, με τις αφίξεις τους στην Ε.Ε. να προσεγγίζουν ήδη το 95% των επιπέδων του 2019. Το ποσοστό αυτό μάλιστα εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί, αν όχι αυξηθεί ελαφρά, και τους φθινοπωρινούς μήνες.

Η ανάκαμψη των αφίξεων μάλιστα συνοδεύεται κι από ανάκαμψη της μέσης δαπάνης των εν λόγω τουριστών με τους τουρίστες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να δαπανούν κατά μέσο όρο φέτος περισσότερα χρήματα από όσα δαπανούσαν προ πανδημίας.

Προς επίρρωση των παραπάνω η Forwardkeys αναφέρει ότι σε σύγκριση με το 2019 τα αεροπορικά εισιτήρια της διακεκριμένης κατηγορίας αυξήθηκαν κατά 18%, ενώ τα εισιτήρια οικονομικής θέσης εξακολουθούν να είναι μειωμένα σε ποσοστό 8%.

Αντίστοιχα αυξητικές τάσεις προσεγγίζοντας τα επίπεδα του 2019 κατέγραψε και η ανάκαμψη των ταξιδιών πολλαπλών προορισμών. Συγκεκριμένα το φετινό καλοκαίρι το 32% των Αμερικανών που επισκέφθηκαν την Ευρώπη ταξίδεψε σε δύο ή περισσότερους προορισμούς. Από τα εν λόγω πολλαπλών προορισμών ταξίδια, σύμφωνα με την Forwardkeys επωφελούνται τόσο το λιανεμπόριο όσο και τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών που βρίσκονται στα αεροδρόμια των ευρωπαϊκών προορισμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός : Άνω του 2019 οι προοπτικές για τα έσοδα - Πιέσεις όμως στην κερδοφορία των επιχειρήσεων

Πρόεδρος ΞΕΕ: Ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να προσαρμόζεται στα δεδομένα της εκάστοτε συγκυρίας

Ο τουρισμός έφερε προσλήψεις και ο Αύγουστος απολύσεις - Το ελληνικό παράδοξο στην αγορά εργασίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider