Κικίλιας: Τεράστιο το περιθώριο τουριστικής ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας

Newsroom
Μοιράσου το
Κικίλιας: Τεράστιο το περιθώριο τουριστικής ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας
Βασίλης Κικίλιας - Καστοριά
Ήδη από τον χειμώνα, σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, ξεκίνησε ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

«Η Καστοριά είναι ένας ευλογημένος τόπος. Είναι η «Βυζαντινή αρχόντισσα» και έτσι θα την προβάλουμε στο εξωτερικό. Βλέπω στη λεκάνη της Μεσογείου και στη Νότια Ευρώπη να διαφημίζεται η εύκολη πρόσβαση αεροπορικώς στο Μιλάνο και οδικώς στη λίμνη του Κόμο. Ποια λίμνη του Κόμο; Αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη, οδικώς στην Καστοριά και στη λίμνη της Καστοριάς. Θα το πούμε παντού, σε όλη την Ευρώπη».

Με αυτά τα λόγια ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας ξεκίνησε την ομιλία του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Καστοριά για την παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης για τον Τουρισμό και την Οπτική Ταυτότητα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, παρουσία του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, των αντιπεριφερειαρχών, Θανάση Φωλίνα, Δέσποινας Κοζατσάνη, Κατερίνας Δαδαμόγια και Σωτήρη Βόσδου, της επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρίας Αντωνίου, των δημάρχων Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδη, Γρεβενών Γιώργου Δασταμάνη, Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα, Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη, του βουλευτή Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας Ζήση Τζηκαλάγια και τουριστικών φορέων της περιοχής.

Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, ήδη από τον χειμώνα, σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, ξεκίνησε ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

«Υπάρχουν μεγάλες εκθέσεις στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στη Φρανκφούρτη και στο Μόναχο, στις σκανδιναβικές χώρες, στις ΗΠΑ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Ισραήλ. Στη Δυτική Μακεδονία δεν έχουν γίνει ποτέ. Από εδώ και πέρα αυτό αλλάζει. Με κόπο, προσπάθεια και μάχη γίνονται τα πράγματα που αξίζουν, έτσι θα πορευτούμε» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού, και κάλεσε την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τους ιδιώτες (επιχειρηματίες, εμπόρους, καταστηματάρχες) να συνεργαστούν όλοι μαζί, επισημαίνοντας ότι αυτή προσπάθεια πρέπει να είναι ομαδική.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε επίσης στα πολύ καλά αποτελέσματα που είχε η καμπάνια που ξεκίνησε πέρυσι το φθινόπωρο για 12μηνο τουρισμό, με το Νυμφαίο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και να συμβάλλει με τις φωτογραφίες, που αποτύπωναν τις απαράμιλλες ομορφιές του, στο άνοιγμα του χειμερινού τουρισμού ο οποίος έφτασε μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

«Ταυτόχρονα ενισχύουμε και το city break, τη δυνατότητα του τριήμερου σε πόλεις της Δ. Μακεδονίας, από τα Γρεβενά μέχρι εδώ, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της περιφέρειας. Αυτή η περιφέρεια είχε άλλες προτεραιότητες- την παραγωγή, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.α. Θα τις εγκαταλείψουμε; Σε καμία των περιπτώσεων. Απλώς σας διαβεβαιώ ότι κάθε μήνα και κάθε χρόνο που θα περνάει θα κερδίζει ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας στην Καστοριά και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο τουρισμός. Γιατί είναι προφανές ότι αν σε αυτό το οποίο έδωσε ο Θεός και η φύση εμείς πάμε με επαγγελματισμό και οργανωμένα να βάλουμε στοιχεία οργάνωσης και σύγχρονου management αναβαθμίζοντας το προϊόν με ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο, το περιθώριο τουριστικής ανάπτυξης στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι τεράστιο» δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού και έφερε ως παράδειγμα την Ήπειρο, η οποία μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν η πιο αδύναμη οικονομικά περιφέρεια της Ευρώπης, με τους κατοίκους της να αγωνιούν για τα προς το ζην, και σήμερα με τις επενδύσεις που έχουν γίνει σε περιοχές όπως τα Ιωάννινα, το Πάπιγκο και την Αρίστη, έχει εξελιχθεί σε προορισμό που επισκέπτονται Έλληνες και ξένοι τουρίστες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τους προορισμούς με ισχυρό brand του εξωτερικού. Η Καστοριά θα γίνει σημείο αναφοράς και σιγά- σιγά μαζί με τις άλλες οικονομικές δραστηριότητα θα υπολογίζετε ότι η κύρια πηγή ανάπτυξης, θέσεων εργασίας, ποιοτικής αναβάθμισης και εσόδων για τη Δυτική Μακεδονία θα είναι ο τουρισμός» τόνισε ο κ. Κικίλιας.

«Η συμβολή του υπουργού είναι καθοριστική. Το προσκλητήριο για τη Δυτική Μακεδονία ξεκινάει από σήμερα» δήλωσε με τη σειρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ενώ ο δήμαρχος Καστοριάς υπογράμμισε ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ανάπτυξη της περιοχής.

Στο τέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το νέο σήμα της Δυτικής Μακεδονίας το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα τοπικά προϊόντα με στόχο την πιστοποίηση της αυθεντικότητας και την ενίσχυση της εξωστρέφειας. Στο σήμα απεικονίζεται μια φιγούρα βουνού και θάλασσας και έχει δική του γραμματοσειρά η οποία ονομάστηκε «Πρέσπες» και αποτελεί έναν συνδυασμό της βυζαντινής τυπογραφίας και τυπογραφίας του σήμερα.

Ο υπουργός Τουρισμού επισκέφθηκε επίσης την Ιερά Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας, ξεναγήθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου και περιηγήθηκε στη Λίμνη Καστοριάς.

Μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού και τουριστικο σήμα για την Δυτική Μακεδονία

Η μελέτη του στρατηγικού σχεδιασμού και το τουριστικό σήμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έγινε δωρεάν από την Πολιτιστική Εταιρία «Διάζωμα». Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών Νικόλας Κούσουλας που εκπόνησε την μελέτη για λογαριασμό της εταιρίας ΔΙΑΖΩΜΑ τόνισε ότι «η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει το χαμηλότερο μερίδιο στον τουρισμό στην Ελλάδα με μόλις 0,3%. Έχει χαμηλή επισκεψιμότητα με μόλις 2,5 διανυκτερεύσεις και χαμηλό επίπεδο δαπάνης ανά επισκέπτη». Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με τον νέο τουριστικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί «με έμφαση στον πολιτισμό, τις γεύσεις και την εμπειρία, αυτό θα αλλάξει στο μέλλον».

Στις παρουσίαση του τουριστικού σήματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, ο βουλευτής Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο μητροπολίτης Καστοριάς Καλλίνικος, η εκπρόσωπος του Γραφείου του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, αντιπεριφερειάρχες και δημοτικοί σύμβουλοι. Ο Βασίλης Κικίλιας ξεναγήθηκε από την αρχαιολόγο Ανδρομάχη Σκρέκα στο βυζαντινό εκκλησάκι της Μαυριώτισας ενώ στην συνέχεια με το τουριστικό πλοιάριο «Ορεστιάς» πραγματοποίησε μια μικρή κρουαζιέρα στις ομορφιές της λίμνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουριστικό άνοιγμα της Σκιάθου στην τουρκική αγορά

Conde Nast Traveller: Αφιέρωμα του Βρετανικού περιοδικού σε Πάτμο και Λειψούς

Κικίλιας: Η τουριστική σεζόν θα τελειώσει Δεκέμβριο, τέλος της εβδομάδας το «Τουρισμός για Όλους»

Όλες οι ειδήσεις

22:19

Σε χαμηλά έξι μηνών το πετρέλαιο με απώλειες 3%

22:08

Ουκρανία: Ρωσική κυβερνοεπίθεση «άνευ προηγουμένου» καταγγέλλει η Energoatom

21:55

Η ΙΚΕΑ ολοκληρώνει την αποχώρησή της από τη ρωσική αγορά - Προς εκκαθάριση η θυγατρική IKEA Dom

21:34

Θάσος: Συνελήφθη 65χρονος για τη μεγάλη φωτιά - Κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση

21:15

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας συντάσσεται με αλλότριες δυνάμεις αδιαφορώντας για την αλήθεια

21:02

Χρυσός: Απώλειες για δεύτερη διαδοχική ημέρα

20:57

Carnival: Αίρεται η υποχρέωση τεστ σε ανεμβολίαστους επισκέπτες - Διπλασιάστηκαν οι κρατήσεις

20:44

Στην Ουκρανία ο γγ του ΟΗΕ - Τριμερής συνάντηση με Ζελένσκι, Ερντογάν

20:30

Συνολικά 23 δασικές πυρκαγιές την Τρίτη - Οριοθετήθηκαν τα μέτωπα σε Τρίπολη, Πρέβεζα

20:22

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ κοντά στην Πάργα

20:19

Alpha Trust Ανδρομέδα: Oι μεταβολές στα ποσοστά μετόχων μετά την ΑΜΚ

20:05

Τσίπρας: Κυβερνούν με ψέματα, ελεγχόμενη ενημέρωση και παράνομες παρακολουθήσεις

19:57

Εσθονία: Απομακρύνονται όλα τα σοβιετικά μνημεία από την ρωσόφωνη πόλη Νάρβα

19:40

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν διαγράφει 3,9 δισ. δολάρια φοιτητικών χρεών αποφοίτων του ITT Tech

19:37

Ισπανία: Υπέρ της δημιουργίας αγωγού αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη ο Σάντσεθ

19:26

Επιστρεπτέα: Πώς έγινε «υπερόπλο» για νέα μέτρα στήριξης - «Μαξιλάρι» 870 εκατ. ευρώ σε έναν μόνο μήνα

19:21

Νέο τουρκικό χτύπημα στη βόρεια Συρία - 11 νεκροί

19:02

ΥΠΕΝ: Στους Δήμους της Λάρυμνας το 20% των μισθωμάτων από την μεταλλευτική δραστηριότητα

18:50

Οριακά κέρδη στις ευρωαγορές - Εκτοξεύτηκε η μετοχή της BHP

18:40

Μετανάστες - Έβρος: Τι αναφέρουν για το συμβάν κύκλοι του υπ. Προστασίας του Πολίτη

18:34

Attica Bank: Στις 8 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για την εξαγορά των warrants

18:33

North Evia-Samos Pass: Στις 25/8 ξεκινάει η τρίτη φάση για τα voucher

18:20

Συμφωνία American Airlines - Boom για την αγορά 20 υπερηχητικών αεροπλάνων

18:12

Γαλλία: Ενισχύσεις από την Πολυνησία και τις υπερπόντιες κτήσεις στη μάχη με τις πυρκαγιές

18:01

Ρωσία: Συνεχίζονται οι ουκρανικοί βομβαρδισμοί κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

17:49

Προφυλακιστέος ο 34χρονος που εισέβαλε στο πάρκινγκ του Εφετείου

17:42

Διακοπές στην Πελοπόννησο; Το φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσετε!

17:40

Μίνι ράλι στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στις 900 μονάδες - «Κλειδί» οι τράπεζες

17:30

Θετική στον κορονοϊό η σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν

17:21

Handelsblatt: Οι ελπίδες της Κύπρου για το κοίτασμα «Αφροδίτη»