Έχετε τουριστική επιχείρηση; Πώς θα αξιοποιήσετε τα κονδύλια των αναπτυξιακών προγραμμάτων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έχετε τουριστική επιχείρηση; Πώς θα αξιοποιήσετε τα κονδύλια των αναπτυξιακών προγραμμάτων
Ξενοδοχείο - Σαντορίνη (Πηγή: Shutterstock)
Υπάρχουν δυνατότητες για ανάπτυξη της επιχείρησής σας που ίσως δεν γνωρίζατε ή πιστεύατε πως είναι περίπλοκο να ασχοληθείτε με τη διαδικασία τους.

Ο τουρισμός αποτελεί βιομηχανία που χαρακτηρίζει την Ελλάδα ίσως όσο καμία άλλη. Ο πλούτος της χώρας μας υπερβαίνει το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» και εκτείνεται σε ένα περισσότερο διευρυμένο πλαίσιο, που, σταδιακά μπορεί να είναι ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστικό, αλλά και να υπερέχει σε πολλά επίπεδα αντίστοιχων λύσεων του εξωτερικού. Με το 2022 να πρόκειται να αποτελέσει, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό (ίσως και την καλύτερη όλων των εποχών), το timing είναι κατάλληλο για μία αναπτυξιακή πορεία για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, που αναλύει ταξιδιωτικά δεδομένα από την εταιρεία μετρήσεων OAG, την εβδομάδα από τις 16 έως τις 22 Μαΐου 2022 είχαν προγραμματιστεί 531 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις, ενώ την τελευταία εβδομάδα του μήνα άλλες 608 χιλιάδες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις, ο μεγαλύτερος αριθμός από τις αρχές της σεζόν στη χώρα μας. Συνολικά, τον Μάιο έχουν προγραμματιστεί πάνω από δύο εκατ. θέσεις, με την ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης να είναι πλέον εμφανής.

Ο τουρισμός επανέρχεται και οι επιχειρήσεις του χώρου μπορούν να οδηγηθούν σε κερδοφορία και να αναπτυχθούν με ποικίλους τρόπους. Κάτι που μπορεί να αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα αναπτυξιακά προγράμματα που είναι διαθέσιμα το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για δράσεις που, αν αξιοποιήσει μία επιχείρηση, μπορούν να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην ανάπτυξή της, στην εποχή μετά τον COVID-19.

Τα αναπτυξιακά προγράμματα αναβαθμίζουν την επιχείρησή σας

Το τελευταίο διάστημα, οι επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από τα μέτρα στήριξης που συνεχίζει να λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να λειανθούν κάποιες από τις συνέπειες της πανδημίας, ωστόσο, ανάλογα με τον τομέα δραστηριοποίησής τους, μπορούν να αξιοποιήσουν και κάποιο από τα διαθέσιμα προγράμματα από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς Φορείς. Πρόσφατα, έκανε πρεμιέρα και ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος, με στόχο να μετασχηματίσει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, σύμφωνα με τις επιταγές του ψηφιακού μετασχηματισμού, της πράσινης μετάβασης και των νέων τεχνολογιών.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει σημαντικά κίνητρα και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, με ποσοστά ενισχύσεων που μπορεί να φτάσουν έως και το 75% της επένδυσης και στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Μια επιχείρηση μπορεί να επωφεληθεί από τον νέο νόμο ώστε να επενδύσει στη δημιουργία, την επέκταση ή τον εκσυγχρονισμό τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και άλλων εγκαταστάσεων τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως χιονοδρομικά κέντρα, θεματικά πάρκα, εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού, spa, ορειβατικά καταφύγια, εγκαταστάσεις αγροτουρισμού ή οινοτουρισμού, καταδυτικού τουρισμού κ.ά. Παράλληλα, με τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο παρέχεται συμπληρωματικά ή αυτοτελώς η δυνατότητα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ διαθέσιμες θα είναι σταδιακά και προσκλήσεις προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Πώς θα εντοπίσετε την κατάλληλη δράση για την επιχείρησή σας

Κάθε επιχειρηματίας ή υπεύθυνος επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον κλάδο του τουρισμού είναι δύσκολο να έχει τις γνώσεις ώστε να εντοπίζει δράσεις και προγράμματα που ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του, ακόμη όμως και αν τα βρει, χρειάζεται υποστήριξη σε πρακτικά θέματα, όπως κατά το στάδιο υποβολής του φακέλου. Απαιτούνται ακόμη χρηματοδοτικές λύσεις για την ολοκλήρωση των επενδύσεων σε όλα τα επίπεδα. Σύμμαχός τους σε αυτή την προσπάθεια είναι η τράπεζα που τα τελευταία 12 χρόνια στηρίζει τον τουριστικό κλάδο, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του τουρισμού στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με το πρόγραμμα «Business Banking Τουρισμός». Η πρόταση της Eurobank αποτελεί μία ολοκληρωμένη λύση, προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε μικρομεσαίας επιχείρησης, σε όποιο κλάδο και εάν αυτή δραστηριοποιείται. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αποκλειστικών προνομίων, τραπεζικών και μη τραπεζικών υπηρεσιών, το οποίο απευθύνεται σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα και όλες τις επιχειρήσεις των νησιωτικών περιοχών και της Χαλκιδικής. Έμφαση δίνεται και σε κλάδους, στους οποίους προσφέρονται επιπρόσθετα προνόμια, πλέον του βασικού πακέτου τραπεζικής σχέσης, όπως ξενοδοχεία, τουριστικά πρακτορεία, rent a car σε όλη την Ελλάδα, εστίαση και κοσμηματοπωλεία-σουβενίρ.

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν πρόσβαση σε προνομιακές τραπεζικές υπηρεσίες. Μεταξύ αυτών, εξασφαλίζουν χρηματοδοτήσεις με ευνοϊκούς όρους και στήριξη στην αξιοποίηση των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων που έχουν προκηρυχθεί, προνομιακά επιτόκια στις καταθέσεις, καινοτόμες λύσεις στις εισπράξεις μέσω POS αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, λύσεις όπως το Eurobank Smart POS και το Eurobank Payment Link, λογαριασμούς μισθοδοσίας με ευνοϊκά επιτόκια και στοχευμένα προνόμια για τους υπαλλήλους και, αντιστοίχως, προνόμια σε ασφαλιστικά προγράμματα.

Ακόμη, εξασφαλίζουν σημαντικά προνόμια σε άλλες υπηρεσίες με προνομιακή τιμολόγηση σε συνεργασία με τρίτες εταιρείες για δράσεις όπως η ψηφιακή ή η ενεργειακή αναβάθμιση, η βελτίωση των λειτουργιών της επιχείρησης και η απόκτηση εξοπλισμού, αλλά και στήριξη για την αξιοποίηση των κονδυλίων αναπτυξιακών προγραμμάτων (Αναπτυξιακός Νόμος, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάπτυξης & Ανθεκτικότητας), τομέας στον οποίο αποδίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα τη φετινή χρονιά στο πλαίσιο του προγράμματος.

Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για την ανάπτυξη της επιχείρησής σας, τις οποίες μπορείτε να αξιοποιήσετε ώστε να αντιμετωπίσετε το αύριο με διαφορετικά εφόδια. Ένας σύμβουλος όπως η τράπεζά σας, αλλά και προγράμματα όπως το Business Banking Τουρισμός, μπορούν να σας δώσουν την ευκαιρία να αναδειχθείτε και να σας προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις και προνόμια, ώστε να είστε ανταγωνιστικοί κάτω από οποιαδήποτε συγκυρία.

Επενδύοντας στο μέλλον

Οι επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού γνωρίζουν καλά ότι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουν πελατεία στο μέλλον είναι να επενδύσουν στην επιχείρησή τους εκ των προτέρων. Καθώς το προφίλ και οι προτιμήσεις των επισκεπτών στη χώρα μας αλλάζει, αναβαθμίσεις ειδικά στους τομείς των ψηφιακών υπηρεσιών και της βιώσιμης ανάπτυξης είναι απαραίτητες για να παραμείνει μια τουριστική επιχείρηση ανταγωνιστική και στο μέλλον. Οι δυσμενείς συνθήκες των τελευταίων δύο ετών κράτησαν πολλές επιχειρήσεις πίσω, όπως ήταν λογικό, αλλά τώρα είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για μια επένδυση στο μέλλον της επιχείρησής σας.

Advertisement

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider