Τουρισμός: «Καμπανάκι» για τη νέα σεζόν χτυπούν οι ξενοδόχοι

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Τουρισμός: «Καμπανάκι» για τη νέα σεζόν χτυπούν οι ξενοδόχοι
Ποιες αγορές βάζουν φρένο στις κρατήσεις λόγω πολέμου - Πώς θα κινηθούν οι τιμές της τουριστικής αγοράς - Τι ζητούν οι ξενοδόχοι για την βραχυχρόνια μίσθωση

Με πολλαπλά προσκόμματα έρχεται αντιμέτωπος ο τουριστικός κλάδος λίγο πριν την έναρξη της σεζόν, μετά από δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης που του στέρησε μεγάλο μέρος της δυναμικής του. Σύμφωνα με φορείς της αγοράς, ο πόλεμος έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό, αδρανοποιώντας τις κρατήσεις την ώρα που οι αυξήσεις του ενεργειακού κόστους και διαφόρων άλλων αγαθών δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα για την συνέχεια.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα συμπεράσματα των φορέων της αγοράς όπως τονίσθηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου της Συμμαχίας «Στηρίζω HORECA» για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των κλάδων Φιλοξενίας και Εστίασης στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες.

Για την ακρίβεια και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, την τρέχουσα περίοδο οι κρατήσεις που πραγματοποιούνται φτάνουν στο 1/10 των αντίστοιχων περιόδων προηγούμενων ετών, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. «Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία αρχίζει και επηρεάζει τον ελληνικό τουρισμό με τον ρυθμό των προκρατήσεων να έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με παλαιότερες εποχές την ίδια περίοδο. Αν είχαμε κάποτε δέκα κρατήσεις, σήμερα έχουμε μία» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ο ρυθμός της κάμψης διαφέρει από αγορά σε αγορά.

Οι αγορές που αφήνουν ευάλωτο τον τουρισμό

Για παράδειγμα η Γερμανία - η οποία αποτελεί μια από τις βασικές αγορές τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού - είναι μια από τις αγορές που φαίνεται να πατά «φρένο» αυτή την περίοδο, αυξάνοντας το έλλειμμα που δημιουργεί η απώλεια της Ρωσικής και Ουκρανικής αγοράς. Στον αντίποδα, σε καλύτερα επίπεδα κινούνται οι κρατήσεις από την Μ. Βρετανία, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να φαίνεται ότι δεν επιδρούν καθοριστικά στην διάθεση των τουριστών να ταξιδέψουν.

Παρότι το στοίχημα δεν έχει χαθεί, όσο περνά ο καιρός η ανησυχία των φορέων του τουρισμού για το αποτύπωμα που μπορεί να αφήσει η πολεμική σύρραξη στην βαριά βιομηχανία της χώρας, αυξάνει. Αυτός είναι και ο λόγος που το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον και στην εξέλιξη των κρατήσεων από δυναμικές αγορές, όπως αυτή της Πολωνίας και της Ρουμανίας. «Το ενδιαφέρον εστιάζεται μεταξύ άλλων και στους Πολωνούς οι οποίοι ήδη από το 2019 είχαν αυξηθεί αισθητά. Δεδομένου όμως ότι η Πολωνία έχει δεχθεί ήδη 2 εκατ. πρόσφυγες από την Ουκρανία, είναι ένα ερώτημα το πώς θα κινηθεί σαν αγορά» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος. Αντίστοιχες ανησυχίες εκφράστηκαν και για την αγορά της Ρουμανίας, μια αγορά με ισχυρά περιθώρια ανάπτυξης, η οποία είχε φτάσει να τροφοδοτεί τα προηγούμενα χρόνια την χώρα με 1,4 εκατ. τουρίστες. Το ενδεχόμενο έλλειμμα των αφίξεων από τις δύο προαναφερθείσες χώρες, μάλιστα, αφήνει πιο ευάλωτους τους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, όπου κέρδιζαν παραδοσιακά την προτίμηση Ρουμάνων και Πολωνών.

Να υπενθυμίσουμε ότι βάσει των στοιχείων του ΙΝΣΕΤΕ ο εισερχόμενος τουρισμός από την Ρουμανία κατέγραψε αύξηση την περίοδο 2017-2019 κατά +19,9% φτάνοντας τα 1,4 εκατ. το 2019 από 1,1 εκατ. Το 2017. Αντίστοιχα σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Πολωνίας (Statistics Poland), το 2019 οι τουρίστες από την Πολωνία πραγματοποίησαν 15,3 εκατ. διεθνή ταξίδια (+6,3% σε σύγκριση με το 2018, 14,4 εκατ.) εκ των οποίων το 81% ήταν διάρκειας 5 ή περισσότερων διανυκτερεύσεων και το 19% 2-4 διανυκτερεύσεων. Στην περίπτωση της χώρας μας ο εισερχόμενος τουρισμός από την Πολωνία την περίοδο 2017-2019 κατέγραψε αύξηση κατά +14,1% (από 747 χιλ. το 2017 σε 852 χιλ. το 2019).

Οι δύο αυτές αγορές σημείωσαν ίση ή και μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την αγορά της Γερμανίας παρότι οι Γερμανοί τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα τις ίδιες χρονιές ήταν αριθμητικά περισσότεροι. Συγκεκριμένα ο εισερχόμενος τουρισμός από την Γερμανία την περίοδο 2017-2019 σημείωσε αύξηση κατά +8,6% με την Ελλάδα να υποδέχεται το 2019 κοντά 4,0 εκατ. τουρίστες.

Στις ίδιες τιμές θα κινηθεί η τουριστική αγορά

Πέραν της στασιμότητας των κρατήσεων, ένα εκρηκτικό μείγμα ενόψει της έναρξης της σεζόν δημιουργούν και οι αυξήσεις των τιμών. Όπως επισημάνθηκε από τους αρμόδιους, τα λειτουργικά κόστη έχουν πολλαπλασιαστεί εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους και των λοιπών αγαθών, παρότι μάλιστα οι τιμές των ξενοδοχείων και της εστίασης παραμένουν στα ίδια περίπου επίπεδα.

Προς επίρρωση του παραπάνω ο κ. Τάσιος επεσήμανε ότι μεγάλο ποσοστό των αφίξεων, άνω του 60%, αφορά κλειδωμένα συμβόλαια που πραγματοποιούνται με τιμές του 2019. Παρότι μάλιστα «δεν αποκλείεται να υπάρξουν αυξήσεις σε μεμονωμένες κρατήσεις, η σύσταση που έχουμε απευθύνει στα μέλη μας είναι, οι όποιες αυξήσεις να παραμείνουν μονοψήφιες - να μην ξεπεράσουν το 10%- γιατί σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να βγούμε εκτός αγοράς» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος.

Θηλιά για τα ξενοδοχεία η αρρύθμιστη αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που ανταγωνισμός αυξάνει αισθητά όχι μόνο εκτός αλλά κι εντός Ελλάδας, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, υποδεικνύοντας την «απραξία των εκάστοτε κυβερνήσεων για ρύθμιση της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων».

«Σαν ΠΟΞ είμαστε εξοργισμένοι, καμία κυβέρνηση, όχι μόνο η τρέχουσα αλλά και οι προηγούμενες, δεν έχει πάρει μέτρα για τη βραχυχρόνια μίσθωση» ανέφερε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας ότι η Ομοσπονδία δεν είναι κατά της βραχυχρόνιας μίσθωσης αρκεί η τελευταία να ρυθμίζεται από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που διασφαλίζει τις συνθήκες ενός υγιούς ανταγωνισμού. «Για εμάς πλέον η βραχυχρόνια είναι θέμα μάχης, θέμα ζωής και θανάτου. Ζητάμε ασφάλεια, υγιεινή, πλαίσιο, ίδια φορολόγηση ώστε να μην παραμείνει το ίδιο ανεξέλεγκτη με το 2021. Σχετικός νόμος άλλωστε που προβλέπει την υποχρεωτική συνεργασία των πλατφορμών υπάρχει από το 2020. Άρα είμαστε στο επόμενο βήμα - το οποίο θα πρέπει να καθορίζει ίση φορολογία για την ασφάλεια του κλάδου». Το εν λόγω ζήτημα αναμένεται να τεθεί από τους φορείς του κλάδου στο αρμόδιο υπουργείο, σε σχετική τηλεδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί την Τετάρτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κικίλιας: Νέο πλαίσιο ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα υπό την καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Τουρισμός: «Last minute» θα είναι το τριήμερο της 25ης Μαρτίου

Ο τουρισμός παραμένει ανθεκτικός - Κλειδί για το μέλλον η αξιοποίηση της τεχνολογίας

Όλες οι ειδήσεις

09:31

Γερμανία: Σε ιστορικό ναδίρ το καταναλωτικό κλίμα τον Οκτώβριο - Στο χειρότερο επίπεδο από το 2008 η τάση για αγορές

09:25

Υγεία: Η τακτική άσκηση με βαράκια μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

09:19

Δημοσκόπηση: Ανακάμπτει η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν, στο 41%

09:11

Ακίνητα: Έρχεται ρύθμιση για 70.000 καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου

09:10

«Δημοψηφίσματα» - Ουκρανία: «Ναι» στην προσάρτηση των 4 κατεχόμενων περιφερειών - Αδύνατη κάθε διαπραγμάτευση, λέει το Κίεβο

09:06

Ο ΟΗΕ υποστηρίζει «την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» στα «αναγνωρισμένα» σύνορά της

08:55

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για γερμανικές επιχειρήσεις

08:43

Σλοβακία: Για κίνδυνο «κατάρρευσης» της οικονομίας κάνει λόγο ο πρωθυπουργός

08:34

Κούβα: Χωρίς ρεύμα μετά το χτύπημα του κυκλώνα Ίαν

08:27

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής

08:26

«Μάχη» επιβίωσης για τους μικρομεσαίους – Οι επιχειρήσεις «ζόμπι» και η θηλιά του ενεργειακού κόστους

08:20

«Στήνει» marketplace η Leroy Merlin - Tα νέα dark stores και οι επενδύσεις των 115 εκατ. ευρώ σε 15 χρόνια

08:18

ΗΠΑ: Ετοιμάζουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία 1,1 δισ. δολαρίων

08:15

Υπερθέαμα 201 ιντσών με τη μεγαλύτερη εξωτερική τηλεόραση στον κόσμο

08:13

ΑΣΕΠ: Πώς κατανέμονται οι προσλήψεις μονίμων του 2023 - Πότε ο μεγάλος γραπτός διαγωνισμός

08:11

Φον ντερ Λάιεν: Σε «δολιοφθορά» οφείλονται οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream

08:06

Real Estate - Retail: Ποια είναι τα ενοίκια στις βασικές εμπορικές «πιάτσες» σε Αθήνα και Περιφέρεια – Οι νέες «αφίξεις»

08:05

Ολόκληρα σπίτια ανακυκλώνονται και ανεβάζουν τον πήχη στην κυκλική οικονομία

08:01

Πόσο συμφέρουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε μια εποχή υψηλών τιμών ενέργειας

08:00

Moody's - Standard & Poor's: Ανάμεσα σε «συμπληγάδες» Μελόνι και Ιταλία - «Καμπανάκι» για RRF, χρέος

07:56

Probotek: Η ελληνική startup που καινοτομεί με τη βοήθεια των... drones

07:51

Αττική Οδός: Στις 230.000 διελεύσεις η μέση ημερήσια κυκλοφορία, «διέγραψε» την πανδημία – Το «παζλ» των επεκτάσεων

07:48

Ρεύμα: «Ξεμπλέκει το κουβάρι» με τις επιδοτήσεις 1,25 εκατ. μικρών επιχειρήσεων

07:37

Σχέδιο Κομισιόν για δυναμικό πλαφόν στην τιμή αερίου στα €180 η μεγαβατώρα - Ορόσημο ο Οκτώβριος 

07:19

Το πρόβλημα των εργατών γης θα στερήσει μέρος των τροφίμων στο πιάτο μας

07:17

Το δόγμα για... δημοσιονομική προσαρμογή και ξερό ψωμί

07:15

Ένδυση: Δωρεάν συμβουλευτική σε επιχειρήσεις από ΕΒΕΘ – Τι πρέπει να ξέρετε

07:04

Κατασκευές: Deals σε μεγάλους και μικρούς - Τράπεζες: Μειώνονται οι χορηγήσεις - Οι αμοιβές στην ΕΕΤΤ

07:03

Τα καλάθια του Βαγγέλα - Η οπτασία της Ελασσόνας - Το πείραγμα του Κυριάκου στους υπουργούς του

06:30

Πλεύρης: «Στο μέτρο του εφικτού» η ανακατανομή των προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα