Διήμερα σε κοντινούς προορισμούς θα επιλέξουν οι Έλληνες τις γιορτές - Αγωνία για μια ακόμα δύσκολη χειμερινή σεζόν

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διήμερα σε κοντινούς προορισμούς θα επιλέξουν οι Έλληνες τις γιορτές - Αγωνία για μια ακόμα δύσκολη χειμερινή σεζόν
arachova
Τουρισμός δύο ταχυτήτων και το χειμώνα - Πού θα κινηθούν οι πληρότητες σε χειμερινούς προορισμούς - Οι φόβοι για την συνέχεια.

Με ιδιάζοντα χαρακτηριστικά θα εξελιχθεί η τουριστική κίνηση την φετινή εορταστική περίοδο, με την πανδημία να βαραίνει δυσανάλογα σε κάποιους προορισμούς και να προβληματίζει τον κλάδο για την συνέχεια. Σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς τα δεδομένα δείχνουν ότι θα υπάρξουν «νικητές και ηττημένοι» το εορταστικό δεκαπενθήμερο, η συνθήκη όμως αναμένεται να αλλάξει άρδην μετά τις 7 Ιανουαρίου, ακόμα και όσους προορισμούς κινηθούν ικανοποιητικά μέσα στις γιορτές, φέρνοντας ξενοδόχους κι επιχειρήσεις αντιμέτωπους με τον φόβο μιας ακόμα χαμένης χειμερινής σεζόν.

«Οι χειμερινοί προορισμοί δυστυχώς κινούνται σε δύο ταχύτητες» επισημαίνει μιλώντας στο insider.gr ο κ. Άγγελος Καλλίας, Πρόεδρος Ξενοδόχων Δράμας και επικεφαλής της ομάδας ορεινών περιοχών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Όπως εξηγεί ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της ΠΟΞ που φέρει και το βάρος της εκπροσώπησης σχεδόν 2000 ξενοδοχειακών μονάδων σε χειμερινούς προορισμούς «υπάρχουν περιοχές που κινούνται ανοδικά, υπάρχουν όμως κι άλλες που παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το 2019». Στους προορισμούς με θετικό πρόσημο ως προς την εορταστική τουριστική κίνηση συγκαταλέγονται σύμφωνα με τον ίδιο οι προορισμοί που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα (Πήλιο, Αράχωβα κλπ), η οποία αποτελεί μια μεγάλη «δεξαμενή» επισκεπτών. Στον αντίποδα, οι προορισμοί στη Βόρεια Ελλάδα υπολείπονται πληρότητες, αφού το κόστος μετακίνησης που συνδυάζεται με το υψηλό ιικό φορτίο της χώρας τους καθιστά μη επιλέξιμους. Να σημειωθεί ότι ειδικά για προορισμούς στη Μακεδονία το κόστος βενζίνης είναι κατά τουλάχιστον 50 ευρώ περισσότερο από πέρυσι, γεγονός που επιβαρύνει το μέσο νοικοκυριό στερώντας από τους προορισμούς μια επιπλέον διανυκτέρευση. «Κάπως έτσι σε κάποιες περιοχές η πληρότητα φτάνει το 95% ενώ σε άλλες με τα δυσκολίας αγγίζει το 60%», τονίζει ο κ. Καλλίας.

Ο «σημειακός» τουρισμός που παρατηρήθηκε εν μέρει και στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, δεν είναι βέβαια η μόνη διαφοροποιητική συνθήκη της φετινής τουριστικής κίνησης. «Δυστυχώς φέτος μιλάμε για διήμερα και όχι για τριήμερα» επισημαίνει ο επικεφαλής των ξενοδόχων χειμερινών προορισμών εξηγώντας ότι οι αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που πέφτουν Σαββατοκύριακο λειτουργούν ανασταλτικά καθώς δεν διαμορφώνουν μεγάλης διάρκειας ανάπαυλα.

Επιπλέον και παρά το γεγονός ότι «τα διήμερα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά δείχνουν να κινούνται ανοδικά τις τελευταίες μέρες με τις πληρότητες που προαναφέραμε, σε επίπεδο 15νθήμερου οι πληρότητες καταγράφονται ακόμα πιο χαμηλές - κινούνται στο 55% με 65% για όλη τη χώρα -καθώς οι ενδιάμεσες μέρες συνεχίζουν να μην παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον».

Σύμφωνα με τον ίδιο το «θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε τις πρώτες μέρες κατά την έναρξη της χειμερινής σεζόν, δυστυχώς δεν συνεχίστηκε» καθώς «το επιδημιολογικο φορτίο αυξήθηκε και τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ περιόρισαν τη διάθεση του κόσμου να ταξιδέψει».

Βάσει των μέχρι τώρα ενδείξεων μάλιστα π κ. Καλλίας εκτιμά ότι «θα καταλήξουμε να κλείσουμε τη χειμερινή σεζόν με μια μέση πληρότητα κοντά στο 30%, καθώς από τις 120 με 150 μέρες της σεζόν θα δουλέψουμε το πολύ 30 με 40. Κάτι που θα σημαίνει ότι για την τρέχουσα χρονιά θα κινηθούμε κοντά στο 50% του 2019. Αν συνυπολογίσουμε το υψηλό πλέον ενεργειακό κόστος, το κόστος πρώτον υλών, το υψηλό κόστος μετακίνησης, γίνεται κατανοητό ότι θα μιλάμε για μια ακόμα πολύ δύσκολη χρονιά».

Να θυμίσουμε ότι οι χειμερινοί προορισμοί βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση έχοντας χάσει ολοσχερώς την χειμερινή σεζόν τα προηγούμενα δύο χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος που στην παρούσα φάση η όποια τουριστική κίνηση γεννά ψήγματα αισιοδοξίας στους ξενοδόχους. «Υπάρχει μια ευφορία στους συναδέλφους ξενοδόχους καθώς μετά από δύο χρόνια βλέπουμε και πάλι κόσμο στα ξενοδοχεία μας και στις περιοχές μας. Ταυτόχρονα βέβαια υπάρχει έντονος προβληματισμός για το τι θα γίνει μετά τις 10 Ιανουαρίου, καθώς το ενδιαφέρον για τότε εκφράζεται αποκλειστικά από επισκέπτες του Σαββατοκύριακου και είναι και περιορισμένο». Η συνθήκη γίνεται ακόμα δυσκολότερη τη νέα χρονιά καθώς «δεν θα υπάρχει το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους, το οποίο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου κι έχει δώσει μια κάποια ανάσα στους προορισμούς μας» καταλήγει ο κ. Καλλίας.

Δυσμενέστερη γίνεται η συνθήκη και για τα ξενοδοχεία πόλης το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά και την ανακοίνωση των μέτρων για υποχρεωτικό PCR και στη συνέχεια rapid τεστ, για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες στη χώρα μας. Η ανακοίνωση των μέτρων φαίνεται να φρέναρε τις κρατήσεις και να οδήγησε στην ακύρωση ορισμένων διεθνών events.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κύκλοι του Ομίλου Λάμψα που ελέγχει το εμβληματικό Μεγάλη Βρετανία στο Σύνταγμα, σημείωναν σε πρόσφατη εκδήλωση σχολιάζοντας την επιβολή του PCR test ότι φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά οι κρατήσεις του πρώτου τριμήνου για τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία και για τα ξενοδοχεία πόλης.

Ωστόσο η αισιοδοξία για μια καλύτερη χρονιά εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ των ξενοδοχειακών παραγόντων της χώρας και η αίσθηση ότι το 2022 θα είναι πολύ καλύτερο από το 2021 παραμένει εμφανής. Ήδη ο όμιλος προβλέπει έσοδα για το 2022 στα επίπεδα του 80-85% του 2019 για τα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρετανία και King George. Το 2021 αναμένεται να κλείσουν στα επίπεδα του 60% του 2019, ενώ για το Sheraton Rhodes το 2021 έκλεισε με επιδόσεις στο 50% του 2019 και για το 2022 προβλέπεται ότι θα πλησιάσει τα επίπεδα του 85% του 2019.

Αντίστοιχη ήταν και η άποψη που εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος από το βήμα του συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα. «Η ανάκαμψη θα καθυστερήσει μερικούς μήνες ακόμη γιατί έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα μέχρι την άνοιξη, όπου θα μπορούσαμε να πούμε ότι αφήνουμε την πανδημία πιο πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην παρούσα φάση και με δεδομένο ότι είναι δύσκολο το επόμενο διάστημα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ έθεσε μεταξύ άλλων το θέμα της στήριξης ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων (ειδικά αυτές που λειτουργούν σε ορεινούς και ημιορεινούς προορισμούς που έχουν να λειτουργήσουν από το Φεβρουάριο του 2020 «ώστε να βγούμε από αυτόν τον δύσκολο χειμώνα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κικίλιας: Πάμε σε ολική επανεκκίνηση του Τουρισμού

Τουρισμός: Στο δεύτερο μισό του 2023 η πλήρης ανάκαμψη της παγκόσμιας βιομηχανίας

Γ. Ρέτσος (Πρόεδρος ΣΕΤΕ): 2 μονάδες στο ΑΕΠ πρόσθεσε φέτος ο ελληνικός τουρισμός

gazzetta
gazzetta reader insider insider