Αύγουστο θύμισε ο Σεπτέμβριος για ορισμένες τουριστικές περιοχές

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αύγουστο θύμισε ο Σεπτέμβριος για ορισμένες τουριστικές περιοχές
Ποιοι προορισμοί ξεχώρισαν- Οι θετικές ενδείξεις του Οκτωβρίου - Τα σχέδια για την επόμενη χρονιά

Με υψηλά ποσοστά τουριστικών αφίξεων, δεδομένων των συνθηκών, έκλεισε κι ο Σεπτέμβριος, με ορισμένες περιοχές της χώρας να φαίνεται να κερδίζουν το στοίχημα της επέκτασης της σεζόν μέχρι και τον Νοέμβριο. Μάλιστα οι καλές επιδόσεις που καταγράφονται λίγο πριν το κλείσιμο της σεζόν, ωθούν τις αεροπορικές να ξεκινήσουν νωρίτερα τα πλάνα τους για την επόμενη σεζόν.

Τα συνεχόμενα σερί του Νοτίου Αιγαίου

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, Αύγουστο θύμισε ο τουρισμός στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη τον Σεπτέμβριο, με τις αφίξεις στα πέντε αεροδρόμια να έχουν ξεπεράσει ήδη το μισό εκατομμύριο. Αντίστοιχα υψηλές παρέμειναν και οι πληρότητες στο σύνολο της χώρας, όπως επεσήμανε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας. «Για την εβδομάδα 13-19 Σεπτεμβρίου, η πληρότητα στα καταλύματα και στα ξενοδοχεία όλης της χώρας έφτασε στο 63%» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού για την πορεία της τουριστικής κίνησης το φθινόπωρο, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι η καλή πορεία για συγκεκριμένους προορισμούς θα μπορούσε να επεκταθεί μέχρι και τον Νοέμβριο. «Για να καταλάβετε το μέγεθος της ζήτησης που υπάρχει πλέον για τη χώρα, η γερμανική αεροπορική Condor θα πραγματοποιεί πτήσεις και το Νοέμβριο στην Κρήτη» προσέθεσε.

Την εικόνα επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία των διεθνών πτήσεων από την περιοχή του Νοτίου Αιγαίου η οποία κατέγραψε την φετινή τουριστική σεζόν εξαιρετικές επιδόσεις. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι από τα μέσα Μαϊου όπου δόθηκε το σήμα της επανεκκίνησης του τουρισμού, μέχρι και τις 26 Σεπτεμβρίου, το Νότιο Αιγαίο κατέγραψε διπλάσιες και πλέον αφίξεις από ότι το 2020 στο σύνολό του, με τους επιβάτες των απευθείας διεθνών να φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια επιβάτες.

Για την ακρίβεια μέχρι και τον Σεπτέμβριο η Μύκονος είχε υποδεχτεί δυόμιση φορές περισσότερες απευθείας πτήσεις σε σχέση με το 2020 (335.353) ενώ τρεις φορές περισσότερες ήταν οι αφίξεις στη Σαντορίνη σε σχέση με το 2020 (400.000). Αντίστοιχα το ίδιο διάστημα οι επιβάτες στη Ρόδο έφτασαν τους 1.145.023 σε σχέση με τους 585.000 επιβάτες του 2020 ενώ πάνω από 500.000 αφίξεις καταγράφηκαν στην Κω. Τις 40.000 ξεπέρασαν οι επιβάτες στην Κάρπαθο σε σχέση με τους 8.237 επιβάτες που έφτασαν στο νησί όλη την περσινή χρονιά.

Ακόμα και τον Σεπτέμβριο μάλιστα, συγκεκριμένα από 1η έως 26 Σεπτεμβρίου, οι απευθείας διεθνείς πτήσεις στα αεροδρόμια της Ρόδου, Κω, Σαντορίνης, Μυκόνου και Καρπάθου, ανήλθαν στις 4.352 μεταφέροντας περίπου 565.850 επιβάτες.

Μόνο στο νησί της Ρόδου οι αφίξεις έφτασαν τις 280.000, περί τις 90.000 ήταν οι αφίξεις στην Σαντορίνη ενώ πάνω από 133.000 επιβάτες συγκέντρωσε η Κως. Η Μύκονος έφτασε τους 58.500 επιβάτες ενώ η Κάρπαθος με 9.896 αφίξεις, κατάφερε μόνο το Σεπτέμβριο να ξεπεράσει το σύνολο των αφίξεων της προηγούμενης τουριστικής περιόδου.

Συνολικά οι επιβάτες από το εξωτερικό προς τα πέντε αεροδρόμια των νησιών του Ν. Αιγαίου φτάνουν τα 2,76 εκατομμύρια, αν προστεθούν στις απευθείας διεθνείς αφίξεις και οι επισκέπτες με transfer από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες του Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου.

Αντίστοιχες των αεροπορικών επιδόσεων ήταν φυσικά και οι πληρότητες στους συγκεκριμένους προορισμούς. Στην περίπτωση των δημοφιλών νησιών της Μυκόνου και της Σαντορίνης τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου οι πληρότητες έφτασαν το 80% ενώ συνολικά οι πληρότητες κινήθηκαν κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τα ποσοστά του περσινού Σεπτεμβρίου.

Όπως προκύπτει από την έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για την εβδομάδα 1-5 και 6-12 Σεπτεμβρίου, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία, που παρεμπιπτόντως παρέμειναν ανοικτά σε ποσοστό 96,8%, κυμαίνονται σε 69% και 68,5% αντίστοιχα, όταν ο μέσος όρος του Σεπτεμβρίου του 2020, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ήταν 28,2%.

Καλές επιδόσεις σε Κέρκυρα και Κρήτη

Πέρα βέβαια από το Νότιο Αιγαίο θετικό πρόσημο τον Σεπτέμβριο εμφάνισαν κι άλλοι προορισμοί, όπως για παράδειγμα η Κέρκυρα και η Κρήτη.

Για την ακρίβεια, βάσει πρόσφατων δηλώσεων του προέδρου εργαζομένων στην ΥΠΑ, κ. Δημήτρη Ρούσου, «ο φετινός Σεπτέμβριος κλείνει με 1.594 εμπορικές πτήσεις εξωτερικού, εκ των οποίων οι 446 πτήσεις είναι από τη Μεγάλη Βρετανία, 338 από τη Γερμανία, 126 από την Ιταλία, 125 από την Πολωνία, 84 από την Γαλλία, 55 από την Τσεχία, 47 από την Αυστρία, 45 από την Ολλανδία, 43 από το Βέλγιο, ενώ σημαντική είναι η προσέλευση από τη Ρωσία με 34 πτήσεις, έναντι του Αυγούστου που ήταν μόνο 19 πτήσεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εμπορικών πτήσεων εξωτερικού, οι επιβάτες που έφτασαν στο αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας άγγιξαν περίπου τις 200.000. Ενθαρρυντικό είναι και το ποσοστό πληρότητας των πτήσεων αυτών, το οποίο στην περίπτωση των πτήσεων από την Γερμανία και την Πολωνία έφτασε στο 80-90% ενώ στην περίπτωση των πτήσεων από Μ. Βρετανία έφτασε το 50% των προκαθορισμένων θέσεων.

Και στην περίπτωση της Κέρκυρας οι τουρίστες του Σεπτεμβρίου φαίνετια να έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (115.000 τουρίστες) πλησιάζοντας μάλιστα τα νούμερα του Σεπτεμβρίου του 2019 όπου είχαν έρθει αεροπορικώς 255.000 ξένοι τουρίστες.

Αντίστοιχα στην Κρήτη οι πληρότητες έφτασαν τον Σεπτέμβριο στο 80%, την ώρα που το σύνολο των τουριστικών καταλυμάτων παρέμεινε ανοιχτό, σε αντίθεση με πέρυσι που η τουριστική σεζόν τελείωσε πρόωρα και άδοξα.

Όσον αφορά την φθινοπωρινή κίνηση από το εξωτερικό, οι Γερμανοί και οι Γάλλοι είναι οι εθνικότητες που συνεχίζουν να στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό. Κι αν η προτίμηση των Γερμανών στην Ελλάδα είναι διαχρονική - η γερμανική αγορά έρχεται πρώτη σε αφίξεις τον Σεπτέμβριο - η φετινή παρουσία των Γάλλων που προσεγγίζοντας ήδη το μισό εκατομμύριο, είναι εντυπωσιακή.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η αύξηση των Ελλήνων τουριστών, τόσο για προορισμούς του εσωτερικού όσο και για προορισμούς του εξωτερικού. Τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να επιστρέφουν σταδιακά στα ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδος με τις κρατήσεις για την 28η Οκτωβρίου - την πρώτη αργία που έρχεται να αυξάνουν σταδιακά.

Οι στόχοι και οι ελπίδες για την νέα σεζόν

Οι προβλέψεις για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το κλείσιμο της χρονιάς είναι αισιόδοξες, το ίδιο αισιόδοξες όμως είναι και για την νέα χρονιά που έρχεται. Στην περίπτωση της Κέρκυρας για παράδειγμα και παρά την αναμενόμενη φθίνουσα τουριστική πορεία, το νησί αναμένει περί τις 600 πτήσεις εξωτερικού και σχεδόν 80.000 τουρίστες. Την ίδια ώρα η νέα τουριστική σεζόν για το 2021 στο νησί, φέρεται να ξεκινά ευοίωνα, καθώς ήδη έχουν ανακοινωθεί πτήσεις από τον Απρίλιο, κυρίως από τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας δείχνει να ξεκινά από τον Ιούνιο.

Αφίξεις σε ελληνικά αεροδρόμια ήδη από τον Απρίλιο του 2022 δρομολογεί και η Jet2, ο μεγαλύτερος tour operator της βρετανικής αγοράς, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Κικίλιας. «Οι Βρετανοί φιλοδοξούν να φέρουν πιο νωρίς την τουριστική περίοδο την επόμενη χρονιά.

Προσπάθειες μάλιστα φαίνεται να δρομολογούνται και για την ενίσχυση των χειμερινών προορισμών, οι οποίοι είναι ο μεγάλος ασθενής της συγκεκριμένης υγειονομικής κρίσης μετρώντας ήδη δύο ολοσχερώς χαμένες χρονιές. Ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση, όπως σημείωσε ο υπουργός Τουρισμού, δρομολογείται μια καμπάνια προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και συγκεκριμένα των χειμερινών εναλλακτικών προορισμών η οποία θα είναι μικρή και θα τρέξει Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

Στόχος άλλωστε του υπουργείου για φέτος και κυρίως για τις επόμενες χρονιές είναι να φέρει στο τουριστικό προσκήνιο όλο τον «ανεκμετάλλευτο» πλούτο της χώρας. «Υπάρχει πολύ μεγάλος ανεκμετάλλευτος πλούτος στη χώρα μας, για παράδειγμα, στη Βόρεια Ελλάδα, πέριξ του Αγίου Όρους. Γίνονται επιχειρηματικές προσπάθειες αναβάθμισης των ξενοδοχειακών μονάδων εκεί, τις οποίες χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε. Και θέλουμε να προσελκύσουμε πακέτα και από τη δύση. Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης θα γίνει προσπάθεια να γίνει προορισμός και από την Αμερική, home port για την κρουαζιέρα. Άλλωστε το λιμάνι είναι στρατηγικό πλεονέκτημα και εργαλείο για εμάς. Παράλληλα θέλουμε να συνάψουμε διακρατική συμφωνία και θα το κάνουμε αυτό μέσα στο χειμώνα, ώστε να ανοίξει πλήρως η αγορά από τη Ρωσία και από τις ανατολικές χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Επανεκκίνηση Τουρισμού»: Εντάχθηκαν 817 νέες αιτήσεις χρηματοδότησης - Έφτασαν τις 1.004

Πρόσω ολοταχώς για το 60% του 2019 ο τουρισμός

«Κρατάει» ο ελληνικός τουρισμός σε σχέση με τον ανταγωνισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider