Ξεπέρασε τις προσδοκίες η κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών - Πάνω από 2 εκατ. επιβάτες

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεπέρασε τις προσδοκίες η κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών - Πάνω από 2 εκατ. επιβάτες
Συνολικά, από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο έχουν διακινηθεί στο αεροδρόμιο της Αθήνας 6.630.710 επιβάτες.

«Σωτήριος» μήνας και για το αεροδρόμιο της Αθήνας αποδείχτηκε ο Αύγουστος με την επιβατική κίνηση να ξεπερνά τις αρχικές προσδοκίες, τον πιο θερμό μήνα του καλοκαιριού.

Για την ακρίβεια η επιβατική κίνηση τον Αύγουστο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ξεπέρασε για πρώτη φορά μετά από 20 μήνες τα 2 εκατ. επιβάτες - συγκεκριμένα τον Αύγουστο το «Ελευθέριος Βενιζέλος» υποδέχθηκε 2.110.033 επιβάτες. Η επιβατική κίνηση καταγράφηκε βελτιωμένη κατά 75,3% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, παρέμεινε όμως κατά 30,6% χαμηλότερη από τον αντίστοιχο μήνα της «χρυσής» για τον ελληνικό τουρισμό χρονιάς του 2019.

Παρότι βέβαια ο ρυθμός ανάκαμψης ήταν καλύτερος από το αναμενόμενο, ήταν μικρότερος σε σχέση με τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας κι αυτό γιατί πλήθος αεροπορικών εταιρειών στράφηκαν φέτος στις απευθείας συνδέσεις προορισμών του εξωτερικού με τα ελληνικά νησιά, με στόχο να ενισχύσουν την αίσθηση ασφάλειας των επιβατών.

Η ανάκαμψη, η οποία ξεκίνησε από τον Μάιο και κορυφώθηκε σταδιακά τον Αύγουστο είχε ως αποτέλεσμα να διακινηθούν στο οκτάμηνο 6.630.710 επιβάτες, 10,6% περισσότεροι από την πρώτη πανδημική χρονιά του 2020 αλλά 38,4% λιγότεροι από αυτούς που διακινήθηκαν το 2019.

Αρωγός για την μεγάλη αύξηση του Αυγούστου ήταν η εγχώρια κίνηση, η οποία ήταν μόλις 19,4% μειωμένη εν συγκρίσει με το 2019. Εν αντιθέσει η διεθνής κίνηση ήταν μειωμένη κατά 35,4% σε σχέση με το 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό αλλά ακολουθεί τη διεθνή τάση ταχύτερης ανάπτυξης στο εσωτερικό σε σχέση με το εξωτερικό.

Συνολικά, από την αρχή του έτους ως και τον Αύγουστο, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο των 6,6 εκατ. Επιβατών. Και σε επίπεδο οκταμήνου μάλιστα η αύξηση ήταν μεγαλύτεροι στους επιβάτες εσωτερικού. Για την ακρίβεια οι επιβάτες εσωτερικού ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2020 κατά 18,9%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες περιορίστηκαν στο +5,7%. Και στις δύο περιπτώσεις βέβαια οι επιβάτες ήταν λιγότεροι από το 2019, στην περίπτωση των επιβατών εσωτερικού η μείωση έφτασε το 50,3% ενώ σε αυτή των επιβατών εξωτερικού το 66,6% αντίστοιχα.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, το αν θα πιαστεί ο στόχος των 11,5 εκατ. επιβατών στο σύνολο του 2021 θα κρίνουν οι επιδόσεις των επόμενων μηνών, οι οποίες είναι αλληλένδετες με την υγειονομική πορεία τόσο της Ελλάδας όσο και των βασικών χωρών που την τροφοδοτούν με τουρίστες.

Σημαντικό παραμένει όμως το γεγονός πως οι μέχρι τώρα επιδόσεις κατάφεραν να εντάξουν τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στο τοπ 10 των ευρωπαϊκών αερολιμένων, σύμφωνα με το Eurocontrol. Ειδικότερα, για την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, βρέθηκε στην 9η θέση με 701 πτήσεις την ημέρα την ώρα που στο Αεροδρόμιο του Άμστερνταμ που είχε την πρωτιά πραγματοποιούνταν 1.074 πτήσεις ημερησίως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 3,5 μηνών η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια

Ryanair: Στο 75% των επιπέδων του 2019 η επιβατική κίνηση του Αυγούστου

«Κρατάει» ο ελληνικός τουρισμός σε σχέση με τον ανταγωνισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider