«Mπρα ντε φερ» βρετανικής κυβέρνησης-αεροπορικών για τους «πορτοκαλί» προορισμούς - Πτήσεις με 5 λίρες από την Ryanair

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Mπρα ντε φερ» βρετανικής κυβέρνησης-αεροπορικών για τους «πορτοκαλί» προορισμούς - Πτήσεις με 5 λίρες από την Ryanair
Οικονομικούς ναύλους προς προορισμούς που βρίσκονται στην πορτοκαλί λίστα της Βρετανίας λανσάρουν οι αεροπορικές, παρά τις συστάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού να αποφεύγονται τα ταξίδια προς τις χώρες αυτές.

Αντίθετες στέκονται οι αεροπορικές εταιρείες στις συστάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον οι Βρετανοί πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στις «πορτοκαλί» χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σε απάντησή τους μάλιστα, φαίνεται να εντείνουν τα πτητικά τους προγράμματα, λανσάροντας μέχρι και προσφορές με εξαιρετικά οικονομικούς ναύλους για τους εν λόγω προορισμούς.

Ενδεικτικό παράδειγμα η Ryanair η οποία προσφέρει εισιτήρια για πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν από 1η έως και 30 Ιουνίου σε ελληνικούς προορισμούς, όπως Αθήνα, Σαντορίνη, Κεφαλονιά Κέρκυρα, με μόλις 5 λίρες. Η χώρα μας μάλιστα δεν είναι ο μοναδικός προορισμός σε προσφορά της low cost αεροπορικής. Οικονομικοί ναύλοι υπάρχουν και για Βενετία, Ρώμη, Βαλένθια, Μαδρίτη, Βαρκελώνη κ.α.

Την ίδια στιγμή ο διευθύνων Σύμβουλος της Easyjet, Γιόχαν Λούντγκρεν, τονίζοντας ότι είναι απολύτως νόμιμο για τους πολίτες να επισκέπτονται τους πορτοκαλί προορισμούς δεδομένου ότι επιτρέπονται τα ταξίδια σε αυτούς, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «μπερδεύει» τους ταξιδιώτες. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι επιβάτες δεν πρέπει να ταξιδέψουν σ’ αυτές τις χώρες. Έχουμε πολλούς ανθρώπους που μας ρωτούν “Μπορούμε να πάμε; Δεν μπορούμε να πάμε;. Όλη αυτή η κατάσταση τούς έχει μπερδέψει». O Λουντργκρεν μάλιστα ανέφερε σύμφωνα με το BBC ότι η αεροπορική εταιρεία εκτελεί αυτή τη στιγμή μόνο το 15% του πτητικού προγράμματος που είχε προ πανδημίας, σχεδιάζοντας να προσθέσει νέες πτήσεις από το τέλος Ιουνίου.

Σημειωτέον ότι μέχρι στιγμής μόνο η Πορτογαλία βρίσκεται εκτός της πορτοκαλί ζώνης της λίστας του φωτεινού σηματοδότη της Βρετανίας ενώ όσοι Βρετανοί επισκεφτούν τις πορτοκαλί χώρες θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα 10 ημερών κατά την επιστροφή τους και να υποβληθούν σε πολλαπλά τεστ.

Η αντίθεση των αεροπορικών εταιρειών είναι αναμενόμενη δεδομένης και της ζημιάς που έχουν υποστεί όλο το προηγούμενο διάστημα, εξαιτίας της πανδημίας που εκμηδένισε σχεδόν τις μετακινήσεις.

Να θυμίσουμε πως παρότι έχει αρθεί η νομική απαγόρευση για διεθνή ταξίδια αναψυχής από την περασμένη Δευτέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός μέσα στην εβδομάδα, προέτρεψε τους Βρετανούς να αποφεύγουν τα ταξιδεύουν στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία. «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος τι σημαίνει όταν μία χώρα είναι στην πορτοκαλί λίστα: Δεν είναι ένας προορισμός στον οποίο θα έπρεπε να πηγαίνετε για διακοπές. Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ ξεκάθαρος σε αυτό», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Και εάν κάποιος πράγματι πάει σε χώρα της πορτοκαλί λίστας, γιατί είναι ανάγκη για κάποιον πιεστικό οικογενειακό λόγο ή για κάποια επείγουσα δουλειά, τότε παρακαλώ να έχετε υπόψη σας ότι θα πρέπει να μπείτε σε απομόνωση, πρέπει να κάνετε τεστ και πρέπει να συμπληρώσετε το έντυπο εντοπισμού επιβάτη και όλα τα υπόλοιπα», πρόσθεσε.

Η απόφαση των αεροπορικών και ειδικότερα της Ryanair να λανσάρει οικονομικούς ναύλους για αυτούς τους προορισμούς, προκάλεσε την έντονη αντίδραση και του Βρετανού υπουργού Υγείας, ο οποίος χαρακτήρισε τους φθηνούς ναύλους σε μη-πράσινους προορισμούς «ανεύθυνη κίνηση».

Αντίστοιχα και η Βρετανή υπουργός Εσωτερικών, ξεκαθάρισε με δηλώσεις της ότι σώμα ελεγκτών του υπουργείου θα πραγματοποιεί ελέγχους στα σπίτια των Βρετανών που επιστρέφουν από ταξίδια σε χώρες της πορτοκαλί ταξιδιωτικής λίστας, με σκοπό την τήρηση της απαιτούμενης καραντίνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider