Σε στάση αναμονής ο κλάδος για το πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε στάση αναμονής ο κλάδος για το πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού
Στην τελική ευθεία για το άνοιγμα της φετινής σεζόν μπαίνει ο τουρισμός, με το βλέμμα των φορέων του κλάδου να είναι στραμμένο στην σταδιακή άρση των περιορισμών που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Στην τελική ευθεία για το άνοιγμα της φετινής σεζόν μπαίνει ο τουρισμός, με το βλέμμα των φορέων του κλάδου να είναι στραμμένο στην σταδιακή άρση των περιορισμών που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, εφόσον φυσικά οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Παρότι βέβαια το «test drive» των επόμενων ημερών θεωρείται κρίσιμο για την διαδικασία της επανεκκίνησης του κλάδου, γεννά χαμηλές προσδοκίες στους επιχειρηματίες του τουρισμού τουλάχιστον για τον Απρίλιο και τον Μάιο, αφού για αυτούς τους μήνες οι κρατήσεις παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, δρομολογείται η άρση του μέτρου της επταήμερης καραντίνας για τις πτήσεις από Ε.Ε. και πέντε ακόμη χώρες εκτός Ε.Ε. (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σερβία και Ισραήλ) με το παράλληλο «άνοιγμα» των πτήσεων από 9 αεροδρόμια της χώρας και δύο συνοριακών σταθμών.

Η περίοδος μέχρι και τις 14 Μαΐου θεωρείται μεταβατική και το «soft opening» που δρομολογείται θα δώσει ένα πρώτο στίγμα για τις προθέσεις των ταξιδιωτών ενώ θα υποδείξει και τυχόν αστοχίες που πρέπει να έχουν διορθωθεί μέχρι και το καλοκαίρι, περίοδος για την οποία ήδη υπάρχουν οι πρώτες κρατήσεις.

Πέρα από το πιλοτικό άνοιγμα, το υπουργείο συνεχίζει τις διμερείς επαφές με πιο πρόσφατο σταθμό τη Ρωσία. Κατά την συνάντηση του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη με την επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Τουρισμού της Ρωσίας, κα Zarina Valeriyevna Doguzova επισημάνθηκε ότι «η Ρωσία είναι μία από τις χώρες από τις οποίες οι πολίτες της θα μπορούν να μας επισκέπτονται χωρίς περιορισμούς αν είναι εμβολιασμένοι – ακόμα κι αν έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, ή έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα ή φέρουν αρνητικό τεστ το οποίο έχει πραγματοποιηθεί πριν από τη άφιξή τους στη χώρα μας. Κάτι τέτοιο βέβαια θα ισχύσει από τις 14 Μαΐου και μετά.

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες προβλέψεις απαιτούν ρεαλισμό αφού το 2021 αποτελεί μια χρονιά «υβριδική» όπως την χαρακτήρισε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος κατά την χθεσινή τοποθέτησή του στην εκδήλωση «Τάσεις και προοπτικές στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία» που διοργάνωσε ο η Παγκόσμια Τράπεζα και το IOBE. O ίδιος τοποθέτησε τον πήχη στο 40-50% των εσόδων του 2019, δηλαδή μεταξύ 7,5 και 9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο τα ισχύοντα δεδομένα μας φέρνουν πιο κοντά στα 7,5 δισ., αλλά οι εξελίξεις είναι δυναμικές και δεν αποκλείουν το καλό σενάριο.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Ρέτσο, η πανδημία κατέστησε σαφές το γεγονός ότι η επόμενη μέρα του κλάδου θα έρθει με το πέρας της πανδημίας, και απαιτεί ποιοτική αλλαγή και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. «Η πολιτική ανάκαμψης πρέπει να γίνει με εποικοδομητική συνεργασία και οι τουριστικοί φορείς είναι πρόθυμοι να βοηθήσουμε με προτάσεις και ιδέες στον μετασχηματισμό του κλάδου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή είναι εκτίμηση του συνόλου της αγοράς. Το σίγουρο είναι βέβαια ότι η έναρξη της ταξιδιωτικής ροής θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο και μετά. Σε κάθε περίπτωση βέβαια οι υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές τροφοδότες συνεχίζουν να προβληματίζουν το σύνολο των επιχειρηματιών του κλάδου. Τα καταλύματα ήδη έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το άνοιγμά τους και σε αντίθεση με πέρυσι εκτιμάται ότι το σύνολο αυτών θα είναι ανοιχτά φέτος το καλοκαίρι.

Το φετινό στοίχημα για επίτευξη του 50% της τουριστικής κίνησης του 2019, θεωρείται προς το παρόν αισιόδοξο όχι όμως και ουτοπικό, δεδομένης της προτίμησης που δείχνουν οι τουρίστες στο ελληνικό καλοκαίρι. Τα αισιόδοξα μηνύματα έρχονται τόσο από χώρες της Ευρώπης όσο κι από αγορές εκτός ΕΕ, οι κάτοικοι των οποίων περιλαμβάνουν την Ελλάδα και τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των «covid free» νησιών της στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων τους για φέτος το καλοκαίρι.

Αυτό επιβεβαιώνουν εν μέρει και οι κινήσεις των αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες αυξάνουν όσο περνά ο καιρός τις πτήσεις προς την χώρα μας. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η Ryanair η οποία ανακοίνωσε χθες πως φέτος θα «πετάει» με το μεγαλύτερο θερινό της πρόγραμμα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα η ιρλανδική low cost αεροπορική με τρείς νέες βάσεις, σε Ρόδο Κέρκυρα και Χανιά, θα πραγματοποιεί πάνω από 550 πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση από/ προς ελληνικούς προορισμούς και 218 δρομολόγια, μεταξύ των οποίων και 74 νέες πτήσεις εξωτερικού και εσωτερικού. Αρχής γενομένης από τον Ιούλιο η εταιρεία θα συνδέει τη χώρα μας με 19 χώρες συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider