Τουρισμός
29-03-2021 | 16:45

Στενή συνεργασία Ελλάδας-Σερβίας για διευκόλυνση των τουριστικών ροών

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Στενή συνεργασία Ελλάδας-Σερβίας για διευκόλυνση των τουριστικών ροών
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τη δέσμευση για στενή συνεργασία, με στόχο την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας στον τουρισμό μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας επισφράγισαν με την υπογραφή Κοινής Δήλωσης ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης και η Υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας κυρία Tatjana Matić.

Κατά την διμερή επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στη Βαλκανική χώρα συζητήθηκε η διευκόλυνση της ροής των τουριστών ανάμεσα σε Ελλάδα και Σερβία και συμφωνήθηκε, με βάση και τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να εφαρμοστούν αμοιβαία τρία πρωτόκολλα στις πύλες εισόδου ώστε να μην αποκλειστεί κανένας επισκέπτης.

Ειδικότερα αποφασίστηκε να ισχύσει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για όλους όσοι έκαναν το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην συνέντευξη Τύπου η Ελλάδα θα αποδεχθεί όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στην Σερβία ακόμη και εκείνα που δεν έχουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) όπως το ρωσικό και το κινεζικό. Επιπλέον αποφασίστηκε να εισέρχονται στη χώρα όσοι έχουν αρνητικό μοριακό τεστ. Παράλληλα αναφέρθηκε ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτά και τα τεστ αντισωμάτων. Τέλος θα επιτρέπεται η είσοδος και σε όσους φέρουν βεβαίωση που θα πιστοποιεί ότι έχουν νοσήσει από Covid-19. Ο υπουργός επισήμανε ότι φέτος οι Σέρβοι τουρίστες θα μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα από δύο συνοριακές διαβάσεις στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και τρεις διαβάσεις στα σύνορα με τη Βουλγαρία

Κατά τις δηλώσεις του ο υπουργός Τουρισμού επανέλαβε την πρόθεση της Ελλάδας να ανοίξουν πιλοτικά τα σύνορα με την Σερβία ακόμα και πριν το Πάσχα με δεδομένο ότι στη Σερβία εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα εμβολιασμού.  Ωστόσο οι τεχνικές λεπτομέρειες για όλα τα παραπάνω θα αποσαφηνιστούν στο σχετικό μνημόνιο που θα υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών. 

Κατά τις συνεντεύξεις σε σερβικά μέσα ενημέρωσης ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα μας διευκρινίζοντας ότι θα υπάρχουν και δειγματοληπτικά και στοχευμένα τεστ στα σύνορά μας. «Στο βαθμό που κάποιος είναι αρνητικός, θα μπορεί να πηγαίνει στο ξενοδοχείο και να απολαμβάνει τις διακοπές του χωρίς καμία επιπλέον υποχρέωση, με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για κάθε Έλληνα πολίτη και κάθε φιλοξενούμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση να προτεραιοποιήσει τον εμβολιασμό των υπαλλήλων του τουρισμού, των ανθρώπων που κατά κύριο λόγο θα έρχονται σε επαφή και θα εξυπηρετούν τουρίστες, με στόχο να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των ταξιδιωτών. «Το αίσθημα αυτό, μαζί με τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία πέρυσι αποδείχθηκαν σωτήρια, αποτελούν δύο θεμελιώδεις παράγοντες για το επιτυχημένο άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού το 2021».

Αναφερθείς την επιστολή του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στους ομολόγους του και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ανάγκη καθιέρωσης ενός Πιστοποιητικού Εμβολιασμού, αρνητικού τεστ ή ανάρρωσης από τον κορονοϊό χαρακτήρισε την Ελλάδα «πρωτοπόρο στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή πρωτοκόλλων υγειονομικής ασφάλειας, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού» και προσέθεσε ότι «το πιστοποιητικό αυτό θα είναι η «λυδία λίθος», η βάση της δυνατότητας απελευθέρωσης των ταξιδιών». «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το ότι εισήγηση του κ. Μητσοτάκη υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ήδη η εφαρμογή του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού έχει δρομολογηθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά το πέρας της συνάντησης οι δύο υπουργοί υπέγραψαν κοινή δήλωση στο κείμενο της οποίας αναφέρονται μεταξύ άλλων ότι οι δύο χώρες «θα εργαστούν από κοινού, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουν τις ζημίες οι οποίες προκλήθηκαν από τον COVID-19, στον τομέα της τουριστικής δραστηριότητας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας. Οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της συνεργασίας στο πεδίο του τουρισμού θα γίνει με σεβασμό στα υγειονομικά μέτρα τα οποία υιοθετούνται λόγω της πανδημίας σε Ελλάδα και Σερβία. Γι αυτό και θα τηρούνται οι σχετικές με τον τουρισμό ισχύουσες ανά χώρα νομοθετικές διατάξεις. Επίσης, οι διεθνείς υποχρεώσεις και συνέργειες Ελλάδας και Σερβίας στον τομέα του τουρισμού θα εναρμονίζονται με τις διαδικασίες οι οποίες ρυθμίζουν την είσοδο των τουριστών σε αμφότερες τις χώρες».

Παράλληλα οι δύο υπουργοί δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν «αδιάλειπτη επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με την πρόοδο της επιχείρησης εμβολιασμού και τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση σε Ελλάδα και Σερβία, με στόχο την εισήγηση νέων μέτρων, προκειμένου να διευκολυνθούν τα ταξίδια και ο τουρισμός, εφόσον τηρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις.

Μετά από την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι «Ελλάδα και η Σερβία συντονίζονται και συμπορεύονται στον αγώνα για την απελευθέρωση της τουριστικής δραστηριότητας, στον αγώνα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Η κοινή δήλωση που μόλις υπογράψαμε μαζί με τη συνάδελφό μου και φίλη, κυρία Tatjana Matić, επισφραγίζει τη φιλία και τη συναντίληψη ανάμεσα στις δύο χώρες. Διαπιστώθηκε απόλυτη συμφωνία στο ότι η επιστροφή στην κανονικότητα περνά μέσα και από τη δυνατότητα των ανθρώπων να ταξιδέψουν, να απολαύσουν ασφαλείς αλλά και όμορφες διακοπές στον τόπο που επιθυμούν».

Από την πλευρά της, η υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας κυρία Tatjana Matić υπογράμμισε ότι «με την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης, ακόμη μια φορά αποδείχθηκε η παραδοσιακή φιλία μεταξύ των χωρών μας, Σερβίας και Ελλάδας. Πρακτικά, επισημοποιήθηκε η κοινή μας πρόθεση -όπως την είχαμε εκφράσει και πριν από μερικούς μήνες- με σκοπό να ενδυναμώσουμε την συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, κατά την πανδημική και μετά-πανδημική περίοδο. Με την Κοινή Δήλωση δεσμευτήκαμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να βρεθούν οι λύσεις για τα προβλήματα τα οποία προκάλεσε ο COVID-19. Μια από τις λύσεις προς την εξασφάλιση της υγειονομικής προστασίας των ταξιδιωτών είναι η εφαρμογή του Ψηφιακού Πιστοποιητικού και η αμφίπλευρη   αναγνώριση αυτών».

Τέλος, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης εξήρε τη διάθεση συνεργασίας εκ μέρους της ομολόγου του, κυρίας Tatjana Matić. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης «σε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυρία Matić και όλη η ομάδα του Υπουργείου Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας έχουν επιδείξει θέληση, ενέργεια και αποφασιστικότητα, ώστε να συνεργαστούν τα δύο Υπουργεία αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες ψηφιακά και υγειονομικά. Δουλέψαμε μαζί προκειμένου να βρούμε λύσεις για τα όποια ζητήματα -αναπόφευκτα- υπάρχουν, με στόχο το άνοιγμα του τουρισμού. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την απαράμιλλη φιλοξενία και θα προσπαθήσω να ανταποδώσω, φιλοξενώντας τη σερβική αντιπροσωπεία στην 66η Συνάντηση της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Σας περιμένουμε. Στην Ελλάδα κάθε Σέρβος είναι πάντα ευπρόσδεκτος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.