«Ποντάρουν» Ελλάδα εγχώριες και ξένες αεροπορικές

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ποντάρουν» Ελλάδα εγχώριες και ξένες αεροπορικές
Αυξάνουν τις απευθείας πτήσεις προς νησιωτικούς προορισμούς την ώρα που η χώρα κατατάσσεται ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων ταξιδιωτών.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα δίνουν το τελευταίο διάστημα πέρα από τις εγχώριες και οι ξένες αεροπορικές εταιρείες, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την προτίμηση των ξένων τουριστών για την χώρα μας ώστε να ανακτήσουν μέρος της χαμένης ζήτησης λόγω κορονοϊού.

Μέχρι στιγμής έντονο καταγράφεται το ενδιαφέρον των αερομεταφορέων για τα ελληνικά νησιά με πολλούς από αυτούς να αυξάνουν τις απευθείας πτήσεις προς νησιωτικούς προορισμούς ώστε να ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας των ταξιδιωτών.

Το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση άνοιξε η Aegean, η οποία ήδη από την προηγούμενη χρονιά προέβλεψε την ζήτηση για τα ελληνικά νησιά. Ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας έχει ανακοινώσει στο τέλος του 2020 ότι εκτός από την Αθήνα θα προσθέσει και περισσότερες πτήσεις από και προς τα περιφερειακά αεροδρόμια για να δώσει τη δυνατότητα των απευθείας συνδέσεων δημοφιλών ελληνικών προορισμών με το εξωτερικό, χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς.

Την κίνηση ακολούθησε την εβδομάδα που μας πέρασε και η Ryanair, η οποία ανακοίνωσε τρεις νέες βάσεις σε ελληνικά νησιά για την καλοκαιρινή περίοδο, συγκεκριμένα σε Κέρκυρα, Ρόδο και Χανιά. Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος αερομεταφορέας το 2018 είχε αποφασίσει να κλείσει την βάση στα Χανιά λόγω των υψηλών χρεώσεων του αεροδρομίου, όπως είχαν ισχυριστεί τα στελέχη του τότε. Για την καλοκαιρινή περίοδο η Ryanair θα προσφέρει 46 νέα δρομολόγια από Κέρκυρα (2 αεροσκάφη), Χανιά (ένα αεροσκάφος) και Ρόδο (ένα αεροσκάφος) αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των δρομολογίων σε 107.Οι τρεις νέες βάσεις, σύμφωνα με τον Εμπορικό Διευθυντή της Ryanair, κ. Jason McGuinness, είναι αποτέλεσμα επένδυσης ύψους 400 εκατ. δολαρίων και τα τέσσερα νέα αεροσκάφη που θα προστεθούν στο πτητικό του πρόγραμμα από τον Ιούλιο θα ανεβάσουν τις εβδομαδιαίες πτήσεις σε 243 δημιουργώντας 120 τοπικές θέσεις εργασίας. Μάλιστα τα στελέχη της εταιρείας δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και πρόσθετες ανακοινώσεις για το καλοκαίρι τονίζοντας ότι προσβλέπουν σε επέκταση της σεζόν.

Την επιστροφή της στη Μύκονο έχει ανακοινώσει και η Qatar Airways με πτήσεις που θα ξεκινήσουν στις 14 Μαΐου με το που θα ανοίξει ο ελληνικός τουρισμός σύμφωνα με το υπουργείο και εφόσον το επιτρέψουν φυσικά οι υγειονομικές συνθήκες. Όπως ανακοίνωσε ο αερομεταφορέας το ιδιαίτερα δημοφιλές δρομολόγιο Ντόχα Μύκονο, το οποίο είχε ξεκινήσει το 2018 και σταμάτησε λόγω κορονοϊού, θα επανέλθει και θα πραγματοποιείται τρεις φορές την εβδομάδα συνδέοντας το νησί των ανέμων με 35 πόλεις στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Περισσότερα δρομολόγιο για τον δημοφιλή προορισμό των Χανίων προγραμματίζει για φέτος το καλοκαίρι και η Wizzair.

Αντίστοιχα η Jet 2 ετοιμάζεται να συνδέσει προορισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου με διάφορα ελληνικά νησιά για φέτος το καλοκαίρι όπως Ρόδο, Κω, Κέρκυρα, Σκιάθο ενώ σκέψεις υπάρχουν και για τα Χανιά προς το τέλος όμως του καλοκαιριού.

Στους προορισμούς με τη μεγαλύτερη αύξηση όσον αφορά τις προγραμματισμένες θέσεις για φέτος το καλοκαίρι έχει συμπεριλάβει την Ελλάδα και η easyJet. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά οκτώ από τις βασικές τουριστικές αγορές της Μεσογείου για την αεροπορική χαμηλού κόστους- Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρο, Κροατία, Μάλτα, Πορτογαλία, Τουρκία και Αίγυπτο- η χώρα μας καταγράφει κατά 747.000 περισσότερες διαθέσιμες θέσεις το καλοκαίρι του 2021 έναντι του 2019, η Πορτογαλία έρχεται δεύτερη με επιπλέον 673.000 θέσεις, η Τουρκία τρίτη με 599.000 επιπλέον θέσεις και η Αίγυπτος με 213.000 επιπλέον.

Ενισχυμένο πρόγραμμα θα έχει φέτος προς την χώρα μας και ο όμιλος Air France – KLM εντάσσοντας έξι ακόμα προορισμούς στο θερινό πρόγραμμά του. Πέρα από την Αθήνα, η Air France KLM θα πετά από το Παρίσι σε Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Ρόδο και Ηράκλειο.

Ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών η Ελλάδα

Να θυμίσουμε ότι η χώρα μας αναδείχτηκε πρώτη στην προτίμηση των ταξιδιωτών και δυνητικών ταξιδιωτών από τις ευρωπαϊκές αγορές. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Royal Elcano Institute και η Turespaña της Ισπανίας αναφορικά με το ποια χώρα θα επιθυμούσαν να επισκεφθούν στο αμέσως επόμενο ταξίδι τους προς Ευρώπη, η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση με μικρή διαφορά από την Ιταλία, ενώ η Ισπανία κατατάσσεται στην τρίτη θέση.

Στις μη ευρωπαϊκές αγορές, η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση (μετά από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο). Συνολικά, οι τέσσερις προτιμητέοι προορισμοί ήταν η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Γαλλία, με συνολικές αναφορές πάνω από 10% σε κάθε αγορά (με εξαίρεση τη Γαλλία στις ευρωπαϊκές αγορές).

Επίσης, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 7η θέση επισκεψιμότητας παγκοσμίως, μετά από πολύ μεγάλες χώρες και οικονομικές δυνάμεις (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ). Στις ευρωπαϊκές αγορές - επισκέπτες από ευρωπαϊκές χώρες- η Ελλάδα κατατάσσεται στην 6η θέση (μπροστά από τις ΗΠΑ), ενώ στις μη ευρωπαϊκές, καταλαμβάνει την 10η θέση, ακολουθώντας εκτός από τις προαναφερθείσες χώρες και ασιατικούς προορισμούς (Ταϊλάνδη, Ιαπωνία), καθώς και το Μεξικό.

Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, σε 29 χώρες και 33 αγορές εντός και εκτός της Ευρώπης, με συνολικό δείγμα 17.300 ατόμων εστιασμένο σε ταξιδιώτες και δυνητικούς ταξιδιώτες προς Ευρώπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider