Τουρισμός
05-03-2021 | 13:27

Singapore Airlines: Η πρώτη αεροπορική που δοκιμάζει την εφαρμογή Travel Pass της ΙΑΤΑ

Newsroom
Μοιράσου το
Singapore Airlines: Η πρώτη αεροπορική που δοκιμάζει την εφαρμογή Travel Pass της ΙΑΤΑ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η πρώτη αεροπορική εταιρεία που θα δοκιμάσει πιλοτικά την εφαρμογή Travel Pass για το ψηφιακό διαβατήριο υγείας της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) θα γίνει η Singapore Airlines, ξεκινώντας με επιβάτες που ταξιδεύουν από τη Σιγκαπούρη στο Λονδίνο από τις 15 έως τις 28 Μαρτίου 2021.

Ειδικότερα, επιβάτες με τηλεφωνικές συσκευές Apple iOS θα κληθούν να κατεβάσουν την εφαρμογή IATA Travel Pass και να δημιουργήσουν μια ψηφιακή ταυτότητα που θα περιλαμβάνει τη φωτογραφία τους και τα στοιχεία του διαβατηρίου τους ενώ μπορούν να προσθέσουν σε αυτή και τις πληροφορίες της πτήσης τους.

Στη συνέχεια, πριν από την αναχώρησή τους, θα μπορούν μέσω μιας ειδικής διαδικτυακής πύλης να κάνουν κράτηση για το τεστ Covid-19 σε μία από τις επτά συμβεβλημένες κλινικές στη Σιγκαπούρη. Η εγγραφή στην κλινική θα γίνεται με την χρήση της ψηφιακής τους ταυτότητας και των πληροφοριών για την πτήση που υπάρχουν στην εφαρμογή. Στη συνέχεια μέσα από την εφαρμογή θα μπορούν να δουν τα αποτελέσματα των τεστ τους, καθώς και την επιβεβαίωση της κράτησης για την πτήση. Το μητρώο Timatic της IATA θα παρέχει τις πληροφορίες back-end σχετικά με τα τεστ Covid-19 και τις απαιτήσεις εισόδου.

Οι χρήστες της εφαρμογής θα πρέπει να επιδείξουν την επιβεβαίωση στο προσωπικό του check in στο αεροδρόμιο Changi πριν από την αναχώρηση της πτήσης. Σύμφωνα με τον κανονισμό, θα πρέπει επίσης να έχουν μαζί τους ένα φυσικό αντίγραφο του υγειονομικού πιστοποιητικού που εκδίδεται από την κλινική όπου έκαναν το τεστ Covid-19.

Στόχος της ενοποίησης της επαλήθευσης των διαπιστευτηρίων υγείας σε μία εφαρμογή είναι οι ταξιδιώτες να εξυπηρετούνται καλύτερα, ομαλότερα και ταχύτερα κατά την διαδικασία του check-in. Οι συμμετέχοντες θα έχουν πλήρη έλεγχο του τρόπου κοινοποίησης των προσωπικών τους στοιχείων, καθώς τα δεδομένα αποθηκεύονται τοπικά στο κινητό τηλέφωνο και όχι σε κάποια κεντρική βάση δεδομένων. Αυτό είναι κρίσιμο σημείο, δεδομένης της εξαιρετικά ευαίσθητης φύσης των δεδομένων υγείας.

Εάν η πιλοτική εφαρμογή είναι επιτυχής, θα ανοίξει το δρόμο για την ενσωμάτωση όλης  της διαδικασίας ψηφιακής επαλήθευσης των προϋποθέσεων υγείας στην εφαρμογή για κινητά SingaporeAir, από τα μέσα του 2021 περίπου, χρησιμοποιώντας ξανά την υποδομή Travel Pass της IATA.

Η δοκιμαστική εφαρμογή του IATA Travel Pass από τη Singapore Airlines έρχεται μετά από μια σειρά από ψηφιακές πρωτοβουλίες που ξεκίνησε η εταιρία για να απλοποιηθεί η διαδικασία της ψηφιακής επαλήθευσης των προϋποθέσεων υγείας για τους ταξιδιώτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.