10 μυστικά για τέλειες φωτογραφίες με το κινητό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
10 μυστικά για τέλειες φωτογραφίες με το κινητό

Την ώρα που social media όπως το Instagram αποκτούν όλο και περισσότερο την χώρο στην καθημερινότητά μας οι κατασκευαστές έξυπνων κινητών τηλεφώνων στρέφουν την προσοχή τους στο φωτογραφικό φακό των smartphones τους σε μια προσπάθεια να τελειοποιήσουν τις selfies των πελατών τους. Ωστόσο μια καλή κάμερα δεν αρκεί. Όπως κάθε εργαλείο, έτσι και η φωτογραφική των κινητών, έχει τα μυστικά της τα οποία αν υιοθετηθούν θα επιφέρουν θεαματικές λήψεις.

Όλα γύρω από το φως

Είναι αλήθεια τα πάντα έχουν να κάνουν με το φως. Το φως είναι αυτό που θα κάνει μια καλή φωτογραφία εξαιρετική. Ελέγξτε τις σκιές που δημιουργεί ο ήλιος στα αντικείμενα. Προσέξτε το αντανακλαστικό φως των κτηρίων και εξασκηθείτε κατά την διάρκεια της «χρυσής ώρας», της ώρας δηλαδή λίγο πριν την δύση του ηλίου. Παρατηρήστε πως το φως του ήλιου πέφτει μέσα σε ένα δωμάτιο.

Βέβαια τα έξυπνα τηλέφωνα δεν είναι ιδανικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Γι αυτό πρέπει να επωφεληθείτε από τις ώρες που η κάμερά σας λειτουργεί καλύτερα.

Ζουμάρετε πλησιάζοντας

Βασικός κανόνας που πρέπει να θυμάστε είναι πως δεν πρέπει να κάνετε ζουμ στα smartphone. Αυτό είναι ίσως το πρώτο βήμα για να αποφύγετε να τραβήξετε μια κακή φωτογραφία στο κινητό σας. Εάν θέλετε ένα ζουμαρισμένο πλάνο το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι προσεγγίσετε το αντικείμενο που θέλετε να φωτογραφίσετε κινούμενοι προς αυτό.

Κρατήστε το τηλέφωνό σας σταθερό

Το να βλέπει κανείς κουνημένες φωτογραφίες από κινητό είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Το να τρέμουν τα χέρια σας με αποτέλεσμα να τρέμει και η κάμερα δεν είναι απίθανο να συμβεί και με μια απλή φωτογραφική μηχανή. Ωστόσο μπορείτε να εξασκηθείτε στο σωστό κράτημα του τηλεφώνου σας. Καλύτερο αποτέλεσμα θα έχετε αν κρατάτε την μηχανή οριζόντια κι όχι κάθετα. Με τον τρόπο αυτό έχετε ευκολότερη πρόσβαση στο κλείστρο σας. Φυσικά πάντα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι ένα τρίποδο. Επίσης, δοκιμάστε το burst mode όταν τραβάτε κινούμενα αντικείμενα, ώστε να μπορέσετε να επιλέξετε την καλύτερη φωτογραφία από όσες τραβήχτηκαν.

Όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας

Μπορεί κάποιοι να ισχυρίζονται ότι το να αλλάζεις οπτική γωνία σε μια φωτογραφία φέρνει καλύτερο αποτέλεσμα. Ωστόσο αν δοκιμάζεις διαφορετικές γωνίες σε ένα πλάνο μπορείς να εντοπίσεις ευκολότερα από πού φαίνεται καλύτερο.

Οπότε γονατίστε ανεβείτε στο πεζούλι αλλάξτε με κάθε δυνατό τρόπο οπτική γωνία, όσο περισσότερες δοκιμάσετε τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.

Η χαρά των εφαρμογών

Η φωτογραφία μέσω κινητού τηλεφώνου έχει κερδίσει τις εντυπώσεις όχι μόνο για την ευκολία της, σχεδόν παντού και πάντα έχουμε ένα κινητό μαζί μας, αλλά και για τις άπειρες εφαρμογές που την συνοδεύουν. Χίλια και ένα app είναι αφιερωμένα στις κάμερες των smartphones Βρείτε το αγαπημένο σας και πηγαίνετε τις ήδη καλές εικόνες σας σε άλλο επίπεδο.

Ο καθαρός φακός είναι εγγύηση

Το κινητό μας συντροφεύει καθημερινά. Πάνω σε τραπέζια εστιατορίου, μέσα σε υπερφορτωμένες γυναικείες τσάντες, δίπλα στην κουζίνα, είναι μερικά από τα μέρη που μπορεί να θολώσουν τον φακό του. Καθαρίζοντάς τον συχνά πυκνά είναι σίγουρο ότι θα αποκτήσετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα και πιο ευκρινείς εικόνες.

Ποσότητα = ποιότητα

Όσες περισσότερες είναι οι δοκιμές που κάνετε τόσο καλύτερα θα είναι και τα αποτελέσματα σας στο μέλλον. Ο πειραματισμός θα σας εξοικειώσει με όλα τα στοιχεία που θα βελτιώσουν την φωτογραφία σας. Ο μόνος σας περιορισμός είναι ο αποθηκευτικός χώρος του τηλεφώνου σας.

Πείτε όχι στο φλας

Τις περισσότερες φορές το φλας είναι αυτό που καταστρέφει τις φωτογραφίες σας. Αν ενδιαφέρεστε για την ποιότητα της φωτογραφίας σας χρησιμοποιείστε ένα φυσικό φως κι όχι αυτό του ενωσματωμένου φλας. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ποικίλες οικονομικές λύσεις για εξωτερικά φλας.

Καθρέφτες και είδωλα

Οι καθρέφτες, τα τζάμια, οι κηλίδες νερού κι ότι άλλο μπορεί να αντικατοπτρίσει μια άλλη επιφάνεια θα δώσουν σίγουρα ένα διαφορετικό ύφος στη φωτογραφία σας.

Διασκεδάστε

Η φωτογραφία δεν είναι απαραίτητα μια μοναχική τέχνη. Social groups, ομάδες και φίλοι μπορεί να ενδιαφέρονται για βόλτες προσανατολισμένες στην φωτογράφιση. Εάν εμπλακείτε σε κάτι τέτοιο το απαραίτητο είναι να το διασκεδάσετε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider