Πάνω από 250 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ασφαλούς συνδεσιμότητας στην ΕΕ και στην Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από 250 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ασφαλούς συνδεσιμότητας στην ΕΕ και στην Ελλάδα
37 έργα επιλέχθηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης σειράς προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για το ψηφιακό σκέλος της διευκόλυνσης Συνδέοντας την Ευρώπη (CEF Digital).

Στην υπογραφή συμφωνιών για ακόμα 37 έργα που αφορούν στην συνδεσιμότητα και θα επιχορηγηθούν από την Ένωση προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της δεύτερης δέσμης προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για το ψηφιακό σκέλος του μηχανισμού Connecting Europe Facility (CEF Digital).

Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 252 εκατ. ευρώ που θα αφορούν αφενός στην ανάπτυξη υποδομών 5G κατά μήκος των μεγάλων ευρωπαϊκών διαδρομών μεταφορών αλλά και σε τοπικές κοινότητες και αφετέρου στην πόντιση υποθαλάσσιων καλωδίων με στόχο την βελτίωση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας των δικτύων κορμού της Ένωσης.

Στην τελευταία περίπτωση, τα έργα που θα συγχρηματοδοτήσει η ΕΕ προβλέπουν την παροχή μεγαλύτερης διασύνδεσης μεταξύ Ιρλανδίας και ηπειρωτικής ΕΕ αλλά και μεταξύ της ΕΕ με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μέσω των επιχορηγήσεων θα υποστηριχτούν επίσης η άμεση σύνδεση μεταξύ της ΕΕ και της Άπω Ανατολής, η συνδεσιμότητα με την Αφρική αλλά και η συνδεσιμότητα υψηλής χωρητικότητας σε ψηφιακά υποεξυπηρετούμενα ελληνικά νησιά, η οποία φέρεται ότι θα επιτευχθεί μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών στο Αιγαίο που θα αναπτύξει κοινοπραξία ελληνικών εταιρειών.

Όσο για την περίπτωση της συνδεσιμότητας μέσω 5G, θα υποστηριχτούν μελλοντικές υποδομές πέμπτης γενιάς δικτύων κατά μήκος διασυνοριακών αυτοκινητοδρόμων, δρόμων, σιδηροδρόμων και εσωτερικών πλωτών οδών. Με τον τρόπο αυτό η ΕΕ θα χαράξει τον δρόμο για την συνδεδεμένη και αυτόνομη κινητικότητα (Connected and Automated Mobility -CAM).

Τέλος, μέρος των έργων θα υποστηρίξουν και την ανάπτυξη 5G υποδομών σε τοπικές «έξυπνες κοινότητες» σε όλη την ΕΕ, υποστηρίζοντας για παράδειγμα την συνδεσιμότητα σε πανεπιστήμια, νοσοκομεία και άλλα αστικά κτίρια, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Σημειωτέον ότι στο πλαίσιο του CEF Digital έχει ανοίξει η τρίτη σειρά προσκλήσεων έως τις 20 Φεβρουαρίου 2024, με προϋπολογισμό να ξεπερνά τα 240 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν προτάσεις για έργα 5G κατά μήκος των διαδρόμων μεταφορών (100 εκατομμύρια ευρώ), 5G και Edge Cloud για Έξυπνες Κοινότητες (51 εκατ. ευρώ) και συνδεσιμότητα κορμού για Digital Global Gateways (90 εκατ. ευρώ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρονιά σταθμός το 2024 για τη συνδεσιμότητα στην Ελλάδα - Το 5G SA, τα data centers και οι προκλήσεις

ΕΚΤ: Οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης παραμένουν αδύναμες

Νέος Τεχνικός Κανονισμός για τις εγκαταστάσεις δικτύων οπτικών ινών FTTH εντός κτηρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider