Σε στενωπό και το 2023 η αγορά smartphones - Οι προοπτικές για το 2024

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε στενωπό και το 2023 η αγορά smartphones - Οι προοπτικές για το 2024
Η πορεία το τελευταίο τρίμηνο του 2023, η σημασία των αναδυόμενων αγορών και η Apple.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών αναμένεται να κινηθούν οι παγκόσμιες αποστολές smartphones, σύμφωνα με την Counterpoint Research. Για το επόμενο έτος βέβαια, η αγορά αναμένεται να αντιστρέψει την καθοδική αυτή πορεία, κερδίζοντας μέρος του χαμένου εδάφους των προηγούμενων ετών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Counterpoint Research, οι παγκόσμιες αποστολές smartphones αναμένεται να κλείσουν την τρέχουσα χρονιά με πτώση της τάξης του 5% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 1,2 δισ. τεμάχια.

Ωστόσο ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του έτους η κατάσταση δείχνει να διορθώνει με την Counterpoint να εκτιμά ότι οι αποστολές smartphones παγκοσμίως θα αυξηθούν κατά 3% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 321 εκατ. τεμάχια.

Στην αντιστροφή αυτή θα συμβάλλουν κυρίως η αγορά της Κίνας καθώς και αναδυόμενες αγορές όπως η Μέση Ανατολή, η Αφρική και η Ινδία, οι οποίες βγαίνουν γρηγορότερα από το καθοδικό σπιράλ που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Στον αντίποδα Βόρεια Αμερική και Ευρώπη θα συνεχίσουν να παραμένουν στάσιμες και το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Η πορεία της Apple

Ειδικά για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, όπου η Apple, με την αφορμή και των νέων μοντέλων του Σεπτεμβρίου, κυριαρχεί παραδοσιακά στις πωλήσεις έξυπνων κινητών τηλεφώνων, εκτιμάται ότι θα κινηθεί πτωτικά, κλείνοντας το δ’ τρίμηνο με πτώση της τάξης του 3%. Ο λόγος είναι η επιθετική επέκταση της Huawei στην Κίνα και η παρατεταμένη καθυστέρηση στις αναβαθμίσεις smartphone στην Ιαπωνία.

Ο κολοσσός του Κουπερτίνο βέβαια, θα επιτύχει να αντισταθμίσει την υποαπόδοση σε όρους τεμαχίων με υπεραπόδοση σε όρους αξίας πωληθέντων συσκευών. Για να το επιτύχει αυτό θα διαφοροποιήσει το μείγμα των πωλήσεών της. Να θυμίσουμε ότι στο δ' τρίμηνο του 2022, το μερίδιο αποστολών της σειράς iPhone 14 Pro σε ολόκληρη τη σειρά iPhone 14 ήταν 61%. Το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αντίστοιχα, το μερίδιο του iPhone 15 Pro στη σειρά iPhone 15 αναμένεται να αυξηθεί στο 65%.

Οι προβλέψεις για το 2024

Για το επόμενο έτος και με ώθηση από την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στις αναδυόμενες αγορές η άνοδος που παρατηρείται στο τελευταίο τρίμηνο αναμένεται να συνεχιστεί, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για αύξηση της τάξης του 3% σε ετήσια βάση.

Η Apple θα συμβαδίζει με την ανάπτυξη της αγοράς το 2024, αντιμετωπίζοντας ωστόσο πιέσεις στις παραδοσιακές αγορές της. Η διατήρηση των υψηλών επιτοκίων στις ΗΠΑ, η οποία έπληξε τις καταναλωτικές δαπάνες και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός στην αγορά των premium συσκευών από Κινέζους κατασκευαστές, θα φρενάρουν την ανοδική της πορεία καθόλη την διάρκεια του έτους, σύμφωνα με τους αναλυτές της Counterpoint.

Φωτεινή εξαίρεση θα συνεχίσουν να αποτελούν το νέο έτος και τα foldable smartphones, τα οποία εντάσσονται στην premium κατηγορία συσκευών και ήδη τα τελευταία χρόνια κινούνται ανοδικά. Να θυμίσουμε ότι ήδη από το β΄ τρίμηνο του 2023 η παγκόσμια αγορά των foldables αυξήθηκε κατά 10% φτάνοντας τα 2,1 εκατ. τεμάχια. Αν δε το 2024 αποδειχτεί η χρονιά που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά και αναδιπλούμενες συσκευές με χαμηλότερη τιμή, τότε μια περαιτέρω άνοδος θεωρείται διασφαλισμένη

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Πρώτες back-to-back απώλειες για τον Dow Jones εδώ και έναν μήνα - Ξανά πάνω από τα 3 τρισ. η Apple

H Apple διακόπτει τη συνεργασία με τη Goldman Sachs για την πιστωτική της κάρτα

Τα smartwatches βοηθούν στην προστασία της υγείας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Έρευνα για την Υγεία από την Huawei

gazzetta
gazzetta reader insider insider