Στο μικροσκόπιο της ΕΕ υποθαλάσσια καλώδια και τηλεπικοινωνίες

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο μικροσκόπιο της ΕΕ υποθαλάσσια καλώδια και τηλεπικοινωνίες
Νέα στρατηγική για την ενίσχυση των υποθαλάσσιων καλωδίων αλλά και του τηλεπικοινωνιακού κλάδου σχεδιάζει η ΕΕ.

Έμφαση στα υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών σχεδιάζει να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να μειώσει την εξάρτησή της και να καταστεί λιγότερο ευάλωτη σε οποιουδήποτε είδους σκόπιμες πράξεις καταστροφής. Για το λόγο αυτό μάλιστα, στις αρχές του 2024 αναμένεται να υιοθετήσει μια νέα στρατηγική που θα περιλαμβάνει ένα πλέγμα δράσεων για την ενίσχυση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των σχετικών υποδομών. Η στρατηγική αυτή θα αποτελέσει και τη βάση για την Πράξη για τα Ψηφιακά Δίκτυα, την οποία έχει ανακοινώσει ο επίτροπος Thierry Breton κι αναμένεται το 2025.

Τα παραπάνω μαρτυρά εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται ότι είδε το Politico. Σύμφωνα με αυτό, η Κομισιόν σχεδιάζει να απευθύνει στις εθνικές κυβερνήσεις μια μη δεσμευτική σύσταση η οποία θα «θέτει τα κριτήρια για τον εντοπισμό αλλά και την χρηματοδότηση των «καλωδιακών έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος» που ενισχύουν την ασφαλή υποθαλάσσια υποδομή της Ευρώπης.

Στόχος της Επιτροπής είναι να επενδύσει σε δύο γραμμές αφενός στη δημιουργία ενός «Ευρωδακτυλίου» καλωδίων που θα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής διαδικτυακής κυκλοφορίας κι αφετέρου στη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Δακτυλίου το οποίο θα περιλαμβάνει διεθνείς συνδέσεις στρατηγικής σημασίας που θα λειτουργούν ως πύλη για την σύνδεση στο παγκόσμιο καλωδιακό ιστό.

Τα σχέδια της Επιτροπής, σύμφωνα με το Politico, αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, στην ανάπτυξη δικτύων, τεχνολογιών και νέων υπηρεσιών. Ώθηση που κρίνεται απαραίτητη δεδομένου ότι «ο τρέχων ρυθμός επενδύσεων και πολιτικών παρεμβάσεων δεν θα επιτύχει τους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας που έχει θέσει η Ένωση για το 2030, πόσο μάλλον να κάνει το επιπλέον άλμα που απαιτεί η συνεχιζόμενη τεχνολογική αλλαγή», όπως επεσήμανε το εσωτερικό έγγραφο.

Πράξη για τα Ψηφιακά Δίκτυα

Οι όποιες πολιτικές υιοθετηθούν για τα υποθαλάσσια καλώδια, θα συμπληρώσουν την αλλαγή σκηνικού που προμηνύεται στις τηλεπικοινωνίες. Να θυμίσουμε ότι στο πλαίσιο διερευνητικής διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα υπό την ηγεσία της Επιτροπής, ο Επίτροπος για την εσωτερική αγορά, τάχθηκε υπέρ της συγκέντρωσης των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ώστε να δημιουργηθούν «πρωταθλητές» στον τομέα. «Η Πράξη για τα Ψηφιακά Δίκτυα (DNA), που δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί, θα επαναπροσδιορίσει τον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην ΕΕ. Στόχος είναι η αντιμετώπιση του κατακερματισμού της αγοράς, η προσέλκυση επενδύσεων και η διασφάλιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών» έγραψε σχετικά ο Επίτροπος προσθέτοντας ότι οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς χρειάζονται ευελιξία και κλίμακα για να προσαρμοστούν στην τεχνολογική επανάσταση.

Το μήνυμα του Breton χαιρετίστηκε από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς τηλεπικοινωνιακούς φορείς, όπως ο Joakim Reiter, επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της Vodafone, η Ευρωπαϊκή Ένωση Διαχειριστών Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων (ETNO) και η Ένωση GSM. Οι μικρότεροι πάροχοι ωστόσο φάνηκαν προβληματισμένοι φοβούμενοι τον αθέμιτο ανταγωνισμό. «Η έκθεση αυτή θα χρησιμεύσει ως ψευδές άλλοθι για να ανοίξει η πόρτα για την απορρύθμιση των τηλεπικοινωνιών, για την αλλαγή του Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της ΕΕ (EECC)», δήλωσε στο Euroactiv η Ευρωπαϊκή Ένωση Ανταγωνιστικών Τηλεπικοινωνιών (ECTA). Αντ' αυτού οι μικρότεροι πάροχοι πιστεύουν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να υποστηρίξει την προσπάθεια του Κοινοβουλίου να πετύχει τον τερματισμό των προσαυξήσεων για τις ενδοενωσιακές επικοινωνίες - δηλαδή να προχωρήσει σε μέτρα όπως η κατάργηση της περιαγωγής, ώστε οι φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας να μπορούν να πωλούν κάρτες SIM παντού στην ΕΕ, ενισχύοντας το θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων.

Στην Πράξη για τις τηλεπικοινωνίες σύμφωνα με το Politico θα περιλαμβάνεται, και η εναρμόνιση του τρόπου διαχείρισης του φάσματος του διαδικτύου, μεταξύ άλλων και για τον δορυφορικό τομέα, με το έγγραφο της Επιτροπής να προτείνει μια «ενιαία άδεια της ΕΕ» για το φάσμα που θα εξυπηρετεί τη διαστημική συνδεσιμότητα..

Παρότι η Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ερωτήθηκε σχετικά από το Politico και παρότι θα μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές κατά την προετοιμασία μέχρι και την σύνταξη του τελικού νομοθετικού κειμένου, ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρεται να έχουν σημάνει συναγερμό, για την εξάρτηση της Ένωσης από τις υπάρχουσες υποθαλάσσιες υποδομές δεδομένων. Ήδη άλλωστε στη ζημιά που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στον αγωγό φυσικού αερίου και στο υποθαλάσσιο καλώδιο δεδομένων που εκτείνεται μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας ερευνάται η πιθανότητα «σκόπιμης ενέργειας» με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να καταδικάζει σκόπιμες πράξεις καταστροφής κρίσιμων υποδομών δηλώνοντας ότι «οι αγωγοί και τα υποθαλάσσια καλώδια συνδέουν πολίτες και εταιρείες σε όλη την Ευρώπη με στον υπόλοιπο κόσμο και αποτελούν ζωτικές γραμμές των χρηματοπιστωτικών αγορών και του παγκόσμιου εμπορίου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξάνει η κινητικότητα σε Data Center και υποθαλάσσια καλώδια - Τι σηματοδοτούν οι νέες επενδύσεις στην Κρήτη

Συνήγορος του Καταναλωτή: Να μην εισαχθεί η τροποποίηση περί ρήτρας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στις συμβάσεις τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών

Ποιοι κερδίζουν την «κούρσα» των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης: Τουρισμός, τηλεπικοινωνίες και ενέργεια στο επίκεντρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider