Σε πτωτική τροχιά η αγορά των υπολογιστών το 2023

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε πτωτική τροχιά η αγορά των υπολογιστών το 2023
Πληθωρισμός και αύξηση των αγορών τα τελευταία δύο χρόνια επιδρούν στην αγορά υπολογιστικών συσκευών και το 2023 - Οι προβλέψεις για την φετινή χρονιά και οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη

Σε πτωτική τροχιά θα συνεχίσει να κινείται η αγορά υπολογιστικών συσκευών (ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablet) και το 2023, με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τις πληθωριστικές πιέσεις να αποτρέπουν την ανάκαμψη της το τρέχον έτος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, οι παγκόσμιες αποστολές pc και tablets θα φτάσουν το τρέχον έτος τις 403 εκατ. μονάδες, επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του προπανδημικού 2019 αλλά και χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις της εταιρείας για την πορεία της εν λόγω αγοράς. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου, η παγκόσμια αγορά υπολογιστών και tablets αναμενόταν να διαμορφωθεί στα 429 εκατ. μονάδες.

Οι αιτίες της πτώσης

Βασική αιτία είναι η ανανέωση της εν λόγω κατηγορίας συσκευών κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, τόσο σε επίπεδο καταναλωτών όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων, γεγονός που προδιαγράφηκε ήδη από το 2ο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, όπου και ο ολοκληρώθηκαν οι περισσότερες παραγγελίες από πλευράς επιχειρήσεων.

Σε επίπεδο καταναλωτών, σημαντικό ρόλο στην φετινή υστέρηση του θετικού προσήμου της αγοράς θα παίξει και η ισχύς του δολαρίου και οι πληθωριστικές πιέσεις που έχουν περιορίσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Μερίδιο από την αγορά στερεί φυσικά και η στροφή των καταναλωτών στα smartphones με την παράλληλη ενδυνάμωσή τους από πλευράς χαρακτηριστικών, γεγονός που τα κάνει άκρως ανταγωνιστικά ειδικά έναντι των tablets.

«Ζούμε ταραχώδεις καιρούς στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablet. Ο πληθωρισμός, η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας και η αύξηση των αγορών τα τελευταία δύο χρόνια είναι οι κύριες αιτίες για τις μειωμένες προοπτικές» επισημαίνουν οι αναλυτές της IDC.

Ανάκαμψη από το 2024 κι έπειτα

Οι προαναφερθείσες συνθήκες θα οδηγήσουν την αγορά στη εκκαθάριση των αποθεμάτων της το 2023 ώστε να ακολουθήσει η ανάκαμψη το επόμενο έτος.

Για το 2024, η IDC εκτιμά ότι η αγορά θα περάσει σε θετικό πρόσημο και οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 3,6% έναντι του 2023 και θα ανέλθουν σε 418 εκατ. συσκευές, ξεπερνώντας τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η ανάκαμψη του επόμενου έτους, θα τροφοδοτηθεί από την ζήτηση υπολογιστών για επαγγελματική χρήση αλλά και από την ζήτηση των υπολογιστικών μηχανών στην εκπαίδευση. Περαιτέρω ενίσχυση θα προσφέρουν και οι τίτλοι τέλους των Windows 10, οι οποίοι αναμένεται να οδηγήσει σε μαζικές ανανεώσεις υπολογιστών το 2024 και το 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Samsung: Ηγετική θέση σε πωλήσεις smartphones και tablets - Τα σχέδια και οι προκλήσεις για τη συνέχεια

FBI: Χάκερς παραβίασαν το δίκτυο υπολογιστών στα γραφεία της Νέας Υόρκης

Πακέτα internet «χωρίς σύνορα» ετοιμάζει η Starlink του Elon Musk

gazzetta
gazzetta reader insider insider