Βουτιά στις πωλήσεις smartphones το 2022 

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βουτιά στις πωλήσεις smartphones το 2022 
Σύμφωνα με τις προβλέψεις 1,24 δισεκατομμύρια smartphones θα διατεθούν παγκοσμίως το 2022, με την πτώση να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 9%.

Επί τα χείρω αναθεωρούνται οι προβλέψεις για την παγκόσμια αγορά smartphones με τη γεωπολιτική αστάθεια και τις ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις που συρρικνώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών να οδηγούν σε πτώση της τάξης του 9% για το τρέχον έτος. Η ανάκαμψη μάλιστα, εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει και το νέο έτος, δεδομένου του αρνητικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με της IDC και το Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, την τρέχουσα χρονιά θα διατεθούν στην παγκόσμια αγορά περί τα 1,24 δισεκατομμύρια smartphones, 9,1% λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Η μείωση είναι διευρυμένη κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση της εταιρείας, δεδομένης της ευρύτερης μακροοικονομικής αβεβαιότητας που καταγράφεται. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι παγκόσμιες αποστολές smartphones συνεχίζουν να επηρεάζονται από την επιβράδυνση της ζήτησης και τις καθυστερήσεις στην αγορά της Κίνα, την ώρα που αρκετοί καταναλωτές προχώρησαν σε ανανέωση της συσκευής τους εν μέσω πανδημίας.

Η συνθήκη θα διατηρηθεί και στο πρώτο τρίμηνο του 2023, με την IDC να προβλέπει ότι ως αποτέλεσμα θα πουληθούν 70 εκατ. συσκευές λιγότερες και το 2023, παρότι η αγορά θα ανακάμψει κατά 2,8% σε σχέση με το τρέχον έτος. «Πιστεύουμε ότι η παγκόσμια αγορά smartphones θα παραμείνει σε μεγάλη αβεβαιότητα μέχρι το 1ο εξάμηνο του 2023. Ευελπιστούμε ότι η ανάκαμψη θα έρθει περίπου από τα μέσα του επόμενου έτους στις περισσότερες περιοχές» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Οι ενθαρρυντικές ενδείξεις

Ενθαρρυντικός παράγοντας στην τρέχουσα συγκυρία είναι η μέση τιμή πώλησης των έξυπνων τηλεφώνων, η οποία σε παγκόσμιο επίπεδα και παρά την όποια πτωτική πορεία της αγοράς, συνεχίζει να αυξάνει. Οι καταναλωτές στρέφονται πλέον σε premium συσκευές, αυξάνοντας όμως, με τον τρόπο αυτό και τον κύκλο ζωής των συσκευών σε τρία έως τέσσερα χρόνια κι επιμηκύνοντας τον ρυθμό ανανέωσής τους τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές. Σύμφωνα με την IDC η μέση τιμή των συσκευών αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,4% για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, φτάνοντας τα 413 δολάρια από 388 δολάρια που ήταν το 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που η μέση τιμή ξεπέρασε τα 400 δολάρια φτάνοντας τα 425 δολάρια ήταν το 2011 όπου οι πωλήσεις είχαν καταγράψει αύξηση της τάξης του 60%.

Στην όποια διόρθωση εμφανίσει η αγορά αναμένεται να συμβάλλει και η αύξηση της διείσδυσης του 5G, η οποία θα οδηγήσει πολλούς καταναλωτές να αγοράσουν συμβατές με την τεχνολογία συσκευές. Σήμερα τα 5G smartphones αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% των smartphones που θα πωληθούν παγκοσμίως το 2022 με το ποσοστό τους να εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 80% των συνολικών πωλήσεων έως το 2026.

Το ενδιαφέρον των κατασκευών ωστόσο στρέφεται και στην πορεία της προϊοντικής κατηγορίας των foldable κινητών. Αν και αυτή η κατηγορία αντιπροσωπεύει μόλις το 1-2% της παγκόσμιας αγοράς το 2022, αναμένεται να αυξήσει τα ποσοστά της, ειδικά αν υπάρξουν και νέοι παίκτες που θα παρουσιάζουν αντίστοιχες λύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξάνουν οι πωλήσεις των foldables smartphones

Σε πίεση η αγορά smartphones και ειδών τεχνολογίας

Laiki.eu: Η νέα πλατφόρμα που φέρνει τη λαϊκή αγορά στο smartphone μας

gazzetta
gazzetta reader insider insider