Τα σχέδια της Lamda Hellix για την εμβληματική επένδυση στην Κρήτη

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα σχέδια της Lamda Hellix για την εμβληματική επένδυση στην Κρήτη
Μαγνήτης επενδύσεων θα καταστεί το μεγαλύτερο Data Center που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Lamda Hellix στο νησί της Κρήτης - Το χρονοδιάγραμμα και τα οφέλη για την Μεγαλόνησο και την Ελλάδα

Τα θεμέλια για να καταστεί η Κρήτη κόμβος διασύνδεσης υποθαλάσσιων καλωδίων, αλλά και η Ελλάδα από χώρα «επιβάτης», χώρα «οδηγός» στη μεταφορά δεδομένων, βάζει η Lamda Hellix με την νέα επένδυση που σχεδιάζει να υλοποιήσει στο νησί της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε εχθές ο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix, κ. Απόστολος Κάκκος, κατά την επίσημη παρουσίαση της επένδυσης η εταιρεία προχωρά στην δημιουργία του HERAKLION-1 εντός της ΒΙΠΕ Ηρακλείου, του πρώτου μεγάλης κλίμακας multi-tenant data center στο νησί αλλά και του μεγαλύτερου σε όρους χωρητικότητας από τα κέντρα δεδομένων που λειτουργούν σήμερα στη χώρα.

To νέο data center, χωρητικότητας 6,5MW, φιλοδοξεί να υπαχθεί στις Εμβληματικές/Στρατηγικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας και να ολοκληρωθεί το α' εξάμηνο του 2025. Μέχρι τότε δε, η εταιρεία, η οποία έχει περάσει πλέον στον αμερικανικό κολοσσό της Digital Realty, θα έχει βρει εγχώριους και διεθνείς συνεργάτες που ενδιαφέρονται να περάσουν υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών από την Κρήτη. Βάσει των όσων ανέφεραν τα στελέχη της άλλωστε, η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε σχετικές συζητήσεις με 10 αναγνωρισμένες εταιρείες που αναπτύσσουν υποδομές νέας γενιάς, μεταξύ των οποίων και οι Vodafone, Grid Telecom, United, EXA και Medusa. Το τελευταίο είναι το υποβρύχιο σύστημα που ξεκινώντας από το Ισραήλ θα διασχίσει τη Μεσόγειο και το 2024 θα φτάσει στην Ισπανία.

Η νέα επένδυση έρχεται να προστεθεί στις άλλες δύο της Lamda Hellix που είναι σε στάδιο υλοποίησης στην Αθήνα. Όταν ολοκληρωθούν και οι τρεις θα αντιστοιχούν σε φορτίο IT άνω των 20MW, θα έχουν συνολική Προστιθέμενη Οικονομική Αξία (EVA) άνω των 2 δισ. ευρώ ενώ θα επιτύχουν να διπλασιάσουν και το προσωπικό που απασχολεί σήμερα η Lamda Hellix στη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο εκ των data center που θα κατασκευάσει στην Αθήνα η Lamda Hellix, το ATHENS-3, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται να εγκαινιαστεί στις 8 Δεκεμβρίου. Αντίστοιχα, προχωρά και η αδειοδότηση για την κατασκευή του ATHENS-4, το οποίο θα εδράζεται εντός του Athens Data Center Campus της Lamda Hellix στο Κορωπί, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του και να είναι έτοιμο μέχρι το 2024.

«Ένα gaming changing εμβληματικό και μαγνητικό όραμα για την Κρήτη και την Ελλάδα γίνεται πλέον απτή πραγματικότητα. Ζούμε σήμερα σε έναν ψηφιακό κόσμο που διαρκώς μεγαλώνει. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός όπως έχουμε διαπιστώσει και κατά την περίοδο της πανδημίας και μετά, αλλάζει τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα. Οι συναλλαγές γίνονται πιο εύκολα, πιο γρήγορα. Τα ψηφιακά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και εκείνα που σχεδιάζονται, προσφέρουν νέες δυνατότητες και βασίζονται όμως πάντα στα δεδομένα. Σε αυτόν τον ψηφιακό κόσμο, τα Multi-tenant Data Centers είναι οι στρατηγικές υποδομές εκείνες που δίνουν τη δυνατότητα σε μια χώρα όχι μόνο να διατηρήσει την κυριότητα των ψηφιακών δεδομένων της εντός των τειχών αλλά και παράλληλα να τοποθετηθεί στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη, να αποκτήσει ψηφιακή βαρύτητα και μέσω της τελευταίας, να αυξήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και την παραγόμενη προστιθέμενη αξία της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κάκκος.

Περιφερειακός κόμβος η Κρήτη

Δεδομένου ότι τα data είναι ο χρυσός της νέας, ψηφιακής εποχής, η φιλοξενία τους σε ασφαλή multi tenant data centers στο νησί της Κρήτης αναμένεται να αναβαθμίσει την Μεγαλόνησο σε περιφερειακό κόμβο δεδομένων, τοποθετώντας την στο επίκεντρο σημαντικών ανακατατάξεων που συντελούνται στον χάρτη των διεθνών καλωδιακών συνδέσεων.

Σημειωτέον ότι στον σημερινό χάρτη των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών, που διασυνδέουν την Ευρώπη με την Αφρική και την Ασία πρωταρχικό ρόλο παίζει η Μασσαλία κι εναλλακτικά η Σικελία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη να απολαμβάνουν χαμηλότερες αποκρίσεις στη διασύνδεση με την Βορειοανατολική Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Ασία. Επιπλέον, ο συνωστισμός των καλωδίων στις δύο προαναφερθείσες περιοχές, έχει ήδη δημιουργήσει συνθήκες μειωμένης διαθεσιμότητας και ανθεκτικότητας σε περίπτωση που κάποιο έκτακτο γεγονός διαταράξει τα εκεί data hubs. Όπως επεσήμανε o Senior Director, Market Development at Digital Realty, Mike Hollands τα υποβρύχια καλώδια αλλάζουν τον διεθνή ρόλο της χώρας όπου προσαιγιαλώνονται, δεδομένου ότι σήμερα το 99% της διηπειρωτικής κίνησης γίνεται μέσω αυτών. Σε αυτές τις συνθήκες το 90% της κίνησης που περνά πλέον από την Μεσόγειο κατευθύνεται στη Μασσαλία γεγονός που περιορίζει τις εναλλακτικές και δεν το θέλει η αγορά. Για το λόγο αυτό η επένδυση στην Κρήτη αναμένεται να οδηγήσει στον μετασχηματισμό της αγοράς στη Μεσόγειο».

Κι αυτό γιατί με την νέα επένδυση, που αποτελεί και την μεγαλύτερη στο τομέα της τεχνολογίας που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο νησί, η Κρήτη θα συμπεριληφθεί στον χάρτη των μεγαλυτέρων Internet Hubs στον κόσμο αποτελώντας την ίδια στιγμή το αντίπαλον δέος της Μασσαλίας.

«H παρουσία εδραιωμένων εταιρειών τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών που δραστηριοποιούνται ή σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν στην Κρήτη, η τεχνολογική αριστεία των Πανεπιστημίων του νησιού, καθώς και το εξαιρετικά καταρτισμένο τοπικό ανθρώπινο δυναμικό σε τομείς που σχετίζονται με την τεχνολογία, είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσουν ως πόλος έλξης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας τα προσεχή χρόνια στο νησί και θα ενδυναμώσουν περαιτέρω την εξαιρετική γεωστρατηγική σημασία της Κρήτης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κάκκος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως το 2024, στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Αφρικής, υπολογίζεται ότι θα λειτουργούν 20 υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών χιλιάδων χιλιομέτρων, με τεράστιες χωρητικότητες. Επί του παρόντος άλλωστε προχωρά ήδη η κατασκευή του καλωδίου Blue από τις Google, Omantel και TI Sparkle, που θα φέρει κίνηση από Ισραήλ, Ιταλία, Γαλλία, θα προσαιγιαλωθεί στα Χανιά. Αντίστοιχα το Τυμπάκι Ηρακλείου εξετάζεται ως σημείο προσαιγιάλωσης του καλωδίου India Europe Express (IEX) της JIO που θα συνδέσει Ινδία, Τζιμπουτί, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο και Ιταλία. ενώ ενδιαφέρον έχει εκφραστεί για να περάσει από εκεί και το 2Africa, το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο σύστημα οπτικών ινών που έχει μέχρι σήμερα αναπτυχθεί, το οποίο υποστηρίζεται από το Facebook.

Επιπρόσθετα, η επένδυση θα αποτελέσει ορόσημο και για την τοπική κοινωνία, αφού κατά την υλοποίησή της θα απασχοληθούν δεκάδες τοπικές επιχειρήσεις και εκατοντάδες στελέχη τους στον σχεδιασμό και την κατασκευή του data center χρησιμοποιώντας τελευταίες τεχνολογίες/υπηρεσίες/υλικά κατασκευών. Μετά την ολοκλήρωσή της δε θα δημιουργηθούν άμεσα και έμεσα εκατοντάδες καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Επιδότηση 21-22 λεπτά ανά kWh τον επόμενο μήνα – Στα επίπεδα Νοεμβρίου οι τελικές τιμές

Lamda Hellix: Μπήκαν τα θεμέλια για το μεγαλύτερο Data Center της Ελλάδας

Επενδύσεις σε data centers: Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος

gazzetta
gazzetta reader insider insider