Κατέβασε ταχύτητα το δορυφορικό Internet του Μασκ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατέβασε ταχύτητα το δορυφορικό Internet του Μασκ
starlink
Πόσο γρήγορο ήταν το δορυφορικό Internet του Μασκ στην Ευρώπη. Τι ταχύτητες έπιασε στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Αντιστρόφως ανάλογα με την επέκτασή του, κινούνται οι ταχύτητες του δορυφορικού Internet της Starlink του Ίλον Μασκ με το νέο πρόσφατο report της Ookla, να αναφέρει ότι καθώς η εταιρεία επεκτείνει το δίκτυό της σε νέες περιοχές, οι ταχύτητές παρουσιάζουν σημάδια επιβράδυνσης. Παρότι μάλιστα η επιβράδυνση είναι μικρή και το δίκτυο εξακολουθεί να προσφέρει στο σύνολό του πολύ υψηλές ταχύτητες, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα κινηθούν οι επιδόσεις του αν ο αριθμός των χρηστών διογκωθεί αισθητά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Speedtest Intelligence® της Ookla, οι μέσες ταχύτητες λήψης (download) της Starlink μειώθηκαν από 9% έως και 54% σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους, καθώς περισσότεροι χρήστες εγγράφηκαν στην υπηρεσία. Παρόλα αυτά η μέση ταχύτητα του δικτύου της Starlink στην περίπτωση της Βόρειας Αμερικής για παράδειγμα, παρέμεινε στα 60 Mbps, ικανή να εξυπηρετήσει τις πολλαπλές ανάγκες ενός χρήστη.

Ελαφρά πτωτική πορεία κατέγραψαν και οι ταχύτητες upload ενώ σχεδόν στα ίδια επίπεδα παρέμεινε η καθυστέρηση (latency) στις περισσότερες χώρες, κινούμενη ωστόσο υψηλότερα από το latency των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων.

Σε επίπεδο χωρών, το ταχύτερο δορυφορικό Ιnternet της Βόρειας Αμερικής κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 παρατηρήθηκε στο Puerto Rico όπου η μέση ταχύτητα λήψης έφτασε τα 112,22 Mbps και ακολούθησε το δορυφορικό Internet της Starlink στο Μεξικό με μέση ταχύτητα 80,17 Mbps, στον Καναδά (75,73 Mbps) και στις ΗΠΑ (62,53 Mbps).

Οι ταχύτητες στην Ευρώπη

Αντίστοιχα στην περίπτωση της Ευρώπης παρατηρήθηκε ότι οι επιδόσεις της Starlink το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ξεπέρασαν τη μέση ταχύτητα λήψης σταθερής ευρυζωνικότητας σε 16 χώρες πετυχαίνοντας μάλιστα μέσες ταχύτητες download άνω των 100 Mbps σε 10 χώρες. Αντίθετα, η σταθερή ευρυζωνικότητα πέτυχε μέσες ταχύτητες άνω των 100 Mbps μόλις σε έξι χώρες (Ρουμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ουγγαρία και Ολλανδία) το β' τρίμηνο του 2022.

Το δορυφορικό Internet της Starlink υπήρξε ταχύτερο στην Πορτογαλία, με μέση ταχύτητα download 123,01 Mbps, στην Ολλανδία όπου η μέση ταχύτητα λήψης έφτασε τα 122,43 Mbps, καθώς και στην Αυστρία (112,01 Mbps), τη Γαλλία (110,98 Mbps) και το Βέλγιο (110,40 Mbps).

Αντίστοιχα, οι μόνες χώρες στις οποίες η σταθερή ευρυζωνική σύνδεση ξεπέρασε την Starlink ως προς την ταχύτητα download ήταν η Ρουμανία και η Ισπανία όπου η ταχύτητα download των λοιπών παρόχων έφτασε τα 131,41 Mbps και 127,19 Mbps, αντίστοιχα.

Στην περίπτωση του upload τώρα η Starlink ήταν ο μόνος δορυφορικός πάροχος που πέτυχε καλύτερες ταχύτητες σε σχέση με το σύνολο των παρόχων σταθερής ευρυζωνικότητας μαζί, σε Ελλάδα και Αυστρία.

Για την ακρίβεια στην Ελλάδα προσέφερε μεσοσταθμικά ταχύτητες upload 19,34 Mbps έναντι 5,14 Mbps που ήταν η μέση ταχύτητα upload των παρόχων.
ενώ στην Αυστρία η μέση ταχύτητα upload της Starlink έφτασε τα 17,14 Mbps έναντι 15,90 Mbps των λοιπών παρόχων.

Μικρή πτώση στις ταχύτητες στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα σύμφωνα με έρευνα της Ookla, την υπηρεσία της οποίας (Speedtest) αξιοποιούν εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου για να μετρήσουν την ταχύτητα των συνδέσεών τους, το δορυφορικό Internet της Starlink στην χώρα μας έδωσε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους μέση ταχύτητα download 100,22 Μbps και αντίστοιχα μέση ταχύτητα Upload 19,34 Mbps με την απόκριση (latency) βέβαια να παραμένει σε υψηλά επίπεδα 98 ms. Οι αντίστοιχες μεσοσταθμικές επιδόσεις των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων από το σύνολο των παρόχων έφτασαν τα 36,86 Mbps για download, τα 5,14 Mbps για upload ενώ άγγιξαν τα 14ms στην περίπτωση του latency.

Να θυμίσουμε ότι οι αντίστοιχες επιδόσεις στο α’ τρίμηνο του έτους ήταν 116 Mbps για download και 19,54 Mbps για upload, την ώρα που η μέση ταχύτητα download από τους λοιπούς παρόχους, συνδυασμένους, έφτανε τα 34 Mbps και η ταχύτητα upload μόλις τα 4,95 Mbps.

Καταγράφηκε δηλαδή μια πτώση της τάξης του 13% στη μέση ταχύτητα upload της Starlink και μια οριακή πτώση της τάξης του 1% στην μέση ταχύτητα upload.

Σε αυτό μπορεί να συνέβαλε η αύξηση των χρηστών του δορυφορικού Internet, μετά και την πρόσφατη μείωση των τιμών στην οποία προέβη η Starlink. Να θυμίσουμε ότι μετά τις πρόσφατες αλλαγές της τιμολογιακής πολιτικής της εταιρείας, το δορυφορικό Internet της Starlink στην χώρα μας κοστίζει 60 ευρώ το μήνα ενώ ο εξοπλισμός για την απόκτησή του ανέρχεται στα 400 ευρώ και αποστέλλεται προς ώρας, με δωρεάν μεταφορικά.

Ένας κάτοικος Ελλάδας δηλαδή εξοικονομεί συνολικά για ένα χρόνο χρήσης της υπηρεσίας περισσότερα από 800 ευρώ, αφού πληρώνει 37,8% λιγότερα κατά την σύνδεση της υπηρεσίας και 40% περίπου φθηνότερα την μηνιαία συνδρομή, δεδομένου ότι όταν πρωτολανσαρίστηκε το δορυφορικό Internet του Μασκ ο εξοπλισμός κόστιζε 654 ευρώ, η μηνιαία συνδρομή άγγιζε τα 99 ευρώ ενώ οι χρήστης όφειλαν να πληρώσουν και 85 ευρώ μεταφορικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόσο γρήγορο είναι το δορυφορικό Internet του Μασκ στην Ευρώπη - Τι ταχύτητες πιάνει στην Ελλάδα

Έπεσαν οι τιμές στο δορυφορικό Internet του Μασκ στην Ελλάδα

Δύο ευρωπαϊκές δορυφορικές εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ανταγωνιστούν τον Έλον Μασκ

gazzetta
gazzetta reader insider insider