Πιερρακάκης: Το α' τρίμηνο του 2022 η υφιστάμενη ταυτότητα θα είναι στο wallet του κινητού μας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιερρακάκης: Το α' τρίμηνο του 2022 η υφιστάμενη ταυτότητα θα είναι στο wallet του κινητού μας
Θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. οι ψηφιακές συναλλαγές το 2021.

Ψηφιακή υπόσταση θα αποκτήσουν το ‘α τρίμηνο του 2022 οι υφιστάμενες ταυτότητες σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την συμμετοχή του στην 7η ετήσια Οικονομική Διάσκεψη Ε.ΕΝ.Ε.

«Το πρώτο τρίμηνο το 2022 η υφιστάμενη ταυτότητα θα είναι στο wallet του κινητού μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προσδιορίζοντας χρονικά το πότε θα ενεργοποιηθούν και οι εξελιγμένες δυνατότητες που θα έχουν οι ταυτότητες για τις συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο και άλλους φορείς.

Η εν λόγω ενεργοποίηση αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τις ψηφιακές συναλλαγές, οι οποίες ήδη φέτος έχουν εκτιναχθεί σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό. Όπως εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης για το τρέχον έτος οι ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. (ήδη αυτή τη στιγμή αριθμούν τα 490 εκατ.) από τα 94 εκατ. που ήταν το 2020 κι από τα 34 εκατ και 8,8 εκατ που ήταν αντίστοιχα το 2019 και το 2018.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των συναλλαγών αφορά διαλειτουργικότητες που έχουν ενεργοποιηθεί στο ελληνικό δημόσιο, δηλαδή συναλλαγές που πραγματοποιούνται χωρίς να χρειαστεί ο πολίτης να κάνει κάποια σχετική ενέργεια, απαλλάσοντάς τον από επίπονες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

«Με την ψηφιοποίηση διαφόρων υπηρεσιών και τις ψηφιακές συναλλαγές έχουμε γλιτώσει 55 ουρές ανά ενήλικο το τρέχον έτος» εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης τονίζοντας ότι οι διαλειτουργικότητες πιστοποιούν το γεγονός ότι «το κράτος γίνεται πλέον έξυπνο». Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, η εκθετική αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών αναμένεται να συνεχιστεί, δεδομένης της φύσης της τεχνολογίας.

Πέρα από τις ψηφιακές ταυτότητες οι οποίες θα βρίσκονται στο wallet του κινητού μας, σύντομα αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το ψηφιακό σύστημα μεταβίβασης ακινήτων, ενώ θα προχωρήσει σταδιακά και η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης. «Το κράτος μέχρι χθες δεν σχεδίαζε τις υπηρεσίες με επίκεντρο τον πολίτη αλλά με επίκεντρο τον εαυτό του, κάτι που ήταν πολύ προβληματικό. Αρκεί να σκεφτούμε την διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου ή δήλωσης απώλειας ζωής. Αυτό αλλάζει και είναι σίγουρα προς όφελος του πολίτη».

Παράλληλα με την ψηφιοποίηση του Δημόσιου Τομέα, το υπουργείο στρέφει το προσοχή του και στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών καθώς και στην ψηφιοποίηση των ΜμΕ.

Στην πρώτη περίπτωση μάλιστα ο κ. Πιερρακάκης δεν απέκλεισε το γεγονός να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις ώστε να μεριμνούν για την ψηφιακή κατάρτιση των εργαζομένων τους, όπως για παράδειγμα μια μείωση του μη μισθολογικού κόστους η οποία θα επενδύεται στην απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων από τους εργαζόμενους. «Στόχος της ψηφιακής πολιτικής είναι η μείωση των ανισοτήτων» ανέφερε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι σχετικές περί κινήτρων αποφάσεις άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Οικονομικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πιερρακάκης: Η ψηφιακή μετάβαση είναι μια στρατηγική που έχει οικονομικό αποτύπωμα

Πιερρακάκης στον ΟΟΣΑ: «Στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να υπηρετούμε την ενδυνάμωση των πολιτών»

Πιερρακάκης: Άνω του μισού εκατ. τα ραντεβού 3ης δόσης σε 2 ημέρες

gazzetta
gazzetta reader insider insider