ΟΤΕ: Το μέρισμα έκπληξη των 0,68 ευρώ - Τσαμάζ: Πρωταγωνιστές και κατά την επιστροφή στην κανονικότητα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΤΕ: Το μέρισμα έκπληξη των 0,68 ευρώ - Τσαμάζ: Πρωταγωνιστές και κατά την επιστροφή στην κανονικότητα
Σταδιακή ανάκαμψη και συνέχιση επενδύσεων για το 2021, το μήνυμα του επικεφαλής του ΟΤΕ.

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας σταδιακής ανάκαμψης η οποία επιταχυνθεί και θα αποτυπωθεί στα οικονομικά αποτελέσματα από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 . Με τον μετασχηματισμό του ΟΤΕ και με τις επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών και σε 5G, ο Οργανισμός θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί και κατά την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα. Τα παραπάνω ήταν το βασικό μήνυμα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ κατά την χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών που πραγματοποιήθηκε με την αφορμή των οικονομικών αποτελεσμάτων του δ΄ τριμήνου του ομίλου που παρουσιάστηκαν χθες.

Έχοντας διατηρηθεί η ανθεκτικότητα του ΟΤΕ παρά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, ο κ. Τσαμάζ εξήγησε ότι το πλήγμα της προηγούμενης χρονιάς προήλθε κατά κύριο λόγο από την συρρίκνωση της τουριστικής δραστηριότητας, τονίζοντας ότι οι απώλειες από το roaming έφτασαν τα 22 εκατ. ευρώ. «Χωρίς αυτές ο όμιλος έδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερθείς στην προηγούμενη χρονιά, ο επικεφαλής του ΟΤΕ σημείωσε ότι ο μετασχηματισμός του Οργανισμού επιταχύνθηκε αφενός από τη μεταφορά των δραστηριοτήτων της πρώτης γραμμής (τηλεφωνική υποστήριξη-πωλήσεις, καταστήματα και τεχνικοί πεδίου) στις 3 νέες θυγατρικές του ομίλου κι αφετέρου με την συμφωνία πώλησης της σταθερής στη Ρουμανία, η οποία όπως εκτίμησε, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. «Το τελευταίο διάστημα του 2020 κάναμε κάποιες δράσεις που δουλεύαμε όλη τη χρονιά κι αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να βγούμε από αυτή τη δύσκολη περίοδο σε καλή κατάσταση», τόνισε προσθέτοντας στις δράσεις αυτές και την εξασφάλιση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για τις διοργανώσεις της UEFA.

Για φέτος ο όμιλος προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 550 εκατ. ευρώ μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στην επέκταση του δικτύου Fiber To The Home, ώστε η κάλυψη να ξεπεράσει τα 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ο Οργανισμός να ανταποκριθεί στην συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες. Παράλληλα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και η επέκταση του 5G δικτύου. «Προχωρήσαμε άμεσα μετά την δημοπρασία για το φάσμα στην λειτουργία του μεγαλύτερου δικτύου 5G και στόχος μας είναι η κάλυψη του 5G να φτάσει στο 50% μέχρι το τέλος του έτους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκφράζοντας αισιοδοξία ότι την νέα χρονιά τα προβλήματα θα είναι λιγότερα από την προηγούμενη, ο κ. Τσαμάζ τόνισε ότι η σταδιακή αυτή επιστροφή στην κανονικότητα σε συνδυασμό με τις επενδύσεις θα συμβάλλει στην βελτίωση όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων του Ομίλου ακόμα και αυτών της συνδρομητικής τηλεόρασης. Όπως εξήγησε και εκεί καταγράφηκαν επιπτώσεις από την πανδημία αφού επαγγελματίες συνδρομητές όπως καφέ-εστιατόρια που αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της Pay Tv είτε σταμάτησαν τη συνδρομή τους είτε προχώρησαν σε κάποια εκπτωτική συμφωνία με τον Οργανισμό για να βοηθηθούν.

Για το νέο έτος ο ΟΤΕ προσβλέπει και στα έργα ICT, τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται χρόνια και διατηρεί μέχρι και σήμερα ηγετική θέση μεταξύ των παρόχων. Ήδη μάλιστα σε αυτό τον τομέα καταγράφηκε την τελευταία περίοδο αύξηση 14% λόγω των κινήσεων του Δημοσίου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ερωτηθείς για τις δραστηριότητες του ομίλου στη Ρουμανία ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι αναμένεται η κινητή να περάσει σε θετικό πρόσημο, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει το ενδεχόμενο μελλοντικής πώλησής της. «Οι εξαγορές δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων» ανέφερε προσθέτοντας ότι ο Όμιλος επικεντρώνεται προς το παρόν στην πώληση της σταθερής με την ολοκλήρωση της οποίας θα υπάρξουν ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις.

Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή για τον ανταγωνισμό ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι δεν παρατηρούνται μεγάλες αλλαγές τα τελευταία δύο χρόνια πέρα από την αναδιάρθρωση της Nova. Διευκρίνισε μάλιστα ότι «σεβόμαστε τον ανταγωνισμό αλλά επικεντρωνόμαστε στα δικά μας. Βελτιώνουμε τις υποδομές και διαθέτουμε ένα ισχυρό προβάδισμα που απαιτεί σημαντικές επενδύσεις που είναι δύσκολο να καλυφθούν από άλλους παρόχους». Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ ο ΟΤΕ πέρα από το εκτεταμένο δίκτυο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξυπηρέτηση πελατών και στο marketing γεγονός που τον έχει καταστήσει «αγαπημένο brand και προτιμητέο πάροχο».

Τέλος, ο επικεφαλής του ΟΤΕ αναφέρθηκε και στην αμοιβή προς του μετόχους, η οποία όπως είπε θα είναι αυξημένη κατά 20% το 2021 σε σχέση με το 2020, φτάνοντας τα 480 εκατ. ευρώ συνολικά με Προτεινόμενο Μέρισμα στα 0,68 ανά μετοχή (313 εκατ. ευρώ) και Πρόγραμμα Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών ύψους 167 εκατ. ευρώ περίπου. Σημείωσε μάλιστα ότι ο Όμιλος θα δώσει και έκτακτο μέρισμα ανάλογα με τα καθαρά έσοδα που θα έχει από την πώληση της Telekom Romania που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο μισό του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider