Vodafone Ελλάδος: Ελαφρά μείωση εσόδων από υπηρεσίες στο γ' τρίμηνο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Vodafone Ελλάδος: Ελαφρά μείωση εσόδων από υπηρεσίες στο γ' τρίμηνο

Ελαφρώς φθίνουσα πορεία ακολούθησαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Vodafone Ελλάδας κατά το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού έτους που λήγει τον Μάρτιο του 2021, αποδεικνύοντας ότι η πανδημία του κορονοϊού και οι περιορισμοί των μετακινήσεων δεν άφησαν ανεπηρέαστο ούτε τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο βρετανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος, τα έσοδα από υπηρεσίες το τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 211 εκατ. ευρώ από τα 219 που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου οικονομικού έτους, και 632 εκατ. ευρώ συνολικά στο 9μηνο από τα 674 το ίδιο διάστημα πέρυσι. Η πτώση σε οργανικό επίπεδο και σε ετήσια βάση έφτασε στο τρίμηνο το -3,5%, ήταν όμως μικρότερη από το -6,1% που είχε καταγραφεί στο προηγούμενο τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους. Σε επίπεδο ενεαμήνου έφτασε το -6%.

Η πελατειακή βάση της κινητής, η οποία αριθμεί περί τους 4 εκατ. πελάτες συμβολαίου και καρτοκινητής κατέγραψε εξίσου μικρή μείωση, της τάξης του -1,8%, με το ποσοστό των συμβολαίων να προσεγγίζει το 40%. Ειδικότερα ο αριθμός των πελατών κινητής στο τέλος του τριμήνου ανήλθε στα 4,123 εκατ., μειωμένος κατά 80 χιλιάδες σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Ο αριθμός των συμβολαίων κινητής διαμορφώθηκε στο 39,7% από 38,9% που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που αποδεικνύει ότι η μείωση προέκυψε από «εκκαθάριση» της πελατειακής βάσης της εταιρείας.

Η πτώση αυτή βέβαια αντισταθμίστηκε από αύξηση της βάσης στη σταθερή κατά αντίστοιχο ποσοστό (+1,8), με τους πελάτες σταθερής της εταιρείας να αριθμούν πλέον τους 960.000, αυξημένοι κατά 5 χιλιάδες.

Εντυπωσιακή, λόγω και των ακραίων υγειονομικών συνθηκών που έχουν αναπροσαρμόσει την καθημερινότητά μας, ήταν η αύξηση στην κατανάλωση data, η οποία μόνο κατά το τρίτο τρίμηνο έφτασε το +80% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Σε σχέση το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 η αύξηση στη χρήση δεδομένων φτάνει το +161%. Για την ακρίβεια τα δεδομένα που καταναλώθηκαν άγγιξαν τις 33 χιλιάδες TB, ενώ συνολικά στο 9μηνο προσέγγισαν τα 90 χιλιάδες ΤΒ, καταγράφοντας αύξηση κατά 41% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Μειωμένο κατά 1,8% ήταν συνολικά και το έσοδο ανά χρήση (ARPU) φτάνοντας τα 10,5 ευρώ από 10,7 ευρώ το μήνα το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Το ARPU των συμβολαίων διαμορφώθηκε στα 18,8 ευρώ (από 19,4 ευρώ) και εκείνο των καρτοκινητών στα 5,1 ευρώ (από 5,4 ευρώ).

Αύξηση οργανικών εσόδων για τον Όμιλο

Σε ομιλικό επίπεδο η Vodafone αναμένει θετικά αποτελέσματα για το σύνολο τους έτους, μετά και την επιστροφή σε θετικό πρόσημο της γερμανικής θυγατρικής της.

Ειδικότερα, στο σύνολο του Ομίλου τα έσοδα από οργανικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 0,4% τους τρεις μήνες έως τα τέλη Δεκεμβρίου, φτάνοντας τα 9,36 δισ. ευρώ σε αντίθεση με την πτώση του 0,4% που καταγράφηκε στο προηγούμενο τρίμηνο.

Μείωση της τάξης του 4,7% κατέγραψαν τα συνολικά έσοδα φτάνοντας τα 11,2 δισ. ευρώ. Η Vodafone επιβεβαίωσε εκ νέου την καθοδήγησή της για τα ετήσια κέρδη προ τόκων, φόρων κι αποσβέσεων μεταξύ 14,4 δισ. ευρώ και 14,6 δισ. ευρώ.

«Χαίρομαι που ο όμιλος επέστρεψε στην αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες το τρίτο τρίμηνο ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης εμπορικής δυναμικής σε ολόκληρη την επιχείρησή μας, συμπεριλαμβανομένης και της μεγαλύτερης αγοράς μας, της γερμανικής. Η καλή μας απόδοση υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη μας στις προοπτικές για ολόκληρο το έτος» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Nick Read.

Να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη της γερμανικής αγοράς αντιστάθμισε την πτώση που παρατηρήθηκε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης -7,8% στην Ιταλία και αυτής στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά -0,4%. Να σημειωθεί ότι τα έσοδα από οργανικές υπηρεσίες αυξήθηκαν 3,3% στις επιχειρήσεις της Vodacom στην Αφρική και 12,3% σε άλλες αγορές όπως η Τουρκία και η Ινδία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider