Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού: Τι θα αλλάξει στη ζωή μας έως το 2025

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού: Τι θα αλλάξει στη ζωή μας έως το 2025

Το «ευαγγέλιο» της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ψηφιακή στροφή της χώρας έχει τεθεί από την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση, σηματοδοτώντας την επιτάχυνση των διαδικασιών που έχουν ήδη ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα, ελέω και πανδημίας, με απώτερο στόχο την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών ώστε η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα.

Τα πρώτα δείγματα, τα έργα δηλαδή που μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί και διατεθεί προς χρήση στο κοινό, χαίρουν ευρείας αποδοχής κάτι που υποδεικνύουν οι αριθμοί. Μέσα στους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας του το gov.gr δέχτηκε 6.105.671 συνολικές επισκέψεις. Μέσω αυτού εκδόθηκαν 781.414 υπεύθυνες δηλώσεις και 358.419 εξουσιοδοτήσεις, 431.910 δημοτολογικά και ληξιαρχικά πιστοποιητικά. Περισσότεροι από 556.οοο πολίτες έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση και έχουν εκδοθεί 3.788.421 άυλες συνταγές, ενώ 680 τηλεδιασκέψεις πραγματοποιήθηκαν εξ αποστάσεως με τα ΚΕΠ. Σχεδόν 84.οοο παιδιών σε νηπιαγωγία έγιναν ηλεκτρονικά ενώ πάνω από 85.000 άτομα έβγαλαν προσωρινή άδεια οδήγησης με ένα κλικ. Παρότι μάλιστα η χρήση συγκεκριμένων υπηρεσίων ήταν μέχρι σήμερα αναγκαστική λόγω των περιορισμών μετακινήσεων, αναμένεται να συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς, αφού κατά γενική ομολογία εξοικονομεί χρόνο και κόπο και συρρικνώνει το «μεγάλο βραχνά» της χώρας, την γραφειοκρατία.

Tο εγχειρίδιο για την ψηφιακή στρατηγική της χώρας είναι σίγουρα ένα σύνθετο έργο, το οποίο στις 340 σελίδες του περιλαμβάνει 448 έργα. Μέρος αυτών αφορούν έργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει και κρατούν την χώρα πίσω σε διάφορους δείκτες ψηφιακής ωριμότητας εν συγκρίσει με τον Μέσο όρο της ΕΕ, κάποια είναι έργα που έχουν ξεκινήσει και επιβάλλεται να ολοκληρωθούν ή να επισπευσθούν ενώ υπάρχουν και κάποια που καινοτομούν με την ελπίδα να αναδιαμορφώσουν όχι μόνο τον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα της χώρας.

Να θυμίσουμε ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την παρουσίαση της Βίβλου το α’ τρίμηνο του 2020. Η πανδημία όμως ανέτρεψε τις ισχύουσες ισορροπίες με αποτέλεσμα το έργο να αναβληθεί για λίγο αργότερα. Ωστόσο σημειώθηκε ακόμα μια καθυστέρηση, εξαιτίας του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο όμως επέτρεψε τον εμπλουτισμό των ψηφιακών σχεδίων εισφέροντας το 20% του ποσού του για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μάλιστα τα εν λόγω έργα αναμένεται να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των πόρων, ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί για παρεμβάσεις ψηφιακής τεχνολογίας στο εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης (2020-2026), το ΕΣΠΑ (2014-2020) και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027.

Όσο για τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης των έργων αυτός εκτείνεται μέχρι το 2025, δεδομένης και της φύσης τους. Πέρα από τα έργα για την απλούστευση διαδικασιών και την παροχή κινήτρων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα γίνεται απόπειρα να αξιοποιηθούν κι όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η επαυξημένη πραγματικότητα, το cloud με έργα όπως οι έξυπνοι αυτοκινητόδρομοι που θα εξυπηρετούν τη Συνδεδεμένη και Αυτοματοποιημένη Κινητικότητα (CAM), ο ψηφιακός φάκελος ασθενή, η ανάπτυξη συστοιχίας μικροδορυφόρων για εφαρμογές τηλεπικοινωνιών και γεωεπισκόπησης και άλλα.

Έξι διακριτοί στρατηγικοί άξονες

Οι βασικές παρεμβάσεις του Ψηφιακού Μετασχηματισμού οργανώνονται σε έξι διακριτούς στρατηγικούς άξονες (Συνδεσιμότητα, Ψηφιακές Δεξιότητες, Ψηφιακό Κράτος, Ψηφιακή Επιχείρηση, Ψηφιακή Καινοτομία, Ενσωμάτωση της Τεχνολογίας σε κάθε τομέα της οικονομίας) και αφορούν 17 τομείς της οικονομίας.

  • Συνδεσιμότητα

Στον άξονα της συνδεσιμότητας περιλαμβάνονται συνολικά 13 έργα, εκ των οποίων 5 είναι ήδη σε εξέλιξη.

Σε αυτά υπάρχουν έργα όπως η ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς, δράσεις προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν προηγμένα δίκτυα όπως είναι το 5G και οι οπτικές ίνες καθώς και πιο προηγμένα έργα όπως οι συνδεδεμένοι αυτοκινητόδρομοι, η ανάπτυξη μικροδορυφόρων, το fiber in the sky και άλλα.

  • Ψηφιακές δεξιότητες

Στον δεύτερο άξονα, αυτού των ψηφιακών δεξιοτήτων εμπεριέχονται 15 έργα, με τα 6 εξ αυτών να είναι σε εξέλιξη. Εδώ συναντάμε έργα σχετικά με την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων σε πολίτες, δημόσιους υπαλλήλους ακόμη και σε φαντάρους. Παράλληλα περιλαμβάνονται έργα όπως η ανάπτυξη συστήματος πιστοποίησης και του Εθνικού Κέντρου Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων και η μελέτη για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.

  • Ψηφιακό κράτος

Ο άξονας του ψηφιακού κράτους περιλαμβάνει 2 έργα που αφορούν το gov.gr και την ψηφιακή εξέλιξη των ΚΕΠ με το αποκαλούμενο ΚΕΠ-plus.

  • Ψηφιακή επιχείρηση

Στον άξονα της ψηφιακής επιχείρησης εντάσσονται συνολικά 7 έργα, εκ των οποίων 4 είναι σε εξέλιξη. Εδώ υπάρχουν έργα που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση όλων των δημοσίων υπηρεσιών προς επιχειρήσεις αλλά και πιο καινοτόμες και πολύπλοκες δράσεις όπως αυτή για την προώθηση προηγμένων και ολοκληρωμένων συστημάτων παραγωγής, αυτοματισμού και ρομποτικής και την αξιοποίηση εργαλείων πληροφορικής για τη λήψη αποφάσεων (evidence based policy) στο δημόσιο.

  • Ψηφιακή καινοτομία

Ο άξονας της ψηφιακής καινοτομίας περιλαμβάνει συνολικά 15 έργα, από τα οποία 4 υλοποιούνται ήδη. Μεταξύ αυτών βρίσκονται έργα που προσβλέπουν στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και έργα όπως η εφαρμογή παρακολούθησης του συστήματος εισροών και εκροών στο εμπόριο καυσίμων, το σύστημα υποστήριξης του μηχανισμού είσπραξης δημοσίων εσόδων, την αυτόματη κωδικοποίηση της Νομοθεσίας με χρήση τεχνολογιών επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, την εισαγωγή τεχνολογιών Robotic Process Automation για τη μείωση των επαναλαμβανόμενων διοικητικών εργασιών και το σύστημα εντοπισμού οικοδομικών αυθαιρεσιών σε δασικές περιοχές και στον αιγιαλό.

  • Ενσωμάτωση της Τεχνολογίας σε κάθε τομέα της οικονομίας

Ο 6ος άξονας, προβλέπει την ενσωμάτων της τεχνολογίας σε κάθε τομέα της οικονομίας, με τα έργα να αφορούν συνολικά 17 τομείς.

  1. Στον τομέα Οικονομικών υπάρχουν έργα (25 συνολικά, 9 σε εξέλιξη) όπως είναι η δημιουργία μητρώου στοιχείων ακινήτων, η αξιοποίηση προηγμένης επιχειρησιακής νοημοσύνης (business intelligence) και ανάλυσης δεδομένων (data analytics) για την ΑΑΔΕ, το ψηφιακό δελτίο αποστολής αλλά και το πληροφοριακό σύστημα για την παρακολούθηση, διαχείριση και αυτοματοποίηση διαδικασιών ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  2. Στον τομέα Ανάπτυξης και Καινοτομίας υπάρχουν 17 έργα (6 σε εξέλιξη). Μεταξύ αυτών είναι το παρατηρητήριο τιμών αγαθών και καυσίμων, η εθνική πλατφόρμα για την ψηφιακή βιομηχανία και η πλατφόρμα για startups.
  3. Στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής υπάρχουν 5 έργα, εκ των οποίων 2 σε εξέλιξη. Σε αυτά περιλαμβάνονται έργα όπως η δημιουργία της εθνικής ψηφιακής πύλης εξωστρέφειας, το Πληροφοριακό Σύστημα Μηνυμάτων Έκτακτης Ανάγκης Ελλήνων του Εξωτερικού και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού.
  4. Έμφαση δίνεται στον τομέα της Παιδείας όπου εντάσσονται 35 έργα, εκ των οποίων 6 είναι σε εξέλιξη. Πολλά από αυτά σχετίζονται με εφαρμογές τηλεκπαίδευσης και ψηφιακής αναβάθμισης των υπηρεσιών και των μητρώων στο εκπαιδευτικό σύστημα ωστόσο υπάρχουν και καινοτόμα έργα όπως Εργαστήρια Καινοτομίας σε κάθε Εκπαιδευτική Περιφέρεια αλλά και η δημιουργία εργαστηρίων διδασκαλίας επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality labs).
  5. Στον τομέα της Εργασίας και των κοινωνικών υποθέσεων περιλαμβάνονται 32 έργα (10 σε εξέλιξη). Έμφαση δίνεται στην ψηφιοποίηση του αρχείου των ασφαλιστικών φορέων για την καλύτερη οργάνωση τους με απώτερο στόχο να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.
  6. Στον τομέα της υγείας εντάσσονται 22 έργα με 10 εξ αυτών να βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε αυτά περιλαμβάνεται η δημιουργία του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, η επέκταση του εθνικού δικτύου τηλεϊατρικής αλλά και η βελτίωση των εργαλείων και των δυνατοτήτων επιχειρησιακής ανάλυσης στον τομέα της υγείας με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης/μηχανικής μάθησης.
  7. Στον τομέα του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας τα έργα ανέρχονται σε 28 έργα με 4 εξ αυτών να είναι σε εξέλιξη. Στα πιο «προχωρημένα» θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν αυτά που αφορούν στην ψηφιακή υποστήριξη για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια με χρήση εργαλείων IoT, αλλά και εκείνο για την εγκατάσταση και λειτουργία έξυπνων μετρητών νερού.
  8. Στον τομέα του Πολιτισμού έχουμε 18 έργα, με τα περισσότερα να αφορούν στην ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας αλλά και στην αξιοποίηση νέων εφαρμογών όπως είναι η επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality).
  9. Στον τομέα του Αθλητισμού υπάρχουν 5 έργα με το ψηφιακό μητρώο των αθλητικών φορέων να θεωρείται από αυτά που θα έχουν άμεση θετική επίδραση.
  10. Στον τομέα της Δικαιοσύνης υπάρχουν συνολικά 30 έργα, με στόχο τόσο την απλούστευση των διαδικασιών όσο και την αξιοποίηση των τεχνολογίας για την διευκόλυνση των πολιτών. Παράλληλα θα επιδιωχθεί να αξιοποιηθούν και εδώ εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
  11. Στον τομέα Εσωτερικών και δημόσιας διοίκησης υπάρχουν 13 έργα, εκ των οποίων 8 σε εξέλιξη, με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες. Η πλατφόρμα χορήγησης επιδόματος πληγέντων για φυσικές καταστροφές, ο εθνικός αριθμός τηλεφωνικής κλήσης για την αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας του δημότη, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της βεβαίωσης και είσπραξης παραβάσεων του Κ.Ο.Κ αλλά και το Μητρώο Οδών και Αριθμών είναι αυτά που αναμένεται να δώσουν αρκετές λύσεις.
  12. Στον τομέα του Μετασχηματισμού πόλεων και κοινοτήτων υπάρχουν δύο έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Το ένα φορά τις έξυπνες πόλεις (Smart Cities) και το άλλο τις έξυπνες αγροτικές περιοχές και χωριά (Smart Rural Areas – Smart Villages).
  13. Στον τομέα των μεταφορών – υποδομών περιλαμβάνονται 24 έργα με τα 4 σε εξέλιξη, τα οποία αφορούν από την απλοποίηση και ψηφιοποίηση της έκδοσης αδειών οδήγησης αλλά και της διαδικασίας μεταβίβασης οχημάτων μέχρι τους έξυπνους αυτοκινητοδρόμους και τις έξυπνες γέφυρες. Σε αυτόν τον τομέα υπάρχει και το έργο των ηλεκτρονικών διοδίων, το οποίο θα επιτρέψει την ηλεκτρονική χρέωση διοδίων οχημάτων που κινούνται σε αυτοκινητοδρόμους όλης της ελληνικής επικράτειας με αναλογικότητα ως προς τη διαδρομή που διανύουν εντός αυτών.
  14. Στον τομέα της Ναυτιλίας υπάρχουν 11 έργα μεταξύ των οποίων η αναβάθμιση του Ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος Αλιείας και η δημιουργία Πληροφοριακού Συστήματος Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.
  15. Στον τομέα της Αγροτικής ανάπτυξης και των τροφίμων υπάρχουν συνολικά 21 έργα, όπου περιλαμβάνονται η e-ιχθυόσκαλα αλλά και πλατφόρμες ψηφιακού μετασχηματισμού της γεωργίας αλλά και της κτηνοτροφίας.
  16. Στον Τουρισμό υπάρχουν 14 έργα στα οποία εμπεριέχονται, μεταξύ άλλων, η πλατφόρμα γαστρονομικού τουρισμού αλλά και εκείνη του ευφυούς τουρισμού όπως και η ανάπτυξη ενός συστήματος για την πληροφόρηση των επισκεπτών με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των chatbots.
  17. Τέλος, στον τομέα της Μετανάστευσης περιλαμβάνονται 7 έργα με τον βασικό στόχο να είναι η ψηφιοποίηση των σχετικών διαδικασιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider