Αυτοί είναι οι 5 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κλάδο της τεχνολογίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυτοί είναι οι 5 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κλάδο της τεχνολογίας
Πόσο ο κορονοϊός επηρέασε τα κέρδη και την καθαρή τους αξία.

Παρά την πτώση που υπέστησαν οι μετοχές των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών παγκοσμίως τον Μάρτιο, ως αποτέλεσμα της οικονομικής επίδρασης που έχει η πανδημία του κορονοϊού, οι ιδρυτές τεχνολογικών κολοσσών, αρχής γενομένης από τον Τζεφ Μπέζο, εξακολουθούν να κυριαρχούν στις πρώτες θέσεις της λίστας των δισεκατομμυριούχων του Forbes.

Πράγματι, η πανδημία του κορονοϊού, η οποία έχει κλείσει στο σπίτι μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού σε μια προσπάθεια των κυβερνήσεων να περιορίσουν την εξάπλωσή της, κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα των ενημερωτικών Μέσων αλλά και οδήγησε σε ελεύθερη πτώση τους δείκτες των χρηματιστηριακών ταμπλό σε όλο τον κόσμο. Η πτώση στις τιμές των μετοχών μείωσε πάνω από το μισό τις περιουσίες των κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών, σύμφωνα με τη νέα λίστα του Forbes η οποία χρησιμοποίησε τις τιμές των μετοχών και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της 18ης Μαρτίου 2020.

Παρόλα αυτά βέβαια, οι πολύ δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της περίφημης λίστας του Forbes, με εννέα από τους 20 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο να είναι τεχνολογικοί μεγιστάνες σε σχέση με τους 8 που ήταν την προηγούμενη χρονιά ενώ στη ευρύτερη λίστα των δισεκατομμυριούχων συγκαταλέγονται 214 δισεκατομμυριούχοι από τον κλάδο της τεχνολογίας σε σχέση με τους 215 δισεκατομμυριούχους την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με το Forbes οι 20 πλουσιότεροι άνθρωποι στην τεχνολογία «αξίζουν» 740 δισ. δολάρια, από 758 δισ. δολάρια την προηγούμενη χρονιά ενώ οι 241 αντιπροσωπεύουν το επιβλητικό ποσό των 1,4 τρισ. δολαρίων, το 16% της συνολικής καθαρής αξίας των 2.095 δισεκατομμυριούχων της φετινής λίστας.

Ποιοι είναι όμως οι 5 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κλάδο της τεχνολογίας και ποια η αξία τους;

Στην πρώτη θέση της κορυφαίας τεχνολογικής λίστας του Forbes φιγουράρει ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, η καθαρή αξία του οποίου ανέρχεται στα 113 δισ. δολάρια. Παρά την πρώτη θέση ο ιδρυτής το κολοσσού του λιανεμπορίου έχασε μερικά εκατομμύρια σε σχέση με πέρυσι όπου η καθαρή του αξία ανερχόταν στα 131 δισ. δολάρια, εξαιτίας του διαζυγίου του, το οποιο στοίχησε 36,8 δισ.  δολαρίων σε μετοχές που έδωσε στην πρώην σύζυγό του. 

Όσο για την δραστηριότητα της εταιρείας κατά την κρίση του κορονοϊού να θυμίσουμε ότι η Amazon ανακοίνωσε στα μέσα Μαρτίου, ότι προχωρά στην πρόσληψη 100.000 εργαζομένων πλήρους και μερικής απασχόλησης στις αποθήκες και στο δίκτυο παράδοσης παραγγελιών για να  μπορέσει να καλύψει την αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών που μένουν στο σπίτι. Μέχρι το τέλος του μήνα, τουλάχιστον 10 από τους εργαζόμενους στις αποθήκες της προσβλήθηκαν από τον COVID-19. Στις 2 Απριλίου, ο ιδρυτής της Amazon ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Instagram ότι προχωρά στην δωρεά 100 εκατ. δολαρίων στην Feeding America, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που διαχειρίζεται μια τράπεζα τροφίμων στις ΗΠΑ.

Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image

Στην δεύτερη θέση και πάλι βρέθηκε ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, η καθαρή αξία του οποίου υπολογίζεται στα 98 δισ. δολάρια. Παρά την κρίση του κορονοϊού η περιουσία του Γκέιτς αυξήθηκε από τα 96,5 δισ. δολάρια πέρυσι, λόγω της μερικής αύξησης στην τιμή της μετοχής της Microsoft.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Μάρτιο ο δισεκατομμυριούχος αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft, την εταιρεία λογισμικού που ίδρυσε με τον Πολ Άλεν το 1975 και της οποίας διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος έως το 2000.

Τον Φεβρουάριο, το ίδρυμά του ανέφερε ότι θα αφιερώσει έως και 100 εκατ. δολάρια για την ανακάλυψη εμβολίου για τον κορονοϊό.

Ο Έλισον, ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ο τρίτος της τεχνολογικής λίστας, έχει καθαρή αξία 59 δισ. δολάρια , και έχει βελτιώσει αισθητά την θέση του σε σχέση με πέρυσι – ήταν στην έβδομη θέση της αντίστοιχης λίστας - παρότι η αξία του έπεσε από τα 62,5 δισ. το 2019  στα 59 δισ. το 2020.

Να υπενθυμίσουμε ότι προσφάτως ο ιδρυτής της Oracle έλαβε θέση μάχης στον αγώνα κατά του κορονοϊού. Όπως ανακοίνωσε προσπαθεί να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων των κρουσμάτων αι των θυμάτων του κορονοϊού σε συνεργασία με τον Λευκό Οίκο, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, τα Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και λοιπές ομοσπονδιακές αμερικανικές υπηρεσίες.

Παρότι η αξία του περιβόητου ιδρυτή του Facebook, είναι κατά 7,6 δισ. δολάρια χαμηλότερη σε σχέση με το 2019 φτάνοντας τα 54 δισ. δολάρια φέτος, η κατάταξή του βελτιώθηκε ανεβαίνοντας από την όγδοη στην τέταρτη θέση.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο του οποίου διευθύνων σύμβουλος είναι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου για παραβίαση του απορρήτου των καταναλωτών. Το κοινωνικό δίκτυο, το οποίο αριθμεί σήμερα σχεδόν 3 δισεκατομμύρια χρήστες, έχει μετατραπεί σε απαραίτητο εργαλείο επικοινωνίας δεδομένου του κορονοϊού και των μέτρων κοινωνικής απόστασης που ισχύουν σε πολλές χώρες του πλανήτη.

Επιπλέον η Facebook ήταν από τις πρώτες εταιρείες τεχνολογίας που ανακοίνωσε ότι θα δώσει μπόνους 1.000 δολαρίων σε όλους του εργαζόμενούς της για να αντισταθμίσει τον οικονομικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο κορονοϊός στην παγκόσμια οικονομία.

Ο Στίβ Μπάλμερ, ο ιδιοκτήτης της ομάδας του MBA, Los Angeles Clippers, είναι από τα ονόματα της λίστας που όχι μόνο ανέβηκαν στην κατάταξη τους Forbes αλλά αύξησαν και τα δισεκατομμύριά τους σε σχέση με πέρυσι. Πλέον ο Μπάλμερ βρίσκεται στην 11η θέση των πλουσιότερων του κόσμου και η καθαρή του αξία ανέρχεται στα 52,7 δισ. δολάρια από τα 41,2 δισ. δολάρια που ήταν το 2019.

Να θυμίσουμε ότι ο Στιβ Μπάλμερ, μέχρι να διαβεί το κατώφλι του NBA είχε το «τιμόνι» της Microsoft μετά την αποχώρηση του Μπιλ Γκέιτς.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ο Λευκός Οίκος θέλει απαντήσεις από το Ισραήλ για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα

23:46

Ford: Ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα κέρδη το πρώτο τρίμηνο

23:43

ΗΠΑ: Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαιώνει την παράδοση πυραύλων ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

23:30

Για πρώτη φορά το «Σαρλ ντε Γκολ» υπό νατοϊκή διοίκηση - Μήνυμα της Γαλλίας προς τη Ρωσία

23:29

Meta: Βουτιά 11% της μετοχής λόγω αδύναμου guidance

23:15

Wall Street: Μεικτά πρόσημα με μικρές διακυμάνσεις - Άλμα 12% για την Tesla

23:00

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν χάρη στα εμβόλια τα τελευταία 50 χρόνια

22:38

Απώλειες για το πετρέλαιο - Βουτιά 9% για το φυσικό αέριο

22:27

Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί

22:14

Σταμπουλίδης: Πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά δεδομένα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

22:03

Κικίλιας για ΑΙΓΙΣ: Μέσα σε 9 μήνες προκηρύξαμε διαγωνισμούς 1,5 δισ. ευρώ

21:53

Καβαλάκης για ΑΙΓΙΣ: Πρόγραμμα - σταθμός για την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα

21:42

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα

21:28

Χρυσός: Μικρές διακυμάνσεις με την προσοχή στραμμένη στα μακρο των ΗΠΑ

21:17

Ψηφίστηκε από την Επιτροπή της Βουλής το ν/σ του ΥΠΕΝ για κλιματική αλλαγή

21:05

Κομισιόν: Ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για παραλείψεις στην νομοθεσία περί «παθητικής δωροδοκίας» και «δημόσιου λειτουργού»

20:53

Enterprise Greece: Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος φινλανδικών επιχειρήσεων η Ελλάδα

20:42

Reds: Ο Κ. Κόλλιας αναλαμβάνει και υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων

20:33

AEGEAN : Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα - Οι top προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού

20:28

Τσακλόγλου: Το ΤΕΚΑ μακροπρόθεσμα θα γίνει ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας

20:15

Γαλλοϊταλικός άξονας υπέρ Ντράγκι στο τιμόνι της Κομισιόν - Το σενάριο που «ξαναζεσταίνεται»

20:10

Ευρωαγορές: «Φρέναρε» το θετικό momentum

20:00

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Φλώρο - Θα κρατηθεί ως την απολογία του

19:52

Άρειος Πάγος: Πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών ο Κασιδιάρης

19:45

Ευρωκοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος

19:31

Μητσοτάκης στο «ΑΙΓΙΣ»: Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο για να είμαστε προετοιμασμένοι το καλοκαίρι

19:15

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; - Εκστρατεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

18:57

CNL Capital: Αύξηση 62% στα έσοδα το 2023 - Στα 588.000 τα καθαρά κέρδη

18:45

Κεραμέως: Η Τεχνική Υποστήριξη της Κομισιόν πολύτιμος αρωγός στα μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα της χώρας μας

18:33

Ξυλοδαρμός Γραμμένου: Τι οδήγησε στο πρωτοφανές επεισόδιο με τον Φλώρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider