To 70% των ελληνικών επιχειρήσεων έμαθε να εργάζεται από το σπίτι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
To 70% των ελληνικών επιχειρήσεων έμαθε να εργάζεται από το σπίτι
7 στις 10 ελληνικές εταιρείες κατάφεραν να αυτοματοποιήσουν τη λειτουργία τους μέσα σε 2 εβδομάδες λόγω κορονοϊού.

Εντυπωσιακή ικανότητα προσαρμογής και γρήγορα αντανακλαστικά επέδειξαν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην απόλυτα ακραία συνθήκη που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού και στη χώρα μας. Παρότι εκ των προτέρων ανέτοιμες, τουλάχιστον η πλειονότητα αυτών, κατάφεραν να προσαρμόσουν το μοντέλο λειτουργίας τους ή ακόμα και το ίδιο τους το προϊόν σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων.

Αυτό προκύπτει από έρευνα της Endeavor Greece που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου και στην οποία συμμετείχε δείγμα 100 ταχέως αναπτυσσόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν τζίρο έως €80 εκατομμύρια και το 2019 πέτυχαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που αγγίζουν το 100%.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία το 70% των επιχειρήσεων ανέφεραν ότι έχουν αυτοματοποιήσει τις λειτουργίες τους κατά τουλάχιστον 50%, ποσοστό ικανοποιητικό δεδομένων των συνθηκών. Μάλιστα, οι δύο στις δέκα (2/10) δήλωσαν ότι ο βαθμός αυτοματισμού τους είναι εξαιρετικός.

Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη από τα πρώτα κρούσματα που παρουσιάστηκαν στη χώρα, αρχικά οι μεγάλες εταιρείες και στη συνέχεια οι μεσαίες και οι μικρότερες προχώρησαν στη λύση της εργασίας από το σπίτι.

Ωστόσο τόσο οι ελληνικές επιχειρήσεις, όσο και η παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή έρχεται αντιμέτωπη με δεδομένα για τα οποία δεν θα μπορούσε να είναι προετοιμασμένη. Ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός πως το το 60% δηλώνει ότι δεν είχε σχέδιο επιχειρηματικής συνέχειας κατά την έναρξη της πανδημίας, έξι στους δέκα (6/10) επιχειρηματίες δηλώνουν ότι ήταν από λίγο έως καθόλου προετοιμασμένοι για την κρίση, ενώ μία στις τρεις (1/3) δεν είχε τις απαραίτητες υποδομές για την υποστήριξη της εξ αποστάσεως εργασίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες στο insider.gr δεν έλλειψαν κι οι επιχειρήσεις που έστειλαν τους εργαζόμενούς τους σπίτι με τα pc του γραφείου, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία τους.

Επώδυνες οι επιπτώσεις

Βέβαια τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν και κάτι ακόμα, ότι οι μέχρι τώρα επιπτώσεις στην αναπτυσσόμενη επιχειρηματικότητα της χώρας από την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19) είναι άκρως ανησυχητικές. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες από την εξάπλωση του COVID-19 στη χώρα μας, το 60% των επιχειρήσεων έχει ήδη αρχίσει να σημειώνει από μικρή έως και πολύ μεγάλη πτώση πωλήσεων.

Η πτώση αυτή υπολογίζεται ότι θα επηρεάσει τα έσοδα όλης της χρονιάς, με μια επιβάρυνση, που ενδέχεται να αγγίξει το 50% των εσόδων τους. Ισχυρές θα είναι την ίδια στιγμή και οι πιέσεις που θα δεχτούν στην κερδοφορία τους ως απόρροια της απώλειας καναλιών πωλήσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εστιατόρια, ενώ έντονα προβλήματα παρουσιάζονται και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Επιπλέον, το 70% των εταιρειών ήδη αντιμετωπίζει έλλειψη σε βασικές πρώτες ύλες που προμηθεύονται από το εξωτερικό, εισαγωγές καθοριστικές για την ομαλή λειτουργία τους.

Όσον αφορά στην πορεία της απασχόλησης, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 30% των εταιρειών πιθανολογεί ότι θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού σε ποσοστό που ενδέχεται να φτάσει έως και το 25%. Στο μεταξύ, το 5% των εταιρειών αναμένει μείωση του προσωπικού έως και 50%. Να αναφερθεί, ωστόσο, ότι το 65% των ερωτηθέντων δεν προγραμματίζει προς το παρόν καμία διαδικασία περιορισμού του ανθρώπινου δυναμικού.

Η ψηφιοποίηση σε πρώτο πλάνο

Σε κάθε περίπτωση βέβαια οι νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν αναμένεται να βάλουν σε πρώτη προτεραιότητα την ψηφιοποίηση, την επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων αλλά και την επιχειρηματική συνέχεια, ακόμα και στις επιχειρήσεις που δεν σκόπευαν να προχωρήσουν άμεσα την ψηφιακή μεταρρύθμιση και αυτοματοποίησή τους.

Το ενθαρρυντικό της υπόθεσης είναι ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες επιδεικνύουν εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα και ετοιμότητα να αναθεωρήσουν τις προτεραιότητες τους, εστιάζοντας πλέον έντονα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την αυτοματοποίηση, αλλά και τις συνεργασίες, κάτι που θα έχει ευεργετικές και μόνιμες επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider