Στην Κίνα οι περισσότερες start-ups με αξία πάνω από 1 δισ. δολάρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Κίνα οι περισσότερες start-ups με αξία πάνω από 1 δισ. δολάρια
Ο τομέας με τις περισσότερες start-ups μεγάλης αξίας στον κόσμο είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο με 68 εταιρείες και ακολουθούν ο τομέας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech) με 56 εταιρείες.

Η Κίνα έγινε η χώρα με τους περισσότερους «μονόκερους» (unicorns) στον κόσμο, δηλαδή τις πετυχημένες νεοφυείς -κυρίως τεχνολογικές- εταιρείες (start-ups) που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν σε αξία το 1 δισ. δολάρια και δεν έχουν εισαχθεί ακόμη σε κάποιο χρηματιστήριο.

Ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις ΗΠΑ, η Κίνα έχει 206 τέτοιες εταιρείες έναντι 203 αμερικανικών, ενώ από κοινού οι δύο χώρες έχουν το 83% των «μονόκερων» παγκοσμίως. Ακολουθούν αρκετά πιο πίσω η Ινδία με 21, η Βρετανία με 13, η Γερμανία και το Ισραήλ με επτά εταιρείες η κάθε μία.

Η πρώτη ετήσια έκθεση του κινεζικού Ινστιτούτου Ερευνών Hurun με έδρα τη Σαγκάη (Hurun Global Unicorn List 2019) εκτιμά ότι ο «μονόκερος» με τη μεγαλύτερη αξία διεθνώς είναι η κινεζική χρηματοοικονομική εταιρεία Ant Financial με 150 δισ. δολάρια, η οποία προήλθε από τους κόλπους του κινεζικού γίγαντα Alibaba, ενώ ακολουθούν στη 2η και 3η θέση οι επίσης κινεζικές ByteDance και Didi Chuxing. Στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα των ΗΠΑ, όπως οι αμερικανικές Airbnb (6η) και η Space X του Έλον Μασκ (8η).

Ο τομέας με τις περισσότερες start-ups μεγάλης αξίας στον κόσμο είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο με 68 εταιρείες και ακολουθούν ο τομέας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech) με 56 εταιρείες, το υπολογιστικό «νέφος» (Cloud) με 44 εταιρείες, η τεχνητή νοημοσύνη με 40 εταιρείες και η εφοδιαστική αλυσίδα (Logistics) με 34 εταιρείες.

Η μέση ηλικία των «μονόκερων» είναι τα επτά έτη, ενώ η συνολική αξία όλων των γνωστών μονόκερων στον κόσμο, 494 σε 24 χώρες, υπολογίστηκε σε 1,7 τρισ. δολάρια, με μέση αξία της κάθε εταιρείας τα 3,4 δισ. δολ.

Το Πεκίνο είναι η πόλη με 82 «μονόκερους» τους περισσότερους στον κόσμο και ακολουθεί το Σαν Φρανσίσκο με 55. Σαν περιοχή, η Σίλικον Βάλεϊ στην Καλιφόρνια εξακολουθεί να κατέχει τα σκήπτρα με 102 τέτοιες εταιρείες, οι οποίες αποτελούν του 21% του συνόλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider