Τεχνολογία
04-06-2019 | 16:00

Τα νέα χαρακτηριστικά του iPhone που φέρνει το αναβαθμισμένο iOS13

Μοιράσου το
Τα νέα χαρακτηριστικά του iPhone που φέρνει το αναβαθμισμένο iOS13

Την αναβαθμισμένη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για iPhone παρουσίασε την Δευτέρα η Apple στο ετήσιο συνέδριο των προγραμματιστών WWDc 2019 το οποίο πραγματοποιήθηκε στο αρχηγείο του κολοσσού στην Καλιφόρνια.

Η δοκιμαστική έκδοση του iOS 13 είναι διαθέσιμη από σήμερα σε όσους έχουν πρόσβαση στο Apple Developers Network. Οι υπόλοιποι θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στη beta έκδοση μέσα στον Ιούλιο. Ωστόσο η τελική έκδοση θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο, παράλληλα με την ανακοίνωση των νέων iPhone. 

Σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, το iOS 13 δεν υποστηρίζει τα iPhone 5s, iPhone 6 και iPhone 6 Plus ενώ παραμένει η υποστήριξη για το iPhone SE. Συγκεντρωτικά όλα τα μοντέλα iPhone και iPod touch που θα μπορεί να εγκατασταθεί το νέο iOS είναι τα:

iPhone XS
iPhone XS Max
iPhone XR
iPhone X
iPhone 8
iPhone 8 Plus
iPhone 7
iPhone 7 Plus
iPhone 6s
iPhone 6s Plus
iPhone SE
iPod touch (7η γενιά)

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια μεγάλη διαφορά που υπάρχει φέτος συνίσταται στο ότι η Apple «χωρίζει» την έκδοση του iOS για iPad σε ξεχωριστό λειτουργικό σύστημα, με την ονομασία iPadOS, το οποίο ωστόσο θα διαθέτει όλα τα παρακάτω νέα χαρακτηριστικά μαζί με κάποια πρόσθετα.

Ας δούμε όμως τα νέα χαρακτηριστικά που θα φέρει αυτή η έκδοση στα iPhone μας.

Όσο για τις λοιπές αναβαθμίσεις δεν δόθηκαν πολλές λεπτομέρειες ωστόσο επιγραμματικά θα μπορούσαμε να πούμε το εξής

  • Μια νέα εφαρμογή Find My γα να βρίσκεται το iPhone ή το Mac σας ακόμα και όταν δεν είναι συνδεδεμένο. 
  • Streetview λειτουργία στους χάρτες της Apple
  • Swipe πληκτρολόγιο
  • Πιο ασφαλής λειτουργία καμερών ασφαλείας με το HomeKit Secure Video
  • Βελτιώσεις στην ομιλία της Siri για μεγαλύτερη φυσικότητα
  • Ανάγνωση μηνυμάτων που λαμβάνει ο χρήστης άμεσα στα AirPods μέσω Siri και δυνατότητα απάντησης με φωνητική εντολή
  • 100.000 ραδιοφωνικοί σταθμοί στο HomePod απ' ολόκληρο τον κόσμο

Με αρκετές βελτιώσεις έρχονται και τα χαρακτηριστικά για τις φωτογραφίες με περισσότερα εργαλεία επεξεργασίας πορτρέτων αλλά και βίντεο καθώς και ανανεωμένο Photos app.

Ειδικότερα, τo Photos app θα έχει ένα αναβαθμισμένο layout το οποίο θα έχει πιο επιμελημένα στοιχειοθετημένες της φωτογραφικές σας στιγμές, με πιο «έξυπνη» οργάνωση αλλά και προχωρημένα εργαλεία επεξεργασίας (editing tools).

Επιπλέον στην εφαρμογή της κάμερας υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες προσαρμογής του φωτισμού για τη λήψη ενός πορτραίτου. 
 

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που θα κάνει την παρουσία του σε πολύ περισσότερες προεγκατεστημένες εφαρμογές της Apple με την αναβάθμιση του λειτουργικού iOS 13 είναι και το dark mode, δείγματα του οποίου είδαμε ήδη από πέρυσι στο macOS Mojave.

Η ενεργοποίηση του Dark Mode μπορεί να γίνει πραγματοποιηθεί μέσω των Ρυθμίσεων του iPhone ή του iPad στην ενότητα Οθόνη και Φωτεινότητα (Display & Brightness). Από εκεί ο χρήστης μπορεί να επιλέξει «Light or Dark mode» γενικά ή να επιλέξει να ενεργοποιούνται ανάλογα την ώρα της ημέρας.

Με την ενεργοποίηση του Dark Mode θα αλλάξει συνολικά η όψη του λειτουργικού συστήματος, η οθόνη Home, η οθόνη για τις κλήσεις, τα email καθώς και πολλές εφαρμογές.
 

Έμφαση στην ταχύτητα δίνει η Apple στην νέα αναβαθμισμένη έκδοση του iOS η οποία θα είναι διαθέσιμη τον Σεπτέμβριο. Όπως ανακοινώθηκε το ξεκλείδωμα του IPhone X και iPhone XS με Face ID θα πραγματοποιείται 30% πιο γρήγορα ενώ γρηγορότερα θα γίνεται και το download των εφαρμογών, αφού αυτές θα έχουν το μισό μέγεθος από ότι πριν. Τέλος κατά 60% μικρότερες σε μέγεθος θα είναι και οι αναβαθμίσεις γεγονός που αναμένεται να αυξησει την ταχύτητά τους. 

Την απάντηση της Apple στον αυτόματο τρόπο εγγραφής και σύνδεσης σε μια εφαρμογή, στα πρότυπα των αντίστοιχων api της Google και του Facebook, αποτελεί το νέο «Sign in with Apple» που παρουσιάστηκε χθες το οποίο δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να εγγραφούν σε υπηρεσίες χρησιμοποιώντας τον Apple λογαριασμό τους. 

Η διαφορά είναι ότι ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί ή να πραγματοποιήσει εγγραφή σε μια εφαρμογή χρησιμοποιώντας απλά το Face ID και χωρίς να διαμοιράζεται οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία. Αν η εφαρμογή, χρειάζεται κάποιο όνομα ή email διεύθυνση προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή, τότε το api της Apple δίνει την επιλογή να κρύψει ο χρήστης την πραγματική του διεύθυνση και να δημιουργήσει μια εικονική τυχαία διεύθυνση, όπου τα email που θα πηγαίνουν εκεί, θα ανακατευθύνονται αυτόματα στην πραγματική icloud διεύθυνση.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.