Διορθώσεις στη διάταξη που προβλέπει την υποχρεωτική πληρωμή των ενοικίων μέσω τραπεζών από την 1η Ιανουαρίου 2026 εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μη χάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων την έκπτωση 5% στα εισοδήματα από ενοίκια στην περίπτωση που ο ενοικιαστής τους δεν καταβάλει και τα 12 ενοίκια το χρόνο αποκλειστικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται ασφαλιστική δικλείδα ώστε ο ιδιοκτήτης να μην μπορεί να χάσει την έκπτωση 5% σε περίπτωση ασυνέπειας ή παραλείψεων του ενοικιαστή του. Τυχόν αλλαγές στο συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να φτάσουν στη Βουλή μέχρι την Πέμπτη 24 Ιουλίου ημερομηνία ψήφισης του νομοσχεδίου για τον Τελωνειακό Κώδικα στο οποίο περιλαμβάνεται η διάταξη που βάζει τέλος στα μετρητά για τα ενοίκια από το επόμενο έτος.
Το πρόβλημα
Το πρόβλημα, έχει επισημάνει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η ΠΟΜΙΔΑ αναφέροντας ότι η ποινή, η απώλεια δηλαδή της έκπτωσης 5%, επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη, ακόμα κι όταν δεν έχει ευθύνη για τη μη τήρηση της διάταξης. Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων αφού κάνουν λόγο για μια έμμεση φορολόγηση τους υπογραμμίζουν ότι θα βρεθούν να χάνουν ένα σημαντικό φορολογικό όφελος λόγω συνθηκών που δεν μπορούν να ελέγξουν όπως για παράδειγμα:
- Ο ενοικιαστής πληρώνει μεν τα ενοίκια μέσω τραπέζης, αλλά καθυστερημένα, δηλαδή με έναν ή δύο μήνες καθυστέρηση. Για παράδειγμα, τα ενοίκια Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου καταβάλλονται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Στην περίπτωση αυτή, το πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ δεν αναγνωρίζει τις πληρωμές που έγιναν τους δυο πρώτους μήνες του έτους και εμφανίζει ότι λείπουν δύο ενοίκια. Ως αποτέλεσμα, ο ιδιοκτήτες χάνει την έκπτωση.
- Σε πολλές περιπτώσεις η πληρωμή γίνεται προς τρίτο πρόσωπο, όπως δικηγόρο, διαχειριστή ή συγγενή του ιδιοκτήτη, όταν ο τελευταίος ζει στην επαρχία ή στο εξωτερικό. Παρότι η πληρωμή είναι έγκυρη και καλύπτει το συμφωνημένο ποσό, η ΑΑΔΕ δεν αναγνωρίζει τον τραπεζικό λογαριασμό τρίτου ως αποδεκτό και συνεπώς αφαιρεί την έκπτωση.
Παρεμβάσεις
Η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει από το υπουργείο να επανεξετάσει τη διάταξη, ώστε να μην ακυρώνεται η έκπτωση φόρου εξαιτίας πράξεων ή παραλείψεων τρίτων και έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις όπως:
- Να μην χάνει η έκπτωση φόρου για τον ιδιοκτήτη όταν η ευθύνη βαρύνει τον ενοικιαστή και όχι τον ιδιοκτήτη.
- Να κατοχυρωθεί το δικαίωμα του εκμισθωτή να καταγγέλλει τη μίσθωση σε περίπτωση που ο ενοικιαστής αρνείται να τηρήσει την υποχρέωση τραπεζικής πληρωμής.
- Να εξαιρεθούν από το μέτρο τα μικρά ενοίκια έως 500 ευρώ για μια μεταβατική περίοδο έως το τέλος του 2028.
- Να προβλεφθεί εξαίρεση για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές άνω των 70 ετών ή με αναπηρία άνω του 80%.
- Να θεσπιστεί ακατάσχετο ποσό για ενοίκια, όπως ήδη ισχύει για μισθούς και συντάξεις.
- Να επιτραπεί η καταβολή σε τραπεζικό λογαριασμό εξουσιοδοτημένου τρίτου προσώπου.
- Να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα καταβολής μέσω του τραπεζικού συστήματος IRIS χωρίς επιπλέον κόστος για τους συναλλασσόμενους.
Η διάταξη
Σύμφωνα με το άρθρο 210 του νομοσχεδίου για τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα, από το 2026, όλα τα μισθώματα (εκμισθώσεις ή υπεκμισθώσεις) θα καταβάλλονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού του εκμισθωτή που δηλώνεται στην ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση μη καταβολής του μισθώματος ηλεκτρονικά:
- Δεν εκπίπτουν οι δαπάνες για το εισόδημα που αποκτά ο εκμισθωτής. Δηλαδή ο ιδιοκτήτης χάνει την έκπτωση φόρου 5% για τα ενοίκια που έχει εισπράξει.
- Ο μισθωτής αποκλείεται για τη μίσθωση αυτή από ευεργέτημα, ενίσχυση ή επίδομα που παρέχεται από το κράτος για μισθώσεις όπως το στεγαστικό επίδομα και η επιστροφή ενός ενοικίου τον χρόνο.
- Το μίσθωμα που δεν έχει καταβληθεί ηλεκτρονικά από ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα δεν αποτελεί εκπιπτόμενη επιχειρηματική δαπάνη.