Έντονο στρες, σοβαρές ανισότητες και ανεπαρκή στήριξη για επαγγελματική ανάπτυξη βιώνουν 8 στους 10 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, όπως καταγράφεται σε έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, που επισημαίνει ότι η ποιότητα της εργασίας στη χώρα δοκιμάζεται. Το οξυμμένο πρόβλημα ποιότητας της εργασίας στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρό για την υγεία των εργαζομένων, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, ενώ η ψυχολογική πίεση στην εργασία τους επηρεάζει την οικογενειακή και την ευρύτερη κοινωνική τους ζωή.
Ιδιαίτερη πίεση εμφανίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εκπαίδευσης και ακολουθούν η ενημέρωση και επικοινωνία, οι δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα, οι επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, η μεταφορά και αποθήκευση, οι κατασκευές, η μεταποίηση, οι δραστηριότητες παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης και τέλος το χονδρικό και λιανικό εμπόριο και η επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων.
Οι εργαζόμενοι στις μεγάλες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν συνθήκες υψηλότερης έντασης εργασίας με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες, καθώς οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν είναι προφανώς σύνθετες και υπεύθυνες.
Στην ερώτηση σχετικά με το εάν η εργασία τους απαιτεί την τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων θετικά απάντησε το 65% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που απασχολούσαν από 1 έως 9 άτομα, το 70% στις επιχειρήσεις από 10 έως 49 άτομα, το 77% στις επιχειρήσεις από 50 έως 250 άτομα και το 84% στις επιχειρήσεις άνω των 250 ατόμων.
Tο 87% των εργαζομένων βιώνει στρες
Σύμφωνα με την έρευνα, το 87% των εργαζομένων βιώνει στρες και ένταση στην εργασία του, ενώ την ίδια στιγμή οι συνθήκες υπό τις οποίες οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα αναλαμβάνουν και εκτελούν τα καθήκοντά τους δημιουργούν υψηλό κίνδυνο πρόκλησης αρνητικών επιπτώσεων στη σωματική και ψυχική υγεία τους και στην οικογενειακή τους ζωή.
Η ψυχολογική πίεση στην εργασία επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την οικογενειακή και την ευρύτερη κοινωνική ζωή των ηλικιακών ομάδων 35-54 ετών (57%) και 55+ετών (52%). Στη νεότερη ηλικιακή ομάδα των 17-34 ετών το ποσοστό είναι χαμηλότερο (41%), προφανώς λόγω του χαμηλότερου ποσοστού έγγαμου βίου.
Εργασιακές συνθήκες υψηλού άγχους βιώνουν οι εργαζόμενοι με υψηλή μόρφωση και εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα, το 23% των κατόχων μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος και το 17% των αποφοίτων ΑΕΙ/ΤΕΙ δηλώνουν ότι εργάζονται «πάντα» υπό συνθήκες άγχους, το 32% «τις περισσότερες φορές» και το 38% «μερικές φορές».
Για όλα τα παραπάνω οι συντάκτες της μελέτης συστήνουν επανασχεδιασμό της εργασίας με ρεαλιστικές προθεσμίες, προώθηση της εργασιακής αυτονομίας και αυστηρή τήρηση των περιόδων ανάπαυσης και διαλειμμάτων.