Μείωση γεννήσεων και αυξημένα εισοδήματα «ψαλιδίζουν» τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού - Στο τραπέζι η αύξησή του

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μείωση γεννήσεων και αυξημένα εισοδήματα «ψαλιδίζουν» τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού - Στο τραπέζι η αύξησή του
H μείωση των γεννήσεων και τα αυξημένα εισοδήματα του 2023 «ψαλιδίζουν» τον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος παιδιού, ενώ οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει προκαταβολικά επιδόματα, με την εκκαθάριση της δήλωσής τους ίσως κληθούν να τα επιστρέψουν πίσω

Τα περιθώρια αύξησης του επιδόματος παιδιού μελετά η κυβέρνηση, με στόχο να αξιοποιήσει τα αδιάθετα κονδύλια που έχουν προκύψει από την σταδιακή μείωση του αριθμού των δικαιούχων εξαιτίας του δημογραφικού αλλά και των εισοδηματικών κριτηρίων που ισχύουν για την καταβολή του.

H μείωση των γεννήσεων και τα αυξημένα εισοδήματα του 2023 «ψαλιδίζουν» τον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος παιδιού, ενώ οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει προκαταβολικά επιδόματα, με την εκκαθάριση της δήλωσής τους ίσως κληθούν να επιστρέψουν πίσω επιδόματα που έλαβαν με βάση τις δηλώσεις του 2022.

Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μελετά όλα τα σενάρια προκειμένου να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια, ενώ στο τραπέζι μπαίνει και η αύξηση του ποσού του επιδόματος παιδιού, δίνοντας έμφαση στις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά που εμφανίζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση των περισσότερων δικαιούχων. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 334.000 οικογένειες με ένα παιδί, 335.000 οικογένειες με δύο παιδιά, 79.000 τρίτεκνοι και18.714 πολύτεκνοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις για τα νέα προνόμια των τριτέκνων, σε συνδυασμό με την αύξηση του επιδόματος παιδιού θα γίνουν από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην ομιλία του στο Βελλίδειο, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 88ης ΔΕΘ.

Ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά

Η Κυβέρνηση σκοπεύει να εστιάσει τις πολιτικές της στα νοικοκυριά με παιδιά, αυξάνοντας το επίδομα τέκνων και δίνοντας πρόσβαση σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε, στο Συνέδριο για το Δημογραφικό, είχε παραδεχτεί πως «σκοπεύουμε να κάνουμε την ανατροφή των παιδιών πιο εύκολη και λιγότερο οικονομικά επιβαρυντική»

Ήδη ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αξιολογεί όλα τα επιδόματα και προχωρά σε ανακατανομή των κονδυλίων που «περισσεύουν».

Χωρίς δημοσιονομικά περιθώρια για αύξηση του συνολικού «λογαριασμού», το ζητούμενο είναι πλέον η καλύτερη «στόχευση» των επιδομάτων σε κοινωνικές ομάδες όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεδομένης μάλιστα και της μείωσης του αριθμού των δικαιούχων που συνεπάγεται η αύξηση των ονομαστικών εισοδημάτων του 2023, είναι εύλογο να αυξηθούν τα χορηγούμενα ποσά σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι οικογένειες.

Σήμερα το επίδομα παιδιού ανέρχεται σε 70 ευρώ, 42 ευρώ και 28 ευρώ για το πρώτο και δεύτερο παιδί -ανάλογα με το εισόδημα των δικαιούχων- και σε 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί.

Όπως ανέφερε η Alpha Bank στην πρόσφατη μελέτη της «Sectors in focus», στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι αξιοσημείωτη η μείωση που καταγράφεται στον αριθμό των εγγεγραμμένων μαθητών κατά τη χρονική περίοδο 2017-2022. Αυτή η πτώση μπορεί να αποδοθεί σε δημογραφικές εξελίξεις, με την οικονομική κρίση του 2009 να παίζει καταλυτικό ρόλο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεγαλύτερα επιδόματα σε λιγότερους: Μειώνονται οι δικαιούχοι αλλά αυξάνονται τα ποσά - Τι ισχύει με το επίδομα παιδιού

Δημογραφικό: Τι αλλάζει στα προνόμια των τρίτεκνων οικογενειών - Ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες στη «βεντάλια» των μέτρων για το δημογραφικό - Τι περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider