Ένας στους δύο εργοδότες θα προσλάβει νέο προσωπικό εντός του 2024 - Οι 15 περιζήτητες ειδικότητες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένας στους δύο εργοδότες θα προσλάβει νέο προσωπικό εντός του 2024 - Οι 15 περιζήτητες ειδικότητες
Το 48% των επιχειρήσεων αναγνωρίζει ότι το συνολικό κόστος απασχόλησης θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το 2024, ενώ το 46% ανησυχεί για τη διασφάλιση των διαδικασιών και την εγγύηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων του.

Πρόθυμοι να προχωρήσουν σε προσλήψεις εντός του 2024 δηλώνουν οι Έλληνες εργοδότες, διατηρώντας ωστόσο τις επιφυλάξεις τους για το επιπλέον κόστος απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας HR Trends της Randstad για το 2024, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα διατηρεί σημαντικά θετικά στοιχεία, καθώς το 53% των επιχειρήσεων εκφράζει την πρόθεσή του για αύξηση του αριθμού των εργαζομένων του, διατηρώντας παρόμοια επίπεδα με το προηγούμενο έτος (54% το 2023).

Στον αντίποδα, μόλις το 4% των επιχειρήσεων σκέφτεται να προχωρήσει σε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού του, ενώ το 39% αναμένεται να το διατηρήσει στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος.

Το 48% των επιχειρήσεων αναγνωρίζει ότι το συνολικό κόστος απασχόλησης θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το 2024, ενώ το 46% ανησυχεί για τη διασφάλιση των διαδικασιών και την εγγύηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων του.

Η σταθερά, αλλά ταυτόχρονα αυξανόμενη τάση των εταιρειών να αυξήσουν τον αριθμό του ανθρώπινου δυναμικού τους οφείλεται στην επιχειρηματική τους ανάπτυξη (89%), τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (57%), την ανάγκη για νέες δεξιότητες (30%), καθώς και τα επενδυτικά πλάνα που σκοπεύουν να υλοποιήσουν (27%).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προοπτικές προσλήψεων για τους κλάδους της τεχνολογίας και των πωλήσεων, οι οποίοι βρίσκονται, και φέτος, στην κορυφή της κατάταξης, με ποσοστό 53% και 43% αντίστοιχα, ενώ οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες δυσκολίες εύρεσης ταλέντων είναι των μηχανικών (83%), της τεχνολογίας (78%) και της παραγωγής (57%).

Σε ό, τι αφορά τις διαδικασίες προσλήψεων, οι συστάσεις εργαζομένων και τα επαγγελματικά ψηφιακά δίκτυα αποτελούν τις πιο συχνές πρακτικές και πηγές εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού.

Πως προσελκύονται τα ταλέντα

Τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα θέτουν το ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών και παροχών, καθώς και τις ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης στην κορυφή της λίστας, για την προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων.

Σημαντικό στοιχείο που καταγράφει η έρευνα για το 2024 αποτελεί το γεγονός ότι η προσφορά ανταγωνιστικών πακέτων είναι σχεδόν διπλάσιας σημασίας, σε σχέση με τον μέσο όρο των υπόλοιπων χαρακτηριστικών για την προσέλκυση νέων ταλέντων και έχει σημειώσει σημαντική αύξηση, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Για μια ακόμη χρονιά, το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, η διατήρηση της ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας, εφαρμόζοντας είτε μοντέλο υβριδικής απασχόλησης είτε απομακρυσμένη εργασία, αποτελούν καθοριστικούς λόγους για την ελκυστικότητα του εργοδότη.

Μάλιστα, η υιοθέτηση προγραμμάτων εκπαίδευσης (78%) και η δυνατότητα ευέλικτης μορφής απασχόλησης (58%) αναδεικνύονται ως οι σημαντικότερες στρατηγικές κινήσεις που θα υλοποιήσουν οι επιχειρήσεις το 2024 σε επίπεδο προσφερόμενων μη οικονομικών παροχών. Παράλληλα, οι εταιρείες προσφέρουν και οικονομικές παροχές, προς το ανθρώπινο δυναμικό τους, παρέχοντας κινητό τηλέφωνο (74%), ατομικό bonus απόδοσης (74%), ιδιωτική ασφάλιση (64%) και διατακτικές σίτισης (61%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Randstad: Επτά στις 10 εταιρείες σχεδιάζουν να προσφέρουν υψηλότερες αποδοχές το 2024

ΕΡΓΑΝΗ: Χάθηκαν 398.917 θέσεις εργασίας το α' δίμηνο του 2024 - «Φρέναραν» οι προσλήψεις

KPMG: Ποιες αποδοχές και παροχές προσφέρουν οι εταιρείες για να κρατήσουν τα στελέχη τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider