Στα 650 ευρώ το επίδομα ανεργίας από τον Απρίλιο - Ποια άλλα επιδόματα θα αυξηθούν

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 650 ευρώ το επίδομα ανεργίας από τον Απρίλιο - Ποια άλλα επιδόματα θα αυξηθούν
Ο νέος κατώτατος μισθός θα συμπαρασύρει όλα τα επιδόματα που συνδέονται με αυτόν, με κυριότερο το επίδομα ανεργίας που θα φτάσει τα 650 ευρώ, από τον Απρίλιο.

Εκκινεί από την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, με στόχο ο νέος μισθός να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου.

Εφόσον ο αυξημένος κατώτατος μισθός διαμορφωθεί στα 820 ευρώ (χωρίς να αποκλείεται να υπερβεί το όριο αυτό), οι εργαζόμενοι με το βασικό μισθό και με μια τριετία θα λαμβάνουν 902,6 ευρώ (από 858 ευρώ μεικτά), με δύο τριετίες 984,6 ευρώ (από 936 ευρώ μεικτά) και με τρεις τριετίες ο μισθός από τα 1.014 ευρώ μεικτά πάει στα 1066,7 ευρώ.

Ο νέος κατώτατος μισθός θα συμπαρασύρει όλα τα επιδόματα που συνδέονται με αυτόν, με κυριότερο το επίδομα ανεργίας που θα φτάσει τα 650 ευρώ, από τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα θα αυξηθούν τα εξής επιδόματα:

  • Τακτική επιδότηση ανεργίας: Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος)
  • Ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος
    ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη
  • Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.
  • Ειδικό βοήθημα της ΔΥΠΑ, που σήμερα ανέρχεται σε 718 ευρώ και αφορά 18.000 άτομα, μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα έμφυλης βίας και βίας εμπορίας ανθρώπων, αποφυλακισμένοι και απεξαρτημένοι.

Οι παροχές του ΟΑΕΔ

Επιπλέον από την αύξηση των κατώτατων αποδοχών επηρεάζονται και μια σειρά από παροχές του ΟΑΕΔ που έχουν να κάνουν με:

- Τα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) που ισούται με το 50% του 80% του νόμιμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.

- Τις αποδοχές στους μαθητές - σπουδαστές που απέχουν από την εργασία τους για συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις της σχολής που φοιτούν, που ισούται για τους προπτυχιακούς φοιτητές με το 30πλάσιο του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και για τους μεταπτυχιακούς με το 10πλάσιο αυτού.

- Τα προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, που καταβάλλεται στους ωφελούμενους αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό

- Τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα που καταβάλλουν καθαρές αμοιβές οι οποίες αντιστοιχούν στις κατώτατες νομοθετημένες μεικτές αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ καλύπτεται και το μη μισθολογικό κόστος

- Τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας που συνδέονται έμμεσα με τον κατώτατο μισθό, καθώς η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινά τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού - Οι νέοι μισθοί στην Ευρώπη

Μιχαηλίδου: Θέτουμε σε ισχύ, από 1η Απριλίου, τον νέο αυξημένο κατώτατο μισθό

Κασσελάκης: Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός άμεσα στα 900 ευρώ τουλάχιστον

gazzetta
gazzetta reader insider insider