Κατώτατος μισθός: Σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για την επίσπευση της διαβούλευσης- Πού «κλειδώνει» η αύξηση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατώτατος μισθός: Σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για την επίσπευση της διαβούλευσης- Πού «κλειδώνει» η αύξηση
Άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία της διαβούλευσης, με στόχο ο νέος κατώτατος μισθός να εφαρμοστεί από 1η Απριλίου και στους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο.

Εντός της ημέρας αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης την τροπολογία η οποία θα ορίζει το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία της διαβούλευσης, με στόχο ο νέος κατώτατος μισθός να εφαρμοστεί από 1η Απριλίου και στους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο.

Μάλιστα, ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας προβλέπει πως το χρονοδιάγραμμα της ετήσιας διαβούλευσης για την αύξηση των βασικών αποδοχών θα αλλάξει και οι διαβουλεύσεις θα ξεκινούν κάθε χρόνο στα τέλη Ιανουαρίου (αντί για τέλη Φεβρουαρίου που προβλέπεται σήμερα).

Η εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα γίνεται το πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου, ώστε ο νέος μισθός να ισχύει από την 1η Απριλίου.

Πού θα «κλειδώσει» η αύξηση

Γνώμονας για το τελικό ύψος που θα «κλειδώσει» το ποσοστό αύξησης του μισθού είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα προσμετρηθούν οι εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων, που θα κατατεθούν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, οι αντοχές της οικονομίας, αλλά και οι ανάγκες των εργαζομένων.

Σήμερα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 780 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 34,84 ευρώ, ενώ, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, προηγήθηκαν και άλλες αυξήσεις. Συγκεκριμένα, από 650 ευρώ το 2019, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σε 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, σε 713 ευρώ τον Μάιο του 2022 και, από τον Απρίλιο του 2023, έφτασε τα 780 ευρώ.

Με τα δεδομένα αυτά, ο νέος μισθός αναμένεται να κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ. Πιθανή αύξηση 5% θα «φέρει» τον κατώτατο στα 817,5 ευρώ, με αύξηση 37,5 ευρώ (από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα), ενώ αύξηση 6,5% θα οδηγήσει σε αποδοχές 830,7 ευρώ και επιπλέον 50,7 ευρώ/μήνα για τους εργαζόμενους.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι, σε ορίζοντα της τετραετίας, ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ.

Τα «βήματα» της διαβούλευσης

Με βάση όσα ορίζει η νομοθεσία, αρχικά, θα αποσταλεί έγγραφη πρόσκληση από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και θα πραγματοποιηθεί η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης.

Το επόμενο στάδιο είναι η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση.

Στη συνέχεια, έπεται η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων, καθώς και της έκθεσης των φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη του σχεδίου πορίσματος διαβούλευσης.

Τέλος, υποβάλλεται η εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινούν άμεσα οι διαβουλεύσεις για τον κατώτατο μισθό

Δ. Μιχαηλίδου: Επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους για τον νέο κατώτατο μισθό

Τριετίες: Πώς διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός με τις προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας και γάμου - Πίνακες

gazzetta
gazzetta reader insider insider