Επαγγελματίες: Πάνω από 1 εκατ. POS στην αγορά – Τέλος χρόνου για νέους υπόχρεους σε 10 ημέρες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επαγγελματίες: Πάνω από 1 εκατ. POS στην αγορά – Τέλος χρόνου για νέους υπόχρεους σε 10 ημέρες
Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2024 οι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί ή να έχουν παραγγείλει POS. Πρόστιμο 1.500 ευρώ σε όσους δεν έχουν συμμορφωθεί από την 1η Μαρτίου.

Στη τελική φάση έχει εισέλθει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ενώ ο χρόνος «τρέχει» και λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2024 για την προμήθεια ή παραγγελία POS για τους επαγγελματίες στους οποίους επεκτάθηκε από την 1η Ιανουαρίου η υποχρεωτική χρήση. Όσοι δεν διαθέτουν POS από την 1η Μαρτίου θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 1.500 ευρώ. Πάντως μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί στο Μητρώο της ΑΑΔΕ 1.007.894 POS από 553.950 επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι διαδικασίες της διασύνδεσης ταμειακών με POS θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 και από την 1η Μαρτίου 2024 ταμειακές μηχανές και POS θα πρέπει να είναι «σάρκα μια».

H υποχρεωτική χρήση των POS επεκτάθηκε σε 35 επαγγελματικούς κλάδους από λαϊκές αγορές και πανηγύρια έως περίπτερα, ταξί ,ψιλικατζίδικα, ασφαλιστικές και διαφημιστικές εταιρείες, θέατρα και κινηματογράφους ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και να αποδέχονται άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS.

Την υλοποίηση του έργου της διασύνδεσης ταμειακών με POS και με τα συστήματα της ΑΑΔΕ παρακολουθεί ειδική ομάδα εργασίας, πρόεδρος της οποίας είναι ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης και μέλη ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, στελέχη του ΥΠΕΘΟ, της ΑΑΔΕ και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), του Συνδέσμου Εισαγωγέων & Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων Λιανικών Πωλήσεων, των παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών - Μέσων Πληρωμών και του Σωματείου Καταστηματαρχών Μηχανών Γραφείου και επισκευών.

Στο τελευταία φάση της διασύνδεσης ταμειακών- POS, αναβαθμίζονται τα ταμειακά συστήματα (εφόσον απαιτείται) και διασυνδέονται με τα POS, με ευθύνη της επιχείρησης που τα χρησιμοποιεί. Η ΑΑΔΕ ενημερώνει κάθε χρήστη υπηρεσιών πληρωμών για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του συνόλου των POS που διαθέτουν μέσω email, μέσω σχετικής ειδοποίησης στην εφαρμογή «Τα Μηνύματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE ή και με σχετική ένδειξη στα «Στοιχεία Μέσων Πληρωμών (EFT/POS)» στην εφαρμογή «Στοιχεία επιχείρησης».

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, να αναβαθμίσουν την ταμειακή μηχανή τους, εφόσον απαιτείται, και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση με τα POS τους, καλώντας πιστοποιημένο τεχνικό ΦΗΜ.

Επιδότηση για τα μηχανάκια

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει νέος κύκλος επιδοτήσεων (voucher) για προμήθεια POS από τους επαγγελματίες στους οποίους επεκτάθηκε η υποχρεωτική χρήση των POS. Μέχρι στιγμής, για την αντικατάσταση POS έχουν εγκριθεί 52.577 αιτήσεις που υπέβαλαν 14.080 επιχειρήσεις με την αξία των επιταγών που έχουν εκδοθεί να ανέρχεται σε 2,08 εκατ. ευρώ ενώ έχουν εξαργυρωθεί επιταγές συνολικής αξίας 541.288 ευρώ. Για την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών προκειμένου να μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS έχουν εγκριθεί 107.521 αιτήσεις από 59.809 επιχειρήσεις, έχουν εκδοθεί επιταγές συνολικής αξίας 7,676 εκατ. ευρώ και έχουν εξαργυρωθεί επιταγές αξίας 4,378 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Στους προβολείς των διεθνών επενδυτών στη Νέα Υόρκη, μια «ανάσα» από το placement της Τρ. Πειραιώς  

Προχωράει ο Ηρακλής – Βαλίτσες για τη Νέα Υόρκη – Μάρτιο τα αποτελέσματα

Σκυλακάκης: Τα οφέλη μιας νέας διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας – Συμπληρωματικά τα 2 συστήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider