Χρέη στην Εφορία: Ξεκλειδώνουν δεσμευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί για συνεπείς οφειλέτες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρέη στην Εφορία: Ξεκλειδώνουν δεσμευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί για συνεπείς οφειλέτες
«Σάρκα και οστά» παίρνει ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός. Τι αλλάζει για τους φορολογούμενους με μπλοκαρισμένους λογαριασμούς για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πώς θα «χτίζεται» το ακατάσχετο όριο.

Τέλος στους «κλειδωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς για τους συνεπείς οφειλέτες της Εφορίας σχεδιάζουν να βάλουν μέχρι το φθινόπωρο, ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ, καθώς ενεργοποιείται το μέτρο της σταδιακής αποδέσμευσης κατασχεμένων λογαριασμών. Το μέτρο αφορά αποκλειστικά τους συνεπείς οφειλέτες και παρά το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί από το 2019 μέχρι και σήμερα παραμένει «στα χαρτιά».

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η λειτουργία του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού είχε προγραμματιστεί για το τέλος του 2023. Ωστόσο, υπήρξε ανατροπή στο χρονοδιάγραμμα και το επικαιροποιημένο σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει τώρα την ενεργοποίησή του, το Σεπτέμβριο του 2024 καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται βελτιώσεις στο μέτρο το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να ανακτήσουν σταδιακά τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών που έχει «κλειδώσει» η Εφορία λόγω οφειλών. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, το μέτρο θα βοηθήσει τους συνεπείς οφειλέτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους προς την εφορία.

Με βάση τη ψηφισμένη ρύθμιση το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες. Το ποσό του τραπεζικού λογαριασμού στο οποίο η εφορία δεν θα μπορεί να «βάζει χέρι» θα αυξάνεται εφόσον ο οφειλέτης έχει ρυθμίσει τα χρέη του και έχει καταβάλλει δυο δόσεις, έχει δηλώσει τον λογαριασμό για τον οποίο ζητά εξαίρεση από τις κατασχέσεις και πληρώνει εμπρόθεσμα τις δόσεις.

Συγκεκριμένα, για τους οφειλέτες που τηρούν ευλαβικά τις ρυθμίσεις τους ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα «χτίζεται» ως εξής:

  1. Ο φορολογούμενος αφού υπαχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου στο τραπεζικό του λογαριασμό.
  2. Ως βάση υπολογισμού για την αναπροσαρμογή του ορίου θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό θα εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3 ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού. Για παράδειγμα εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ με την έναρξη της νέας διαδικασίας ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ (500Χ3) από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους.
  3. Αν η δόση ή οι δόσεις στο βαθμό που εξυπηρετούνται παράλληλα με περισσότερες από μια ρυθμίσεις που μετρά ως βάση αναφοράς είναι για παράδειγμα 50 ευρώ, με την εφαρμογή συντελεστή 3, οδηγεί σε αποτέλεσμα 150 ευρώ. Επειδή το ποσό υπολείπεται των 1.250 ευρώ του ακατάσχετου, το όριο των 1.250 ευρώ παραμένει αμετάβλητο. Επισημαίνεται ότι για να αυξήσει κάποιος το όριο του ακατάσχετου θα πρέπει η μηνιαία δόση της ρύθμισης που εξυπηρετεί να είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.
  4. Με την πάροδο του χρόνου και υπό την προϋπόθεση ότι η ρύθμιση τηρείται, ο συντελεστής θα αυξάνεται. Για παράδειγμα, σε έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, εξοφλώντας 5 δόσεις των 500 ευρώ μπορεί να «κερδίσει» συντελεστή 3,8 αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ (500Χ3,8).
  5. Ανάλογα με το πλήθος των δόσεων η αύξηση του πολλαπλασιαστή που θα οδηγεί στο ακατάσχετο θα ποικίλλει.
  6. Όσο πλησιάζει ο χρόνος για την πλήρη εξόφληση της οφειλής, το ακατάσχετο ποσό θα φτάνει στο ανώτατο όριο με την εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή 4,5.
  7. Τα όρια του ακατάσχετου θα καθορίζονται κάθε μήνα και θα ισχύουν για ένα μήνα.
  8. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης απωλέσει τη ρύθμιση λόγω μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κενά ακίνητα: Πρόταση για τριετή φορο-απαλλαγή στο τραπέζι του ΥΠΕΘΟ – Τι ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Εφορία: Ποιοι θα δουν να «ξεφουσκώνει» ο φορο-λογαριασμός του 2024

Έρχονται «ραβασάκια» σε 20.000 φορολογούμενους – Καλούνται για εξηγήσεις στην εφορία

gazzetta
gazzetta reader insider insider